CAS Alba monitorizează în permanenţă furnizorii de servicii medicale şi medicamente pentru cheltuirea eficientă a banilor
interviu cu ec. Gheorghe ŞTEF, preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba
– Domnule director, cum a reuşit Casa de Asigurări de Sănătate Alba să parcurgă prima jumătate din anul 2012, an marcat de multiple probleme financiare şi nu numai?
– Conform raportului transmis şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, toţi indicatorii de performanţă care stau la baza contractului de management, în primele cinci luni ale anului 2012, au fost realizaţi în proporţie de 100%. Din 170.987,35 mii lei prevederi bugetare aprobate anul acesta, au fost realizate încasări cumulate de 69.185, 57 mii lei. Au fost decontate medicamente în valoare de 31.767,77 mii lei din care 721,91 mii lei pentru pensionarii cu pensii până la 700 lei. Pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ au fost decontate medicamente în valoare de 11.851,62 mii lei. Serviciile medicale în ambulator au fost decontate cu 12.557,43 mii lei iar laboratoarelor de analize medicale le-a fost decontată suma de 796,47 mii lei. Pentru contractele cu centrele medicale de recuperare din Alba a fost prevăzută, pentru 2012, suma de 1.352,68 mii lei din care, până în luna mai 2012 inclusiv, a fost decontată suma 544,03 mii lei. Serviciile de urgenţă prespitaliceşti şi transport sanitar (ambulanţa) au prevăzut un buget de 11.910,00 mii lei pentru 2012 din care până în prezent a fost decontată suma de 5.197,75 mii lei. Din cei 88.802,00 mii lei prevăzuţi pentru spitalele din Alba, în bugetul pentru 2012, au fost decontaţi deja 40.247,62 mii lei. În primele 5 luni ale anului 2012 au fost plătite concedii medicale sau ajutoare pentru invalidităţi în valoare de 3.329,40 mii lei.
– Cum aţi reuşit totuşi să acoperiţi aceste cheltuieli şi să eficientizaţi în paralel serviciile medicale oferite populaţiei?
– Indicatorii de performanţă au fost atinşi prin îmbunătăţirea managementului şi creşterea eficienţei în utilizarea Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate alocat. În paralel ne-am preocupat de asigurarea continuităţii accesului asiguraţilor la serviciile medicale şi medicamente în toate zonele judeţului Alba şi de creşterea gradului de acoperire cu servicii medicale şi a calităţii actului medical.
În permanenţă am insistat asupra continuării aplicării sistemului informatic unic integrat (SIUI) al asigurărilor sociale de sănătate la nivel local. Am avut o comunicare activă cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi materiale sanitare aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Alba.
– Câte contracte cu furnizorii au fost prelungite în acest an?
– În luna ianuarie 2012 a avut loc activitatea de contractare a serviciilor medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale pentru 2012, prin încheierea de acte adiţionale la contractele încheiate în data de 30.06.2011. Au fost încheiate următoarele acte adiţionale: 215 pentru asistenţa medicală primară, 20 pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice, 14 pentru specialităţi paraclinice , 71 pentru medicina dentară, 8 pentru unităţi sanitare ambulatorii de recuperare, 9 pentru asistenţa medicală spitalicească, 1 pentru ambulanţă, 7 pentru paliaţie, 87 pentru acordarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, 62 pentru dispozitive medicale destinate recuperării deficienţelor.
– Cum păstraţi standardele serviciilor medicale oferite cetăţenilor?
– Calitatea serviciilor medicale a fost urmărită permanent, pe două paliere: 1. evaluarea noilor furnizori intraţi în relaţie cu contractuală cu CAS Alba în 2012 sau a furnizorilor condiţiile iniţiale de evaluare şi 2. controalele efectuate de CAS Alba la furnizori. În urma verificărilor efectuate la furnizorii de servicii medicale au fost identificate debite în sumă de 148.277,90 lei care au fost recuperate în totalitate.
– Ce direcţii de acţiune aveţi conturate pentru perioada următoare?
– Printre priorităţile stabilite în planul de management pentru perioada următoare se regăsesc: asigurarea accesului cât mai larg şi facil al asiguraţilor la servicii în asistenţa medicală primară cât mai aproape de locul de domiciliu, minimizarea perioadei de aşteptare la acordarea dispozitivelor medicale şi diminuarea listelor de aşteptare, selectarea strictă a furnizorilor, propuneri de reorganizare a sistemului sanitar pe plan local în funcţie de nevoile de sănătate ale populaţiei adresate DSP Alba, responsabilizarea administraţiei locale în atragerea de specialişti în teritoriu prin acordarea de facilităţi medicilor, măsuri de conştientizare a populaţiei privind necesitatea şi obligativitatea asigurării de sănătate, întărirea controalelor în spitale datorită constrângerilor bugetare pentru depistarea internărilor fictive, pentru respectarea criteriiilor de internare sau a erorilor de raportare şi codificare a bolilor, instruirea furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice pentru implementarea prescripţiei electronice, predarea la ANAF a tuturor plătitorilor de contribuţii de asigurări de sănătate, începând cu 1 iulie 2012. Avem în obiectiv verificarea realizărilor serviciilor medicale şi farmaceutice pentru toţi furnizorii în baza datelor SIUI.
– Vă mulţumesc! (N.I.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
STUDIU: Dieta mediteraneană are efecte benefice pentru persoanele care suferă de depresie
Adoptarea dietei mediteraneene poate oferi un ajutor substanțial persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Despre dieta mediteraneană se cunoaște de ceva vreme că are beneficii fizice semnificative. Acum, cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că poate de asemenea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG