Ce preț vor plăti românii pentru energie, de la 1 ianuarie 2023: Ce prevede noua ordonanță de urgență
Ce preț vor plăti românii pentru energie, de la 1 ianuarie 2023: Ce prevede noua ordonanță de urgență
Până la sfârșitul acestei săptămâni Guvernul trebuie să finalizeze ordonanța de urgență privind reglementarea pieței energiei.
Până la sfârșitul săptămânii, coaliția de guvernare ar trebui să termine Ordonanța de Urgență privind reglementarea pieței energiei. Cel mult 70% din piață va fi reglementată și asta pentru că deja o treime din producția de energie electrică pe anul 2023 a fost vândută.
În același timp, distribuitorii și furnizorii sunt de acord cu ideea, dar prefera o piață administrată, mai degrabă, decât una reglementată.
Ce înseamnă asta? Un sistem solidar, în care interesul consumatorului ar fi în centru, și în care acesta să plătească un preț cat mai aproape de cel de producție. Adică, modelul de piață în care statul este cel care dă regulile, dar pentru un timp limitat.
Deja ordonanța este într-un stadiu avansat de lucru și ar trebui adoptată de guvern până pe 1 noiembrie.
Aceasta va reglementa piața energiei cu începere de la 1 ianuarie 2023 pentru o perioada de 2 ani. Mai exact, piața va fi reglementată pentru un an, iar dacă după un an se menține situația de criză energetică, prevede posibilitatea de prelungire pentru încă un an.
Ce prevede:
Prețul fix pentru consumatori casnici, de 0,68 de lei/kw pentru un consum de 100 kw pe lună și 0,80 de lei/kw pentru un consum de până la 255 de kw pe lună.
Prețul fix de 1 un leu/kwh pentru consumul mai mare de 255kw/h
Pentru industria mare, un preț fix de probabil 1,3 lei/kwh.
Cifrele și prețul ar mai putea suferi modificări.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]