Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Codul Muncii 2024: Apar 7 noi meserii în România. Farmacist primar și manager de cost pentru dezvoltarea proiectului, printre ele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul Muncii 2024: Apar 7 noi meserii în România. Farmacist primar și manager de cost pentru dezvoltarea proiectului, printre ele

Șapte noi meserii urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), în baza ordinului comun semnat de ministrul Simona Bucura-Oprescu, și de președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, în urma solicitărilor angajatorilor, a transmis luni Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, printr-un comunicat.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Simona Bucura Oprescu a spus că actualizarea permanentă a ocupațiilor face parte din preocuparea constantă a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de a adapta COR la evoluțiile pieței muncii și la noile tehnologii care impun schimbarea standardelor ocupaționale, în acest sens, 7 noi ocupații urmând să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România, scrie bugetul.ro.

Prima dintre el este cea de farmacist primar (cod 226205) care are ca principale atribuții primirea rețetelor de medicamente de la medici și alți profesioniști din domeniul sănătății, verificarea istoricului medicației pacienților, asigurarea dozării, a metodelor de administrare adecvate și a compatibilității medicamentelor înainte de eliberare, furnizarea de informații și consiliere prescriptorilor și clienților cu privire la interacțiunile medicamentoase, incompatibilități și contraindicații, efecte secundare, dozare și depozitare adecvată a medicamentelor, coordonează și supraveghează activitatea farmaciștilor, inclusiv a celor specialiști. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

Citește și: LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 6 FEBRUARIE 2024: 337 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Cea de a doua meserie este cea de inginer transporturi rutiere de mărfuri (cod 214144) care are ca principale atribuții analizarea cererii de transport și planifică cu ajutorul aplicațiilor geo-informaționale, transporturile rutiere de mărfuri, stabilește și supraveghează respectarea condițiilor de transport rutier pentru mărfurile perisabile, refrigerate și congelate și urmărește trasabilitatea mărfurilor. De asemenea, utilizează metode sistematice și aplicații informatice de colectare, analiză și sinteză a informațiilor pentru evaluarea calității serviciilor de transport rutier de mărfuri și propune bune practici pentru îmbunătățirea acestora. Și pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

A treia meserie care va fi adăugată în COR este cea de inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145) care are ca principale atribuții coordonarea operațiunilor de alocare a capacităților de transport pentru transferul sau preluarea călătorilor în situații deosebite și întocmirea documentațiilor necesare pentru obținerea licențelor și avizelor necesare derulării operațiunilor de transport persoane. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare. A patra este cea de manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122) care are ca principale atribuții planificarea managementului costurilor proiectului, controlul/monitorizarea costurilor proiectului, dar și evaluarea riscurilor legate de costurile proiectului pentru identificarea incertitudinilor potențiale. Și pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

Programatorul grafic de execuție pentru realizarea proiectului (cod 432206) este meseria care are ca principale atribuții, realizarea programelor graficelor de execuție, monitorizarea și controlul și elaborarea de rapoarte privind graficul de execuție al proiectului. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare. De asemenea, meseria de tehnician mecatronist (cod 311540) are ca principale atribuții, diagnoza și remedierea defecțiunilor mecanice, electrice și electronice în echipamentele și sistemele mecatronice, proiectarea și dezvoltarea soluțiilor mecatronice, supravegherea actualizărilor și a noilor tehnologii. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare, după caz.

Ultima dintre ele este cea de atașat pentru muncă și afaceri sociale (cod 242239) – ocupație prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu modificările și completările ulterioare.

Ministerul arată că în funcție de evoluțiile comunicate de Institutul Național de Statistică, unele dintre ocupațiile din România sunt înlăturate din COR. De exemplu, în cursul anilor trecuți, au fost eliminate ocupații precum telexist, inspector telegrame, râșnitor smalț, turnător valuri, pâslitor, scuturător, pieptănător, destrămător, operator scămoșetor etc., care nu mai aveau căutare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea