Rămâi conectat

Ştirea zilei

Chef Toma ne îndulcește cu ”Pita săracului”, o prăjitură creată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Blatul este făcut după o rețetă veche, de peste 100 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cred ca toată lumea a auzit de Chef Toma. Bucătarul albaiulian a ales să promoveze Cetatea Alba Carolina și tradițiile culinare din județul Alba…. atlfel. Într-un mod cu totul inedit. După ce cu multă trudă a adunat peste 500 de rețete tradiționale din mai multe sate din județ, Chef Toma a realizat un proiect împreună cu doi tineri pasionați de foto-video din Alba Iulia, și a decis să susțină demontrațiile culinare, live, chiar în centrul istoric.

Festivalul Cetăților Dacice

Proiectul se numește ”Toma – un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”, iar cei care au vizitat în această perioadă Cetatea Alba Carolina l-au putut vedea deja ”în acțiune” în diferite zone din Cetate

Mai nou, Chef Toma are și blog, iar ultima postare conține nici mai mult nici mai puțin decât o rețetă de prăjitură. Nu orice fel de prăjitură, ci una specială cum ne-a obișnuit.

Chef Toma a creat, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, o prăjitură al cărei blat este făcut după o rețetă veche, de peste 100 de ani, din zona Munților Apuseni, și se numește „Pita săracului“.

Pentru cei care doresc să pregătească acasă prăjitura, redăm mai jos rețeta:

Pentru blat:

300 g pâine uscată

150 ml lapte gras

100 g magiun de prune

4 ouă

100 g miere

Pentru cremă

700 g ciocolată amăruie

270 g cremă de brânză

2 g cimbru

250 g fructe de pădure

1 praf de sare

3 g semințe de fenicul

Tai pâinea cubulețe, iar ouăle le bați bine. Încălzești laptele și încorporezi în el mierea, apoi amesteci pâinea cu laptele îndulcit, cu ouăle și cu magiunul. Omogenizezi ingredientele și răstorni compoziția într-o tavă de tort tapetată, apoi o dai la cuptorul încins 30-40 de minute. Lași blatul la răcit.

Pentru cremă, topești ciocolata pe baie de aburi, apoi o lași 5 minute „să se ducă o țâră la Dumnezeu“. Amesteci crema de brânză cu sarea, cu cimbrul și cu feniculul, apoi o încorporezi în ciocolată, amestecând energic. Adaugi fructele de pădure, omogenizezi și răstorni crema peste blatul rece. Ții prăjitura la frigider 2 ore înainte de a o servi.

Cosmin Ioan Toma are 40 de ani şi lucrează de 18 ani ca bucătar, fiind cunoscut în comunitatea locală, și nu numai, pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează reţete clasice.

Toma este consultat la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la mai multe competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.

Foto: facebook / Toma-bucătarul-Cetății


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | ALERTĂ în Alba: Băiețel de 7 ani, dat DISPĂRUT de mama sa. Ar fi fost luat dintr-un parc din Alba Iulia de către tată și nu se știe unde s-au dus

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: Băiețel de 7 ani, dat DISPĂRUT de mama sa. Ar fi fost luat dintr-un parc din Alba Iulia de către tată și nu se știe unde s-au dus Un băiețel de 7 ani a fost dat dispărut miercuri noaptea de către mama sa. Minorul ar fi fost luat dintr-un parc din Alba […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO | Momente EMOȚIONANTE la Colegiul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2025 ,,Regina Maria – 150” au răspuns „prezent” la ultimul apel

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momente EMOȚIONANTE la Colegiul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2025 ,,Regina Maria – 150” au răspuns „prezent” la ultimul apel Un moment încărcat de emoţie a avut loc miercuri seara, începând cu ora 21.15, la Colegiul Militar din Alba Iulia. Elevii claselor a 12-a au participat la ultimul apel de seară, un ceremonial […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Pensiile speciale din România, cheltuieli de 300 de milioane de euro, pe an: Pensia unui magistrat, de 2,8 ori mai mare decât profitul mediu al unei microîntreprinderi din țara noastră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensiile speciale din România, cheltuieli de 300 de milioane de euro, pe an: Pensia unui magistrat, de 2,8 ori mai mare decât profitul mediu al unei microîntreprinderi din țara noastră România cheltuie 300 de milioane de euro pe an cu pensiile speciale. Pensia unui magistrat este de 2,8 ori mai mare decât profitul mediu al […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea