Rămâi conectat

Actualitate

Certificat de integritate comportamentală pentru persoanele care au comis infracțiuni sexuale. 3.500 de adeverințe, eliberate până în prezent

Adela Spătar

Publicat

în

A intrat în vigoare, la începutul lunii iulie, legea conform căreia orice persoană fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală, în aceleași condiții în care se obține cazierul judiciar. Până în prezent, au fost eliberate 3.500 de adeverințe de acest tip.

La începutul lunii iulie a acestui an, a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale (registru organizat de MAI, ținut de structurile specializate ale unităților Poliției Române).

Până în prezent, au fost eliberate peste 3.500 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu infracțiuni ce fac obiectul acestui Registru.

Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.

Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni.

Până în prezent, au fost eliberate peste 3.500 de adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit sau nu dintre infracțiunile care fac obiectul acestui Registru.

Cele mai multe astfel de documente au fost solicitate și eliberate în Prahova (peste 1.000), în București (peste 700) și în Dolj (aproape 230 de adeverințe).

Menționăm că, deși termenul de operaționalizare a Registrului este finalul 2020, Poliția Română poate elibera astfel de documente, prin structurile de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute de lege.

De asemenea, până la operaționalizare, aceste documente se eliberează la ghișeele aflate în sediile inspectoratelor de poliție județene, de la locul de naștere sau de domiciliu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

CISEROM Sebeș solicită facilități fiscale pentru depășirea dificultăților economice din industria textilă: Scrisoare deschisă către Primul Ministru

Ziarul Unirea

Publicat

în

CISEROM Sebeș solicită facilități fiscale pentru depășirea dificultăților economice din industria textilă: Scrisoare deschisă către Primul Ministru CISEROM se alătură demersului Braiconf și solicită facilități fiscale pentru depășirea dificultăților economice din industria textilă, printr-o scrisoare deschisă către Primul Ministru al României. CISEROM SA este un producător de tradiție în industria textilă din România, cu o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea