Carburanţii sunt tot mai scumpi în România: A crescut prețul cu aproape 4%, în doar o lună. În Spania, motorina e mai ieftină
Benzina şi motorina au continuat să se scumpească şi în ultima săptămână la pompele din România, urmând trendul european, dar mult peste creşterea medie din Uniunea Europeană. În luna ianuarie, preţurile au crescut cu 3,8%.
La data de 29 ianuarie, preţul mediu al benzinei era, la pompele din România, de 5,36 lei pe litru, iar la motorină de 5,47 lei pe litru, conform ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de statistică al Comisiei Europene. Preţurile sunt mai mari cu doi bani pe litru faţă de nivelurile consemnate cu o săptămână în urmă de aceeaşi sursă, ceea ce nu înseamnă o majorare substanţială dar care vine după un şir mai lung de scumpiri substanţiale, scrie economica.net.
La data de 1 ianuarie, benzina costa, în medie, 5,16 lei pe litru în România, iar motorina 5,27 lei pe litru. Aşadar, în doar o lună, benzina şi motorina s-au scumpit cu 20 de bani pe litru. Ceea ce înseamnă că, doar într-o lună, carburanţii s-au scumpit cu 3,8%.
Dacă socotim preţurile în euro, utile pentru a compara situaţia de la noi cu cea din Europa, în prima lună din acest an, preţul benzinei a crescut de la 1,10 euro pe litru la 1,15 euro pe litru, iar cel al motorinei de la 1,13 euro pe litru la 1,17 euro pe litru, potrivit aceleiaşi surse. Avem deci în România o scumpire, raportată la preţurile în euro, de 4% la benzină şi 3,8% la motorină.
Preţurile din România sunt încă mult sub media europeană, dar scumpirea de la noi, din prima lună a anului, a fost mai mare decât cea din Europa, dacă facem o comparaţie a preţurilor medii. Astfel, daca la 1 ianuarie preţul mediu al benzinei era, în Europa, de 1,374 euro pe litru, o lună mai târziu acesta ajunsese la 1,39 euro pe litru, deci scumpirea a fost de doar 1,1%. La motorină, preţul mediu din cele 28 de state europene a crescut de la 1,259 euro la 1,286 euro pe litru, rezultând deci o scumpire medie de 2,1 % în aceeaşi perioadă.
Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele. În România, după majorarea în două trepte a accizei, care a avut loc toamna trecută, ponderea taxelor în preţ a crescut. Luând drept referinţă preţurile din 29 ianuarie, taxele reprezintă, la noi, 53% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.
Preţurile din România sunt încă în partea inferioară a clasamenului European. Astfel, la benzină, preţuri mai mici decâ la noi sunt în Bulgaria, Lituania şi Polonia. Însă, situaţia este diferită la motorină, cel mai vâdut carburant din România. Preţuri mai mici decât la noi sunt în Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia şi chiar în Austria şi Spania.
În România se consumă anual circa 7 miliarde de litri de carburanţi, iar principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.
sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului Bolnavii de cancer vor fi singurii pacienți cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care vor fi exceptați de la plata asigurării de sănătate, pe durata tratamentului, până la vindecare. Prevederea face parte din măsurile de austeritate decise de […]
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei sunt obligaţi să plătească contribuții la asigurări sociale și de sănătate. Cât vor pierde însă la pensie a încercat să explice ministrul Muncii, Florin Manole. Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 […]
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum Ministerul Finanţelor a anunţat începerea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în perioada 4-11 iulie. Instrumentele sunt neimpozitabile atât la tranzacţionare, cât şi la câştigul din dobânzi. Valoarea nominală […]