Ce țară din UE ar putea legaliza căutarea alimentelor în tomberoane: Ce motiv stă în spatele deciziei
Ce țară din UE ar putea legaliza căutarea alimentelor în tomberoane: Ce motiv stă în spatele deciziei
În Germania răscolirea gunoaielor în căutare de produse sau alimente ar putea deveni perfect legală, ca parte a luptei împotriva risipei.
A strânge alimente dintr-un coș de gunoi este cu siguranță un act de disperare extremă, dar în multe țări este de fapt o infracțiune. Germania dorește acum să o legalizeze și o face ca parte a luptei împotriva risipei alimentare.
În fiecare an, în Germania sunt irosite 11 milioane de tone de alimente, iar ministrul german al Agriculturii, Green Cem Özdemir, a decis să legalizeze practica cătării în gunoi, adică recuperarea alimentelor încă comestibile din pubele, chiar și în afara supermarketurilor, informează Europa Today.
În prezent, în țară, cei care preiau alimente din containerele de gunoi pot fi găsiți vinovați de încălcare a proprietății private și delapidare. Cu toate acestea, deoarece aceasta este o infracțiune minoră, urmăririle penale se bazează adesea doar pe plângeri individuale, iar unele magazine tolerează această practică.
Dar, potrivit ministrului Özdemir, această practică nu ar trebui incriminată în niciun fel. ”Oricine dorește să salveze alimente comestibile din containerele de deșeuri nu ar trebui să fie urmărit penal pentru asta”, a spus el. ”Cred că toți am dori ca forțele de ordine și instanțele să se concentreze asupra criminalilor adevărați”, a adăugat el.
Politicianul susține că dezincriminarea căutării în gunoi ar putea ajuta la reducerea celor 11 milioane de tone de alimente care sunt risipite în fiecare an în țară. ”Nu există o soluție unică pentru a rezolva risipa de alimente dintr-o singură lovitură”, a spus el, ”dar trebuie să ne uităm pragmatic de unde putem începe”.
Nu este încă clar dacă planul ministrului va câștiga sprijinul partenerilor de coaliție, întrucât nu a făcut parte din acordul guvernamental. Totuși, potrivit ministrului, acest aspect trebuie abordat cu prioritate, în loc să susțină creșterea producției agricole în Germania și în UE în detrimentul măsurilor de mediu.
Scopul principal este de a reduce la jumătate risipa alimentară ”în fiecare sector al lanțului alimentar” până în 2030. Dezincriminarea căutării în gunoi poate fi un pas către atingerea acestui obiectiv.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune