Ce țară din UE ar putea legaliza căutarea alimentelor în tomberoane: Ce motiv stă în spatele deciziei
Ce țară din UE ar putea legaliza căutarea alimentelor în tomberoane: Ce motiv stă în spatele deciziei
În Germania răscolirea gunoaielor în căutare de produse sau alimente ar putea deveni perfect legală, ca parte a luptei împotriva risipei.
A strânge alimente dintr-un coș de gunoi este cu siguranță un act de disperare extremă, dar în multe țări este de fapt o infracțiune. Germania dorește acum să o legalizeze și o face ca parte a luptei împotriva risipei alimentare.
În fiecare an, în Germania sunt irosite 11 milioane de tone de alimente, iar ministrul german al Agriculturii, Green Cem Özdemir, a decis să legalizeze practica cătării în gunoi, adică recuperarea alimentelor încă comestibile din pubele, chiar și în afara supermarketurilor, informează Europa Today.
În prezent, în țară, cei care preiau alimente din containerele de gunoi pot fi găsiți vinovați de încălcare a proprietății private și delapidare. Cu toate acestea, deoarece aceasta este o infracțiune minoră, urmăririle penale se bazează adesea doar pe plângeri individuale, iar unele magazine tolerează această practică.
Dar, potrivit ministrului Özdemir, această practică nu ar trebui incriminată în niciun fel. ”Oricine dorește să salveze alimente comestibile din containerele de deșeuri nu ar trebui să fie urmărit penal pentru asta”, a spus el. ”Cred că toți am dori ca forțele de ordine și instanțele să se concentreze asupra criminalilor adevărați”, a adăugat el.
Politicianul susține că dezincriminarea căutării în gunoi ar putea ajuta la reducerea celor 11 milioane de tone de alimente care sunt risipite în fiecare an în țară. ”Nu există o soluție unică pentru a rezolva risipa de alimente dintr-o singură lovitură”, a spus el, ”dar trebuie să ne uităm pragmatic de unde putem începe”.
Nu este încă clar dacă planul ministrului va câștiga sprijinul partenerilor de coaliție, întrucât nu a făcut parte din acordul guvernamental. Totuși, potrivit ministrului, acest aspect trebuie abordat cu prioritate, în loc să susțină creșterea producției agricole în Germania și în UE în detrimentul măsurilor de mediu.
Scopul principal este de a reduce la jumătate risipa alimentară ”în fiecare sector al lanțului alimentar” până în 2030. Dezincriminarea căutării în gunoi poate fi un pas către atingerea acestui obiectiv.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: Motivul pentru care au crescut IRCC și ROBOR. Vești proaste pentru cei cu credite în lei
Economistul Radu Georgescu: Motivul pentru care au crescut IRCC și ROBOR. Vești proaste pentru cei cu credite în lei Economistul Radu Georgescu a explicat miercuri după-masa, într-o postare în mediul online, de ce a crescut ROBOR și IRCC și de ce această creștere este o veste proastă pentru cei care au rate în lei. ”Poate […]
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale, alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale, alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor Cardurile sociale vor fi alimentate luna viitoare cu prima tranşă de bani. Voucherele pentru alimente vor fi încărcate cu 125 de lei, pentru prima dată în acest an. În 2025, programul „Sprijin pentru România” continuă să […]
ANAF vine în sprijinul medicilor: Broșură și seminarii pentru fiscalizarea corectă a veniturilor
ANAF vine în sprijinul medicilor: Broșură și seminarii pentru fiscalizarea corectă a veniturilor În contextul derulării unui nou program de conformare, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat o broșură dedicată medicilor, la nivel national, care vizează medicii înregistrați sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care au venituri din asistență medicală […]