CANICULA în România: Greșelile pe care le facem înainte să ieșim pe căldură
CANICULA în România: Greșelile pe care le facem înainte să ieșim pe căldură
Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB), a explicat pentru Știrile Pro TV care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont în această perioadă cu temperaturi caniculare.
Medicul spune că este necesar să ne hidratăm mai bine decât în restul perioadelor de timp, respectiv de la 2 litri și jumătate de apă în sus într-un interval de 24 de ore, transmite protv.ro.
”Să evite expunerea la soare și la căldură, în general, la căldura de afară între orele 11 și 17 – sau dacă trebuie neapărat să iasă, este necesar să-și acopere capul și să poarte haine din materiale textile naturale, ușoare, prin care pielea să poată respira și astfel să-și mai elimine din căldură.
De asemenea, e necesar să ne hidratăm mai bine decât în restul perioadelor de timp, respectiv de la 2 litri jumătate în sus pe 24 de ore.
E bine să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară, care este foarte cald, pentru că diferența de temperatură este una foarte mare.
Și, în orice caz, în locuințele noastre să ne setăm aerele condiționate la niște temperaturi nu foarte … cu o diferență nu foarte mare față de temperatura de afară, adică un 24-25 de grade ar fi suficient pentru aerul condiționat pentru a nu impacta organismul atunci când ieșim.
De asemenea, alimentația trebuie adaptată acestor temperaturi.
E indicat să fie consumate mai multe fructe și legume proaspete și să scădem alimentele foarte calorigene: carnea sau preparatele gătite, așa, într-un mod sofisticat, pentru că să încercăm să mâncăm produse cât mai naturale și mai simple, pentru că și organismul le va digera mai ușor”.
”Persoanele care se știu cu afecțiuni cardiovasculare și nu numai cardiovasculare – orice fel de afecțiune – este necesar să-și continue tratamentul prescris.
Sigur, în cazul celor cu hipertensiune, corect este să-și monitorizeze această tensiune, pentru că în perioadele de căldură, de caniculă, tensiunea are tendința să aibă valori mai scăzute față de restul anului.”
Reporter: Lichidele ar trebui consumate foarte reci sau cu gheață?
Dr. Silvia Nica: ”Nu! Este contraindicat să consumăm lichide foarte reci pentru că sigur că mucoasa faringiană va avea de suferit, vom răguși imediat și această răgușeală se poate transforma ulterior într-o afecțiune care să ne creeze probleme de sănătate. Consumăm lichide, dar nu alcool, bineînțeles. Dar dacă simțim nu neapărat nevoie de alcool, este contraindicat să se consume băuturi spirtoase.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]