Cauzele care au determinat toxiinfecția alimentară a persoanelor participante la nunta de lângă Alba Iulia sunt incerte
Cauzele care au determinat toxiinfecția alimentară în masă, a persoanelor care au participat la nunta organizată într-un local de lângă Alba Iulia sunt incerte, ancheta este în curs de desfășurare, iar rezultatele analizelor de laborator vor fi făcute publice în cursul zilei de joi sau vineri dimineața, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba.
Nunta despre care vorbim a avut loc joi, cuplul de miri a venit din Spania, iar în cursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică, la spital s-au prezentat persoane cu stări febrilitate, dureri de cap, vărsături, diaree, sau frisoane, simptome specifice toxiinfecțiilor alimentare.
Directorul DSP Alba Horea Timiș a anunțat că până la această oră (14.30) la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia și la Spitalul din Cugir s-au prezentat 63 de persoane cu simptomatologii specifice toxiinfecției alimentare. 22 dintre acestea au fost internate, iar până la ora sus menționată 6 dintre ele au fost externate.
Conform reprezentanților secției de Boli Infecțioase persoane internate se află și în alte județe, dar numărul acestora va fi făcut public după terminarea anchetei DSP.
”La ora actuală, ancheta este în curs de desfășurare și vă oferim datele preliminare. Au fost prezenți în unitățile spitalicești din municipiul Alba Iulia și din Cugir, în total, 63 de persoane cu simptomatologii specifice toxiinfecției alimentare, moderate, dintre care internați au fost 22. La ora aceasta s-au externat 6 persoane, în unitățile spitalicești rămânând internate 16 persoane. Ancheta e în curs de desfășurare, DSP și DSV Alba efectuează ancheta. S-au recoltat probe alimentare, teste de sanitație, analize cu privire la starea de sănătate a angajaților, s-au verificat documentele de primire a mărfii și celelalte documente tehnice, urmând, conform prevederilor legale, în momentul când buletinele de analize vor ieși din punct de vedere oficial să comunicăm măsurile și sancțiunile care se impun”, a spus Horea Timiș.
Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba a anunțat suspendarea activității restaurantului cu pricina, până terminarea anchetei.
”Inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA s-au deplasat la fața locului de unde au prelevat probe de alimente din toate categoriile de alimente din care s-a consumat în ziua respectivă, produse care au fost transportate la sediul laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, pentru a se face investigații de laborator, în vederea stabilirii cauzelor care au determinat apariția îmbolnăvirilor în masă. Inspectori de specialitate s-au deplasat și astăzi la fața locului pentru investigații suplimentare privind trasabilitatea produselor din care au fost preparate categoriile de alimente servite la masa respectivă, precum și prelevări suplimentare de teste de sanitație, în vederea verificării igienizării localului respectiv, precum și a materiilor prime din care au fost preparate produsele respective. S-a dispus interzicerea activității în blocul alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice, concretizată cu eliberarea buletinului de analize ca act oficial care stă la baza luării tuturor măsurilor ulterioare”, a spus Delia Oltean.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]