Rămâi conectat

Actualitate

Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului

Bolnavii de cancer vor fi singurii pacienți cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care vor fi exceptați de la plata asigurării de sănătate, pe durata tratamentului, până la vindecare. Prevederea face parte din măsurile de austeritate decise de Guvernul Bolojan. Proiectul de lege a fost publicat joi de Ministerul Finanțelor.

Până acum, toți bolnavii cronici cu afecțiuni incluse în programele naţionale de sănătate erau exceptați de la plata asigurării, „până la vindecarea respectivei afecţiuni”.

Pacienții neasigurați vor avea însă în continuare acces la serviciile oferite în cadrul programelor naționale de sănătate, dau asigurări reprezentanții Guvernului

Proiectul de lege aduce modificări Legii Sănătății 95/2006 și Codului Fiscal și prevede că vor fi exceptați de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:

„f) bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari de programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare.”

Anterior, Legea Sănătății 95/2006 și Codul Fiscal prevedeau că sunt exceptați de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:

„f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni.”

Citește și: Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia: Achiziție de aparatură în valoare de peste 3 milioane lei

13 categorii de pacienți cu afecțiuni cronice din România beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate, gestionate de CNAS:

  • Programul naţional de boli cardiovasculare;
  • Programul naţional de boli endocrine;
  • Programul naţional de diabet zaharat;
  • Programul naţional de oncologie;
  • Programul naţional de ortopedie;
  • Programul naţional de sănătate mintală;
  • Programul naţional de supleere a funcţiei renale;
  • Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;
  • Programul naţional de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
  • Programul naţional de tratament al bolilor neurologice;
  • Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei;
  • Programul naţional de tratament al surdităţii;
  • Programul naţional de tratament pentru boli rare.

Alte două categorii importante de pacienți cronici beneficiază de tratament în cadrul a două programe de sănătate gestionate de Ministerul Sănătății:

  • Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;
  • Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.

Cel mai mare ONG de pacienți cronici: „E noaptea minții!”

„Care este diferența între un pacient cu cancer sau unul cu AVC, diabet sau boală cardiovasculară? Sau un pacient cu paralizie infantilă? De ce trebuie să punem balanță între ei? Eu nu înțeleg!”, este reacția lui Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), cel mai mare ONG ce reprezintă drepturile pacienților din România, într-un dialog cu HotNews.

Radu Gănescu este și membru al Consiliului Economic și Social, unde a fost ales, în decembrie 2024, să reprezinte societatea civilă din domeniul sănătății. CES urmează să discute mâine, într-o ședință, proiectul legii austerității. Gănescu intenționează să propună modificări atât în ședința CES, cât și în comisiile din Parlament, când proiectul de lege va ajunge acolo.

Radu Gănescu mai spune că a înțeles, în ultima perioadă, că „trebuie să creștem bugetul Casei de Asigurări și trebuie să contribuim toți”, însă nu înțelege acum de ce „unul e exceptat, unul nu. Unul plătește, unul nu plătește. Eu am înțeles că de acum vrem să scoatem excepțiile, dar văd că avem parte tot de excepții”.

„Care e baza în care o singură patologie, din câte patologii sunt în lume, e exceptată?”, este întrebarea pe care președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice își dorește să o adreseze guvernanților.

„Ce se va întâmpla cu ceilalți bolnavi? Îi lasă pe stradă fără tratament? E de noaptea minții ce se întâmplă!”, a continuat președintele COPAC.

Radu Gănescu este pacient cronic diagnosticat încă din copilărie cu talasemie majoră, o boală rară care îl obligă să facă transfuzii de sânge o dată la două săptămâni. El consideră că „ori e un sistem de sănătate pentru toți pacienții, ori e un sistem de sănătate pentru unii”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri Mâncarea şi toate celelalte produse de la raft, benzina şi motorina, facturile pentru energie, RCA-ul şi vacanţele, toate vor avea preţuri mai mari pe fondul măsurilor de austeritate luate de Guvern. Creşterea celor două cote de TVA, cea standard […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică „După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică”, avertizează economistul Radu Georgescu. Citește și: Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni nu mai înțelege nimic. Politicienii au reușit să enerveze pe toată lumea: mediul privat, antreprenori, bugetari […]

Citește mai mult

Actualitate

4-6 iulie 2025 | COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte județe. Disconfort termic accentuat, maxime de 40 de grade și nopți tropicale

Ziarul Unirea

Publicat

în

4-6 iulie 2025 | COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte județe. Disconfort termic accentuat, maxime de 40 de grade și nopți tropicale Meteorologii ANM au emis vineri dimineața noi atenționări meteo cod galbenși cod portocaliu de caniculă, temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic, valabile în Alba și alte județe din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea