Ce poate să facă un turist dacă se cazează 7 nopți în Alba Iulia? Ghid pentru organizatorii de excursii
Ce poate să facă un turist dacă se cazează 7 nopți în Alba Iulia? Ghid pentru organizatorii de excursii
De mulți ani suntem măcinați de o întrebare: Cum putem crește numărul de nopți de cazare în Alba Iulia ?
Răspunsul la această întrebare l-am găsit în timp ce ofeream răspuns unei solicitări adresate Asociației Profesionale a Ghizilor de Turism din Transilvania de a oferi ajutor unei agenții de turism pentru a alcătui un program cu două sau trei nopți de cazare în Alba Iulia.
După aproape 14 ani de experiență în turismul local idea dezvoltării unui program care să vină în sprijinul agentiilor de turism și care sa aibă ca rezultat direct creșterea numărului de nopți de cazare in Alba Iulia a scos la iveală un rezultat neasteptat. Putem avea 7 nopți de cazare în Alba Iulia și putem oferi experiențe deosebite celor care vin la Alba Iulia.
Citește și: Organizația de Management al Destinației Turistice, soluție pentru dezvoltarea turismului la Alba Iulia: Structură asociativă non-profit, între mediul public și cel privat
Cum putem face asta?
Având în vedere capacitățile actuale ale orașului în ceea ce privește oferta turistică, dezvoltarea programului nu a fost o muncă ușoară, dar se bazează pe câteva principii de bază:
În primul rând, trebuie să înțelegem ca predictibilitatea în sectorul turismului este foarte importantă și că pentru a avea rezultate trebuie să adoptăm formula de turism ce oferă predictibilitate: turismul organizat, de grup care înseamnă rezervări și programe pe termen lung.
În al doilea rând, factorul uman, resursa umană calificată și pregatită pentru a răspunde bine necesităților și aici rolul important revine nu numai recepționerilor și ospătarilor, managerilor de unități de cazare ci și ghizilor de turism al căror rol este crucial în îndeplinirea programelor turistice.
În al treilea rând, importanța unui calendar de evenimente este de asemenea crucială.
Nu în ultimul rând, este foarte important să înțelegem ca nu trebuie să ,,ținem cu dinții “ de turist și aceasta este o lecție interesantă învățată în urma unui schimb de experiență în Toulouse legat de dezvoltarea turismului în Pirinei. Studiul făcut de către Universitatea din Toulouse și prezentat în cadrul programului de schimb de experiență la Camera de Comerț și Industrie din Toulouse scoate în evidență faptul că un turist se plictisește dacă stă mai mult de trei zile într-o locație, indiferent de facilitățile puse la dispoziție. Am ținut seamă de acest lucru și am introdus în program o parte de mobilitate care să scoată turistul din zona de risc, oferindu-i în prima parte a zilei experiențe turistice în apropierea Municipiului Alba Iulia.
Având ca bază aceste premise am alcătuit un program care să răspundă necesităților turistului, dar care să aibă ca rezultat și creșterea numărului de nopți de cazare.
Programul se adresează agențiilor de turism din București, dar poate fi cu ușurință adaptat pentru a face față și altor situații .
Public în continuare acest program pentru a arăta că putem avea experiențe deosebite cu șapte nopți de cazare în Alba Iulia. Pentru a nu fi interpretat ca reclama voi șterge numele unităților de cazare, restaurante, etc. recomandate în program. Data aleasă pentru desfășurarea programului poate fi modificată în funcție de evenimentele perioadei.
ȘAPTE NOPȚI ÎN ORAȘUL UNIRII
Ziua Întâi :”Plecăm la drum!”-sâmbătă, 6 iulie 2024
7:30 Îmbarcare București
8;30 Plecare spre Alba Iulia cu oprire la Sibiu
Tur pietonal Sibiu (Tur inclus în program, oferit de ghid local partener al agenției)
Sibiu, oraș situat în inima țării , Capitala Culturală în 2007 , cu o populație de aproximativ 135.000 locuitori oferă vizitatorului numeroase surprize: Podul Minciunilor, Catedrala Ortodoxă (copie la o scară mai redusă a Catedralei Sfânta Sofia, simbol al ortodoxismului), Catedrala Evanghelică și alte obiective turistice interesante vor fi descoperite împreuna cu un ghid de turism local)
14:00 Masa de prânz. Liber în zona centrala. Recomandări din partea ghidului local.
16:30 Alba Iulia, instalare la un hotel situat în Orașul de Jos, partea orașului vechi la doar 15 minute (700 m) de latura estică a Cetății Alba Carolina.
19:30 Opțional 1 Turul Nocturn Alba Iulia
O plimbare de seara în Orașul Vechi și în Cetatea Alba Carolina. Monumentele și clădirile istorice frumos luminate scot în evidență arhitectura barocului austriac. Lumini și umbre însoțite de povestea ghidului fac plimbarea mai interesantă, iar răcoarea serilor de vară face ca totul să devină o experiență memorabilă.
21:00 Cina La restaurantul Hotelului (Ideea voucherelor pentru cina pentru încurajarea consumului la restaurantul hotelului) sau pentru participanții la programul opțional , la unul din restaurantele din zona cetății sau in apropierea hotelului.
Ziua a Doua: „Bun Venit la Alba Iulia”, duminică, 7 iulie 2024
7:30 Mic dejun
9:30 Turul Cetății Alba Carolina – prezentare generală a obiectivelor turistice din perimetrul Cetății Alba Carolina și a atractiilor turistice din zonă.
De asemenea, se face o informare asupra evenimentelor perioadei respective. După servirea micului dejun vă invit la mișcare și o să fie o plimbare în arealul Cetății Alba Carolina, o plimbare prin istoria orașului în care vom cunoaște nu numai istoria și obiectivele turistice, ci și activitățile ce le vom putea face în următoarele zile cu sau fără ghid. Vom afla astfel că avem muzee și expoziții ce așteaptă a fi vizitate și costurile astfel încât dumneavoastră să puteți alege în funcție de preferințe.
Turul durează aproximativ 90 min urmând ca apoi dumneavoastră să aveți timp pentru a servi o băutura răcoritoare sau o cafea la o terasă sau pentru a vă întoarce în anumite zone. Turul este practic ,, o vedere generala “ asupra cetății dar și o prezentare bogată in informații asupra a 27 obiective turistice importante din zona Cetății Alba Carolina, fiind o vizita cu ghid local. Vom descoperi opțiunile: Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, Traseul Celor Trei Fortificații, Muzeul de Istorie Romana, Muzeul ,, Museikon”, Muzeul ,, Palatul Principilor”, Expoziția Episcopia Romano-Catolica.
12:00 Schimbul de Gardă- spectacol de reconstituire istorică, ceremonial militar cu soldați specifice perioadei de timp sfarsit de secol al XVII-lea începutul secolului al XVIII-lea.
13:30 Masa de prânz Alba Iulia -liberă alegere. Recomandare ghid este să vă bucurați de partea Orașul de Jos unde găsiți și câteva restaurante interesante frecventate în special de localnici. După masa de prânz care se poate servi la unul dintre restaurantele din zona cetății se poate retrage pentru odihna la hotel.
15:30 Hotel Alba Iulia Program liber
17:00 Program la alegere:
Varianta 1 : Opțional 2: Alba Iulia Orașul de Jos – plimbare liberă sau cu ghid
Varianta 2: Opțional 3: Alba Iulia Tur cu autobuzul turistic ( trebuie luat in seama faptul ca circulă doar intr o anumita perioada a anului, din mai până în septembrie)
Ambele variante oferă o perspectiva asupra comunităților etnice și culturale prezente în oraș de-a lungul veacurilor
Varianta 3: Opțional 4:Turul Bastioanelor Deplasarea se face cu microbuz electric.
Varianta 4 Opțional 5: Vizita la Muzeul Unirii Unul dintre cele mai prestigioase muzee din țară, cu exponate foarte valoroase. Vizita durează aproximativ o ora.
21:00 Cina – liberă alegere
Ziua a treia: „Comorile tinutului I”-Luni, 08 iulie 2024
Județul Alba este binecuvântat cu forme de relief diferite. Zona muntoasă poate să atragă atât pe timpul verii prin relieful bogat în peșteri și ape ce au dat naștere la numeroase legende cât și iarna când pensiunile din zona Arieșeni sau Șureanu sunt deosebit de ospitaliere și atractive pentru iubitorii sportului alb. În funcție de perioada în care se face vizita opțiunile sunt variate.
Ora 7:00 Mic dejun
Ora 8:30 Plecare spre Roșia Montana
Ora 11:00 Galeriile romane Roșia Montana : Deplasarea va dura aproximativ 2,5 ore cu autocarul l dar experiența va fi pe măsură. Exploatarea aurului în Munții Apuseni se face din vremuri îndepărtate, resursele aurifere fiind între cele mai bogate din lume. Deși numele ne duce cu gândul la exploatarea din vremea romanilor forma unică în imperiu a acestor galerii ne face sa credem că exploatarea s-a făcut cu multă vreme anterior sosirii romanilor. Legendele care au luat naștere în urma exploatării cu diverse tehnici prin asocierea unor accidente ciudate cu fenomene stranii apărute în timpul muncii sau în perioada imediat apropiată.
Ora 13:00 Rimetea Un minunat sat cu tradiție minieră de o frumusețe unică.
Ora 13:45 Popas la o cafea. Un refugiu ce oferă priveliști minunate în relieful Cheilor Aiudului.
Ora 14:30 Prezentare Ighiu și tradiția vinului
Primii coloniști sași aduși în Transilvania au poposit la Ighiu și Sard, două sate de pe Valea Mureșului cu teren fertil dar și cu o traditie a vinului din vremea dacilor. Descoperim povestea locului dar și a vinului pentru ca suntem și în Țara Vinului. Țara Vinului – prezentare cu degustare de vin Ighiu
Ora 18:00 Hotel Alba Iulia program liber
Opțional 6 : CENTURION La Alba Iulia povestea de istorie poate fi traita. Incursiune in istorie Muzeul de istorie romana ,,Principia”: Comandamentul ne oferă oportunitatea de a descoperi castrul Apulum într-o frumoasă reconstituire grafica.
Ora 20:00 Opțional 7: Cina la un restaurant cu tematică vin. Județul Alba are patru zone viticole fiind un ținut binecuvântat din acest punct de vedere. Tehnologia modernă de prezentare și ideile inovatoare în domeniul restaurantelor ne oferă oportunitatea să trăim o altă experiență memorabilă între zidurile Cetății Alba Carolina-O abordare unică asupra vinului și a mâncării.
Ziua a patra:”Comorile ținutului ll”-Marți, 9 iulie 2024
Ora 7:00 Mic dejun
Ora 8:30 Plecare spre Blaj .Vizită Câmpia Libertății Blaj.
Blajul locul de unde a ,,răsărit soarele românilor” a cunoscut numeroase transformări și de asemenea a devenit o destinatie turistica. Vizita Papei a făcut ca orașul să devină mai interesant și pentru călătorii străini. ,,Mica Roma” surprinde!
Catedrala Blaj Monument unic si reprezentativ pentru Biserica Română Unită cu Roma si pentru stilul baroc.
Teiul lui Eminescu Marele poet al sufletului românesc a poposit la umbra acestui tei care a devenit loc de pelerinaj. După mai bine de ….ani cuvintele poetului se aud parcă între foșnetul frunzelor de tei:,, Te salut din inima Roma mica. Iti multumesc Dumnezeule ca m-ai ajutat s-o pot vedea!’’
Crucea lui Avram Iancu Oferă o priveliste superbă asupra Campiei Libertatii și asupra orasului modern Blaj
Ora 13.00 Crama Aiud Tradiția și competiția în producerea vinului au făcut ca astăzi în județul Alba sa se îmbutelieze anual în jur de 100 etichete de vin. Țara Vinului Alba se remarca în special prin vinuri albe.
Ora 14:00 Masa de pranz. Prânz vânătoresc însoțit de degustare de vin
Ora 15.30 Cetatea Aiudului Una dintre cele mai vechi cetăți urbane din teritoriul României a cărei construcție a început în a doua jumătate a secolului al XIII-lea avand ca baza o biserică fortificată.
Ora 17:30 Întoarcere la hotel
Opțional 8 Palatul Principiilor- Alba Iulia capitala politică a Principatului Transilvaniei cunoaște o serie de transformări politice, sociale și economice. Palatul Principiilor evidențiază aceste transformări ai ne transpune în atmosfera acelor vremuri. Monetaria: Monetaria de la Alba Iulia ne arata puterea economica a orasului in secolul al XVI-lea. Monetaria a funcționat o vreme și în perioada habsburga.
Ora 20:30 Cina
Ziua a Cincea:”Cetăți și castele”, Miercuri, 10 iulie 2024
Ora 7:00 Mic dejun
Ora 8:30 Plecare spre Deva
Ora 9:45 Cetatea Devei La începutul secolului al XIII-lea, la înălțimea unui con vulcanic, situat pe Valea Mureșului ce a constituit o importanta artera de comunicare și transport, a început construcția cetății ce va avea un important rol în controlul intrării și a ieșirii din Transilvania. Privelistea asupra orasului și a Văii Mureșului este impresionantă.
DACĂ VREMEA ESTE FAVORABILA
Ora 11:00 Plimbare cu vaporasul pe Râul Mureș
DACĂ VREMEA NU ESTE FAVORABILA program alternativ
Ora 11:30 Castelul Huniazilor: Inclus astăzi în top 10 cele mai frumoase castele de arhitectura gotică, legat de Alba Iulia prin figura liderului cruciadei din 1456 Ioan de Hunedoara.
Ora 13:00 Masa de prânz: În apropierea castelului se găsesc câteva restaurante.
Ora 16:30 Hotel Alba Iulia
Opțional 9 Traseul celor Trei Fortificații. Completăm vizită la Alba Iulia cu o frumoasă zonă de promenadă prin istoria celor Trei Fortificații și în cei 2000 de ani de istorie ai orașului.
Ora 20:30 Cina liberă
Ziua a șasea:”Spiritualitate autohtonă”- Joi , 11 iulie 2024
Ora 7:00 Mic dejun
Ora 8:30 Plecare spre Călan, județul Hunedoara
Ora 09:00 Casa memorială ,,Aurel Vlaicu”. Deși mai puțin cunoscut în plan internațional, poate pe nedrept lăsat în umbra Aurel Vlaicu ,,Icarul” de la Bintinti, uimește prin ingeniozitatea invențiilor sale .Machetele acestor invenții și obiecte ce au aparținut eroului pot fi admirate în muzeul dedicat.
Ora 10:30 Biserica veche Strei Ctitorie a cnezilor din Țara Hațegului care au reușit să-și păstreze credința ortodoxă biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Strei construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea pastreaza amprenta arhitecturala a stilului bizantin îmbinat cu gotic timpuriu cu influența specifica transilvaneana. Pictură maestrului Grozie ,,Isus in glorie’’ face ca acest lăcaș de cult să fie unul dintre cele mai valoroase din țară.
Sarmisegetuza Regia Vechea capitală a dacilor uimește încă atat prin descoperirile arheologice cât si prin misterele energetice ce înconjoară acest loc.
Ora 12:00 Muzeu istorie Orăștie Orăștie este unul dintre cele mai vechi orașe din țara avand de-a lungul timpului statut de oraș, targ, centru meșteșugăresc, centru militar important și oraș industrial.
Ora 13:00 Masa pranz Orăștie Sunt cateva restaurante atente la solicitările turistilor și pregatite pentru bucatarie internationala.
Ora 16:30 Hotel Alba Iulia
Opțional 10 : Museikon Clădirea istorică în care funcționează muzeul este un muzeu dar pe langa faptul ca aceasta cladire este atent pusă în valoare putem admira și exponate de mare valoare. vizita durează aproximativ 60 min. Colegiul academic Bethlem A doua scoala cu rang de universitate din Transilvania a fost înființată în urmă cu peste 400 de ani în 1622. Aflăm mai multe despre tradiția universitară a orașului nostru.
Opțional 11: Turul Bastioanelor. Completam informațiile cu privire la sistemul de apărare al fortificației de tip Vauban de la Alba Iulia. Utilizat mai bine de trei sute de ani acest tip de fortificație cu forma de stea a atins apogeul, Cetatea Alba Carolina fiind printre cele mai moderne și mai complexe, prezentandu-se ca un adevărat labirint. Turul bastioanelor va dezvaluie acest complex sistem defensiv dar și cateva comori ce se ascund între zidurile de cărămidă și piatră.
Opțional 12 : Comori din Cetate. Biblioteca Batthyaneum exterior, Observatorul astronomic.
Ziua a șaptea:”Natura-Casa noastră”-Vineri , 12 iulie 2024
Ora 7:30 Mic dejun
Ora 8:30 Plecare spre Simeria
Ora 9:20 Parcul dendrologic Simeria, unul dintre cele mai vechi din țara noastră se întinde pe o suprafață de aproximativ 70 hectare. Prima atestare documentară este datată in 1763. În perioada anilor 1870-1880 au fost aduși arbori și plante din America de Nord și din Extremul Orient. In ciuda lipsei investițiilor acest parc este o comoara a naturii. Surprinzător prin numărul mare și diversitatea speciilor de arbori aduși din lumea intreaga ( peste 2300 ), este situat pe malul Muresului.
DACĂ VREMEA ESTE FAVORABILA
Ora 11:40 Râpa Roșie Sebeș (nu include drumeție) Râpa, un impresionant monument al naturii, rezervație geologică situată la doar 23 km distanța de Alba Iulia unde puteți să vă bucurați de frumusețea naturii, dar și de poveștile cu dinozauri și chiar cu hoți faimoși ai vremurilor trecute ce au căutat adăpostul naturii pentru a se ascunde de autorități. Grota hoților poate fi vizitată.
DACĂ VREMEA NU ESTE FAVORABILA program alternativ
Ora 11:50 Cetatea Gârbova. Situată la doar 25 km distanță de Sebeș și aproximativ 35 km distanța de Alba Iulia, cetatea de la Gârbova este parte a istoriei colonizării Transilvaniei de către sași după marea invazie mongolă din 1241. Cetatea medievală, restaurată, are o expoziție etnografica interesantă, cuprinzând port popular al comunităților conviețuitoare, dar și o pivniță ce amintește de tradiția viticolă a zonei.
14:00 Masa prânz restaurant tradițional Petrești- Bucătarie tradițională
Ora 15:40 Muzeul de istorie Sebeș și Biserica Evanghelică
Muzeul de istorie Sebes, mai puțin cunoscut, dar surprinzător prin valoarea exponatelor are mai multe secțiuni, clădirea principală funcționând în clădirea Casa Zapolya (voievodul și regele Ungariei Ioan Zapolya fiind tatăl primului principe al Transilvaniei Ioan Sigismund). Colecția de etnografie africană și povestea lui Franz Binder ne duc cu gandul la marea aventură a acestui erou al Sebeșului.
Biserica Evanghelică Sebeș, un important monument de secol XIII, având ca bază o bazilică romanica, reprezentativă pentru influența transilvaneană asupra goticului timpuriu. Vizita ne transpune în viața comunității lutherane din Sebeș și în obiceiurile acestei comunități.
Ora 17:30 Timp liber Hotel
Optional 13:,,Daci și romani” -Spectacol de reconstituire istorică ce aduce în prim-plan istoria și lupta daco-romana
Ora 20:00 Cina festiva. Cina însoțită de prezentări de port popular și pași de joc popular specific zonei, obicei popular dintr-o anumită zonă a județului , prezentare de tulnic și bucate tradiționale.
Ziua a opta: „Casă dulce casă”- Sâmbătă, 13 iulie 2024
Ora 7:30 Mic dejun
Ora 8:30 predare camera și îmbarcare
Ora 9:00 plecare spre București
Ora 12: 00 Vizita Mănăstirea Cozia. Ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran, mănăstirea a fost ridicată între anii 1387-1391. De-a lungul veacurilor a constituit un important izvor al culturii române. Legenda spune ca ar fi fost ridicată in apropierea unei alte manastiri ridicate de Negru Vodă.
Masa de prânz liberă pe traseu
Ora 17:00 sosire în București
Programul poate suferi modificări în funcție de specificul fiecărui grup, dar este o dovadă a faptului că înnoptând la Alba Iulia șapte nopți turistul poate trăi experiențe deosebite.
Am creat acest program pentru a veni în ajutorul agențiilor de turism și a tuturor celor interesați, asociații, organizații nonprofit și chiar firme. Prin intermediul Asociației Profesionale a Ghizilor de Turism din Transilvania am pus deja la dispoziția unor agenții de turism din capitală programul.
Realizarea lui se bazează pe experiența practică în ghidajul național și local, dar și pe studii de specialitate respectiv studii de master în istorie finalizate cu lucrarea ,,Valorificarea turistică a patrimoniului istoric din perimetrul Cetății Alba Carolina”.
Sper că această deschidere să ajute la dezvoltarea colaborării între mediul public și cel privat în linia comună care este dezvoltarea turistică a Orașului Nostru.
Dan Chindris
Facilitator de dezvoltare comunitară-Consultant turism
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit spânzurat în locuința sa: Incidentul, semnalat prin 112 în ultimele zile ale anului
Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit spânzurat în locuința sa: Incidentul, semnalat prin 112 în ultimele zile ale anului Un bărbat de 47 de ani, din Sebeș,a fost găsit spânzurat în locuința sa, incidentul fiind semnalat prin 112 în ultimele zile ale anului. Citește și: CRIMĂ violentă în comuna IGHIU: Tânăr de 31 […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum 2 ore
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 3 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum o zi
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui