Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cei 2.500 de expropriaţi din judeţul Alba, pentru autostrada Orăştie-Sibiu, vor primi… 5 la sută din valoarea terenurilor lor!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La orizont se profilează un mare scandal legat de exproprierile impuse de construirea autostrăzii Orăştie- Sibiu, ce face parte din Coridorul IV Paneuropean Nădlac- Constanţa. Pentru realizarea acestui tronson, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a estimat în anul 2010 că va plăti despăgubiri celor expropriaţi în valoare de 200 de milioane de lei. Pentru că e vorba, doar pe această porţiune dintre Orăştie şi Sibiu, potrivit notei de fundamentare a MTI, de exproprierea a 4.431 de imobile cu o suprafaţă totală de 730 de hectare, din care 2 hectare reprezintă curţi şi grădini. Amplasamentul lucrării străbate trei judeţe, respectiv Hunedoara, Alba şi Sibiu, iar tronsonul de autostradă dintre Orăştie şi Sibiu va avea o lungime totală de 82 de kilometri, nouă noduri rutiere şi necesită o investiţie de peste 2 miliarde de lei. După cum se arată într-un comunicat recent al MTI, finanţarea este asigurată de la bugetul de stat, respectiv 170 de milioane de lei din fonduri de coeziune alocate pentru anul 2011 şi 30 de milioane de lei din aceleaşi fonduri, dar din bugetul pentru anul 2010. Prin urmare, MTI va vira suma necesară despăgubirilor în termen de cel mult 30 de zile de la solicitarea acesteia, într-un cont bancar deschis pe numele CNADNR (Compania Naţională de Autostradă şi Drumuri Naţionale), în vederea efectuării plăţii către cetăţenii ce urmează a fi expropriaţi.
Problema este că, deşi MTI a estimat în mod corect suma totală a despăgubirilor la 200 de milioane de lei, pentru cei 4.994 de cetăţeni ce urmează a fi expropriaţi pentru că pe terenurile lor va fi construită autostrada, în anexa hotărârii de guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Autostrada Orăştie-Sibiu”, suma totală prevăzută ca despăgubire este de… 17,078 milioane de lei! Adică de peste 10 ori mai mică decât cea estimată. Aceasta pentru că imobilele au fost subevaluate. În judeţul Alba, cei 2.500 de cetăţeni din localităţile Câlnic, Pianu, Săliştea, Sebeş, Şibot, Şpring şi Vinţu de Jos vor ajunge să primească drept despăgubiri pentru terenurile şi acareturile lor chiar şi de 20 de ori mai puţin decât este preţul pieţei. Adică până la 5% din valoarea terenurilor lor! Toţi aceşti 2.500 de cetăţeni ce urmează a fi expropriaţi fără drept de apel de către statul român din pricina autostrăzii se regăsesc nominal în anexa hotărârii de guvern (pentru modificarea şi completarea HG 1.231/2010, anexă publicată în Monitorul Oficial nr.410 din 10 iunie 2011). Din  studierea anexei respective se poate observa că despăgubirile stabilite se situează între 0,05 euro/mp pentru fânaţ şi 0,8 euro/mp pentru teren arabil, cu diferite variaţii. De pildă, în zona Câlnic, pentru teren arabil despăgubirea este 0,2 euro/mp, în zona Vinţu de Jos este de 0,3 euro/mp, iar în zona Sebeş este de 0,8 euro/mp. Cei ce ne-au sesizat cu privire la aceste evaluări ale despăgubirilor ne-au atras atenţia asupra faptului că ele nu se aliniază la preţul pieţii, deoarece, în zona Sebeş, de exemplu, preţul minim al unui teren arabil este de 15 euro/mp, nicidecum de 0,8 euro/mp. Deci o subevaluare până la 5% din valoarea terenului! Pe deasupra, un grup de cetăţeni ne-a sesizat cu privire la faptul că în anexa respectivă ei apar cu fânaţ, când în realitate sunt proprietari de teren arabil. În aceste condiţii, fiind încadraţi la categoria „fânaţ”, despăgubirea este abia de 25% faţă de arabil. De fapt 25% din 5% faţă de valoarea reală a terenului, nu?
După cum spuneam, ne aşteptăm ca în scurt timp să izbucnească un scandal de proporţii în legătură cu aceste exproprieri, mai ales dacă luăm în calcul şi faptul că aceşti 2.500 de cetăţeni din judeţul Alba, ca şi cei din celelalte judeţe, sunt deposedaţi fără voia lor de terenuri şi, prin urmare, pe lângă un preţ corect, ar trebui să primească şi despăgubiri morale din partea statului român. Dar, după cum se vede, statul a devenit „ţepar” faţă de propriii săi cetăţeni, faţă de propriii contribuabili.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea