Rămâi conectat

Curier Județean

Centrul Comunitar Resursă Aiud – peste 2 ani de incluziune socială si pe piata muncii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Consiliul Judeţean Alba, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (www.civitas.ro), Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare (www.structural-consulting.ro), Centrul de Formare Continuă şi Evaluarea Competenţelor în Asistenţă Socială (www.cfcecas.ro), Die Querdenker – Austria (www.die-querdenker.at) au finalizat proiectul “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”.

La Aiud, evenimentul de încheiere a proiectului a avut loc la Centrul Comunitar Resursă, gazda tuturor activităților sociale care au dus la îndeplinirea obiectivului general de creare a unui model funcțional integrat de economie și incluziune socială destinat sprijinirii persoanelor cu dizabilități și a celor vulnerabile pe piața muncii.

În cadrul proiectului “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, în valoare de 16.498.506,08 (lei), din care 15.189.324,04 valoare nerambursabilă, finanţat din Fondul Social European, în județul Alba au fost create 5 centre comunitare, dintre care unul in municipiul Aiud, înființat în anul 2011.

Serviciul de Start-up, având ca scop formarea competenţelor necesare dezvoltarii şi administrării unei afaceri, a fost oferit de CCR Aiud tinerilor și adulților expuși riscului de excluziune socială din comunitatea aiudeană. 20 de persoane au beneficiat de pregătire pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, precum şi de servicii de consiliere, respectiv consultanţă, în vederea dezvoltării unei afaceri de tip economie socială.

Programul de formare pentru o viaţă autodeterminată, un al doilea serviciu oferit de Centrul Comunitar Resursă Aiud s-a adresat tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi. 21 de persoane din Aiud au primit sprijin în sensul planificării și efectuării primilor pași într-o viaţă autodeterminată. Alte 44 de persoane au beneficiat de consiliere vocaţională şi self-marketing, un serviciu care s-a adresat tinerilor şi adulţilor expuşi riscului de excluziune socială, celor cu dizabilităţi, precum și copiilor cu vârsta între 14-16 ani, aflaţi în situaţii de risc. Obiectivul esențial al serviciului a fost acela de a oferi sprijin pentru identificarea traseului carierei dorite şi a abilităţilor necesare pentru parcurgerea acesteia, dobândirea unor cunoştinţe referitoare la deprinderile de bază necesare unui loc de muncă, dar și formarea unor deprinderi de bază pentru o prezentare eficientă în cadrul unui interviu.

Nu în ultimul rând, CCR Aiud s-a ocupat și de pregătirea competenţelor sociale şi profesionale, un serviciu de care au beneficiat 19 persoane, tineri și adulți expuşi riscului de excluziune socială și/sau cu dizabilităţi, precum și copii cu varsta între 14-16 ani aflaţi în situaţii de risc.

În total, 105 persoane au beneficiat de serviciile Centrului Comunitar Resursă Aiud, iar 26 dintre acestea au fost integrate pe piața muncii.

Centrul Comunitar Resursă Aiud a fost și gazda primelor două ediții a conferinței internaționale ”Rolul Terapiilor Complementare în Dezvoltarea Psihomotrică a Copiilor cu Dizabilități”, eveniment care se adaugă seriei de cursuri de formare organizate în cadrul centrului, precum și inițiatorul atelierului de realizare ambalaje din carton, în cadrul căruia se pot produce cutii și birotică de carton, în scopul satisfacerii cerințelor pieței locale de profil.

De asemenea, în cadrul CCR Aiud își desfășoară in continuare activitățile școlare două clase de copii cu dizabilități, centrul fiind dotat cu cabinete de logopedie și kinetoterapie. Serviciile oferite de specialiști copiilor cu dizablități sunt gratuite, datorită unui contract de servicii asigurat de către administrația publică locală.

Echipa Centrului Comunitar Resursă Aiud mulțumește tuturor celor care au participat la activitățile proiectului ”Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, instituțiilor și organizațiilor care și-au manifestat susținerea, precum și autorităților locale și județene care au contribuit la finalizarea cu succes a unui proiect de importanță majora pentru dezvoltarea socială a comunității aiudene.

 foto: primăria Aiud


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sprijin financiar pentru victimele infracțiunilor sexuale: Vouchere de până la 18.500 lei

Bera Larisa

Publicat

în

Sprijin financiar pentru victimele infracțiunilor sexuale: Vouchere de până la 18.500 lei Victimele infracțiunilor sexuale pot beneficia de un sprijin financiar de până la cinci salarii minime brute, adică suma de 18.500 lei. Pentru a primi acești bani, este necesar ca persoana respectivă să depună o cerere la Tribunalul de unde are domiciliu. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea