Rămâi conectat

Actualitate

Codul Rutier 2025: Amenzi pentru lipsa echipamentelor obligatorii. Ce obiecte nu trebuie să îți lipsească din portbagaj

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2025: Amenzi pentru lipsa echipamentelor obligatorii. Ce obiecte nu trebuie să îți lipsească din portbagaj

Codul Rutier actualizat pentru anul 2025 clarifică o serie de echipamente auto care sunt obligatorii pentru toți șoferii din România. Există în continuare un set minim de obiecte obligatorii pe care trebuie să existe în portbagaj, iar lipsa lor te pote costa.

Citește și: Cod Rutier 2025: Câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii pentru pasagerii fără centură

În mod surprinzător pentru unii șoferi, roata de rezervă, cricul și cheia pentru prezoane nu mai sunt obligatorii prin lege. Cu toate acestea, lipsa altor obiecte esențiale poate atrage sancțiuni usturătoare, mai ales în cazul unui control de rutină efectuat de Poliția Rutieră.

Ce spune legea despre echipamentele obligatorii în 2025

Conform Codului Rutier în vigoare, fiecare autovehicul trebuie să fie dotat cu următoarele echipamente:

-Trusă medicală de prim ajutor (în termen de valabilitate)
-Stingător de incendiu funcțional
-Două triunghiuri reflectorizante

Aceste dotări sunt esențiale în caz de accident sau defecțiune pe traseu și sunt obligatorii pentru toate categoriile de vehicule. Lipsa oricăruia dintre aceste echipamente, sau utilizarea unor produse expirate, atrage o sancțiune de 4 sau 5 puncte de amendă , adică între 660 și 825 de lei .

În plus, pentru vehiculele cu masa totală de peste 3,5 tone , șoferii trebuie să aibă și vestă reflectorizantă și lanțuri antiderapante.

Roata de rezervă – opțională, dar încă recomandată

În 2025, roata de rezervă nu mai este un echipament obligatoriu . Asta înseamnă că, în cazul unui control de poliție, nu vei fi sancționat dacă nu ai roată de rezervă, cric sau cheie pentru prezoane în portbagaj. Totuși, specialiștii în siguranță rutieră și mecanicii auto continuă să recomande păstrarea acestor obiecte în mașină, în special pentru călătoriile lungi sau în zone izolate.

Pe fondul progreselor tehnologice, multe autoturisme sunt acum livrate cu kituri de reparat pana , anvelope run-flat sau sisteme de monitorizare a presiunii , ceea ce a dus la eliminarea roții de rezervă. Kitul de pană, de exemplu, este eficient doar în cazul unor perforații minore (precum un cui) și nu poate rezolva daunele mai grave, cum ar fi o tăietură sau o explozie de cauciuc.

În plus, pentru ca un kit de pană să fie eficient, este necesar să ai în mașină și un compresor portabil sau o pompă de umflare , altfel reparația nu poate fi finalizată la fața locului.

Dotări suplimentare recomandate, dar nu obligatorii

Chiar dacă legea nu obligă, există câteva dotări care pot face diferența într-o situație de urgență:

-Cablu de remorcare
-Cablu de încărcare a bateriei
-Bandă adezivă și sfoară
-Lichide auto esențiale (ulei de motor, lichid de frână, lichid de parbriz)
-Consumabile (apă, cârpă uscată, șervețele).

Toate acestea pot fi salvatoare în caz de avarie, vreme nefavorabilă sau pene în zone fără acces facil la servicii de asistență rutieră.

Reguli speciale pentru cârligul de remorcare

Codul Rutier actualizat prevede și reguli stricte pentru cei care doresc să monteze un cârlig de remorcare . Chiar dacă nu ești amendat doar pentru că îl ai montat , trebuie să respecți condițiile tehnice dacă îl folosești pentru tractare:

-Dispozitivul de cuplare trebuie să fie omologat și compatibil cu vehiculul
-Să nu fie depășite dimensiunile legale ale ansamblului
-Elementele de frânare, iluminare și semnalizare ale remorcii să fie funcționale și compatibile.

Pentru a tracta legal o rulotă sau o remorcă, șoferii cu permis categoria B pot trage remorci de până la 750 kg , iar pentru ansambluri între 3.500 și 4.250 kg este necesar un curs de pregătire suplimentar. Peste acest prag, e nevoie de permis categoria BE.

În 2025, dotările auto obligatorii rămân reduse ca număr, dar importante pentru siguranță: trusă medicală, stingător și triunghiuri reflectorizante . Deși nu riști amendă pentru lipsa roții de rezervă, cricului sau cheii de prezoane, prezența lor poate face diferența între o pană rezolvată rapid și o situație neplăcută care implică cheltuieli și timp pierdut. Mai ales în România, unde infrastructura rutieră este adesea imprevizibilă, un portbagaj bine echipat e o investiție în siguranța ta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

WhatsApp introduce 12 funcții noi care îți schimbă complet modul de a comunica: Care sunt noutățile

Ziarul Unirea

Publicat

în

WhatsApp introduce 12 funcții noi care îți schimbă complet modul de a comunica: Care sunt noutățile WhatsApp anunță introducerea unor actualizări menite să simplifice comunicarea și să îmbogățească experiența utilizatorilor. Reprezentanții aplicației spun că, pentru a ține pasul cu toate noutățile, vor publica în mod regulat rezumate ale celor mai recente funcții, instrumente și setări […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: „În urmatorii 5 ani vom vedea o schimbare puternică de paradigmă economică și socială. Cred că ne vom întoarce la baza capitalismului”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: „În urmatorii 5 ani vom vedea o schimbare puternică de paradigmă economică și socială. Cred că ne vom întoarce la baza capitalismului” Economistul Radu Georgescu a fost provocat de către CEO-ul Alin Burlan să spună ce crede descpre vitorul economiei. El prevede o schimbare de puternică de paradigmă economică și socială și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea