Rămâi conectat

Ştirea zilei

Chef Toma ne îndulcește cu ”Pita săracului”, o prăjitură creată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Blatul este făcut după o rețetă veche, de peste 100 de ani

Ioana Oprean

Publicat

în

Cred ca toată lumea a auzit de Chef Toma. Bucătarul albaiulian a ales să promoveze Cetatea Alba Carolina și tradițiile culinare din județul Alba…. atlfel. Într-un mod cu totul inedit. După ce cu multă trudă a adunat peste 500 de rețete tradiționale din mai multe sate din județ, Chef Toma a realizat un proiect împreună cu doi tineri pasionați de foto-video din Alba Iulia, și a decis să susțină demontrațiile culinare, live, chiar în centrul istoric.

Proiectul se numește ”Toma – un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”, iar cei care au vizitat în această perioadă Cetatea Alba Carolina l-au putut vedea deja ”în acțiune” în diferite zone din Cetate

Mai nou, Chef Toma are și blog, iar ultima postare conține nici mai mult nici mai puțin decât o rețetă de prăjitură. Nu orice fel de prăjitură, ci una specială cum ne-a obișnuit.

Chef Toma a creat, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, o prăjitură al cărei blat este făcut după o rețetă veche, de peste 100 de ani, din zona Munților Apuseni, și se numește „Pita săracului“.

Pentru cei care doresc să pregătească acasă prăjitura, redăm mai jos rețeta:

Pentru blat:

300 g pâine uscată

150 ml lapte gras

100 g magiun de prune

4 ouă

100 g miere

Pentru cremă

700 g ciocolată amăruie

270 g cremă de brânză

2 g cimbru

250 g fructe de pădure

1 praf de sare

3 g semințe de fenicul

Tai pâinea cubulețe, iar ouăle le bați bine. Încălzești laptele și încorporezi în el mierea, apoi amesteci pâinea cu laptele îndulcit, cu ouăle și cu magiunul. Omogenizezi ingredientele și răstorni compoziția într-o tavă de tort tapetată, apoi o dai la cuptorul încins 30-40 de minute. Lași blatul la răcit.

Pentru cremă, topești ciocolata pe baie de aburi, apoi o lași 5 minute „să se ducă o țâră la Dumnezeu“. Amesteci crema de brânză cu sarea, cu cimbrul și cu feniculul, apoi o încorporezi în ciocolată, amestecând energic. Adaugi fructele de pădure, omogenizezi și răstorni crema peste blatul rece. Ții prăjitura la frigider 2 ore înainte de a o servi.

Cosmin Ioan Toma are 40 de ani şi lucrează de 18 ani ca bucătar, fiind cunoscut în comunitatea locală, și nu numai, pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează reţete clasice.

Toma este consultat la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la mai multe competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.

Foto: facebook / Toma-bucătarul-Cetății


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Petru Roncea, câștigător la Physique Tall Champion. Tânărul din Sebeș s-a calificat la Campionatul Mondial din Los Angeles

Bogdan Ilea

Publicat

în

La finalul săptămânii trecute, în orașul Luton, din Marea Britanie, la The Grove Theatre, s-a desfășurat o competiție de amploare dedicată culturismului natural. Evenimentul s-a întins pe durata a două zile: prima zi fiind rezervată categoriilor de juniori și adolescenți, iar cea de-a doua destinată sportivilor din categoriile open, cu vârste între 20 și 28 […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Apel DISPERAT pentru o cățelușă fără stăpân, lovită de mașină. A fost luată de pe marginea drumului de o tânără și dusă la o clinică veterinară în stare gravă. Costurile tratamentului sunt imense

Ioana Oprean

Publicat

în

Apel DISPERAT pentru o cățelușă fără stăpân, lovită de mașină. A fost luată de pe marginea drumului de o tânără și dusă la o clinică veterinară în stare gravă. Costurile tratamentului sunt imense O tânără din județul Alba a găsit în urmă cu câteva zile, pe marginea drumului dinspre Cugir spre Orăștie, o cățelușă fără […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Președintele ceh Petr Pavel a fost în vacanță în România. A vizitat și Alba Iulia: ,,Frumoasă, cu oameni prietenoși și locuri minunate”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Președintele din Republica Cehă și-a petrecut vacanța în România, unde a călătorit peste 3.000 de kilometri pe motocicletă. În excursia sa, Petr Pavel a vizitat și județul Alba. Bărbatul în vârstă de 63 de ani a călătorit alături de un grup de prieteni motocicliști, iar pe parcursul vacanței, nu a dormit mai mult de o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea