Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ce este complet interzis să faci de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului: Superstiții, tradiții și obiceiuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce este complet interzis să faci de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului: Superstiții, tradiții și obiceiuri

Credincioșii prăznuiesc sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. Istoric, Nașterea Sfintei Fecioare este datată între anii 19 și 22 î. Hr., fiind rodul rugăciunii Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, care au făgăduit lui Dumnezeu că, daca vor avea un copil, îl vor închină Lui.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Ce este complet interzis să faci pe 8 septembrie

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

De asemenea, este complet interzis să aprinzi focul în casă, chiar dacă este frig, pentru că vei atrage boala şi ghinionul. Femeile nu au voie să coasă ori să spele rufe. Bărbaţii, în schimb, nu au voie decât să dea mâncare şi apă la păsările şi animalele din curte.

Nu se face treabă nici pe 9 septembrie. De altfel, pe 9 septembrie este marcată ziua părinţilor Maicii Domnului, şi anume Ioachim şi Ana.

Citește și: Sfânta Maria Mică: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului

Totodată, începând cu data de 8 septembrie nu se mai culeg plante medicinale, deoarece se consideră că nu mai au putere vindecătoare.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

Superstiții, tradiții și obiceiuri

În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiţii legate de această zi, Sfânta Maria Mică. Așadar, iată ce este bine să faci și ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria Mică, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului!

Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală;

În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos;

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei. Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria;

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor; Tot pe 8 septembrie, păsările călătoare se pregătesc de calatoria spre tarile calde, iar gâzele și reptilele intră în pământ.

Dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii; Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea; De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică;

Citește și: Nume derivate din Maria sărbătorite de Sf Maria. Variante ale numelui. Semnificația numelui Maria

De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă; Maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol; În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ;

Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. De unde şi cunoscuta vorbă: “O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”.

Ce trebuie să faci de Nașterea Maicii Domnului

Pe vremuri, de Sfânta Maria Mică, bunicile aprindeau o candelă, pentru a preamări numele Maicii Domnului, dar şi pentru a alunga spiritele rele. Totodată, se rugau pentru a rămâne însărcinate, apoi pentru a naşte un copil sănătos. De altfel, Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor. Nu uitau nici de sufletele celor morți și dădeau de pomană struguri şi prune pentru cei plecați în lumea de dincolo.

Cui spunem ”La mulți ani” pe 8 septembrie

Pe 8 septembrie, spunem ”La mulți ani” celor aproape 2 milioane de români care poartă prenume derivate din cuvântul „Maria”. Acest prenume provine din iudaică şi înseamnă ”cea îndrăgită”, ”cea iubită”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte și care este simbolistica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiţia spune că în Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea