Blocaul NATO din Cugir a fost reabilitat cu fonduri europene: 200 de cetățeni de etnie romă, mai aproape de o viaţa decentă la sfârșitul lui 2020
După zeci de ani în care au locuit în situaţii insalubre, sfârşitul lui 2020 îi găseşte mai aproape de o viaţa decentă pe aproximativ 200 de cetăţeni de etnie romă din Cugir. Blocul în care locuiesc este reabilitat cu fonduri europene în cadrul proiectului integrat ”Incluziv – investiție europeană privind dezvoltarea socială în Cugir”.
Cunoscut ca Blocul NATO datorită stării avariate şi a condiţiilor deplorabile de trai, acesta şi-a schimbat cu totul imaginea ca urmare a lucrărilor care au avut loc în ultimele două luni. Familiile care locuiesc aici au în sfârşit apă curentă, au toalete în locuinţe şi un sistem de canalizare funcţional, au geamuri termopan, curent pe casa scării şi spaţii comune decente şi curate.
„Vorbim de o normalitate de care locatarii acestui bloc nu au avut parte de peste 30 de ani. Prin proiectul pe care-l derulăm, administraţia locală alături de partenerii săi doresc să sprijine aceste persoane și familii rome, oferindu-le egalitate de șanse în comunitatea în care trăiesc” a declarat Managerul de Proiect, Dan Cherecheș.
Până în acest moment au fost realizate lucrări de reabilitare a acoperișului, anvelopare și termoizolare, inclusiv finisaje interioare în spațiile comune. S-au refăcut instalațiile electrice, instalațiile de apă și de canalizare și au fost înlocuite obiectele sanitare din majoritatea locuințelor, urmând să se introducă instalația de gaze naturale la nivelul blocului.
Potrivit Managerului de Proiect, Dan Cherecheș „importanta strategică a acestui proces de lucrări de repraratii/moderninzari a celor 68 de locuințe care fac parte din acest bloc denumit în mod peiorativ „Blocul NATO”, este reliefată de faptul că dacă proiectul nu s-ar fi derulat, șansele ca aceste familii să aibă fondurile necesare de reabilitare erau egale cu 0, în condițiile în care multe dintre ele au dificultăți în a-și asigura traiul zilnic.
Astfel, în lipsa proiectului, cele peste 200 de persoane erau condamnate să trăiască în continuare în condiţii inumane, imobilul fiind un iminent focar de infecţie, cu efecte negative asupra întregii comunităţi”.
În baza proiectului integrat ”Incluziv – investiție europeană privind dezvoltarea socială în Cugir”, persoanele rome din Cugir beneficiază inclusiv de acces la educație, formare profesională, antreprenoriat, servicii medico-sociale și de sprijin în rezolvarea problemelor legate de acte de stare civilă și de proprietate.
Proiectul integrat ”Incluziv – investiție europeană privind dezvoltarea socială în Cugir”, Cod SMIS 113656, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Apelul de proiecte 3- “Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţîle marginalizate ”; Axa Prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”; Obiectivul specific 4.1 „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate.”
Intocmit de: Biraesc Luminita, Verificat de: Dan Chereches
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Elevul Toma Todoca, de la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Fizică
Elevul Toma Todoca, de la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Fizică Toma Todoca, elev în clasa a VI-a A la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, a obținut un rezultat foarte bun la faza națională a Olimpiadei de Fizică. El a fost răsplătit cu mențiune pentru prestația […]
FOTO | Elevi ai Liceului Teoretic Teiuș la „vânătoare de comori” în Cetatea Alba Carolina: Atmosferă de entuziasm și bună dispoziție
Elevi ai Liceului Teoretic Teiuș la „vânătoare de comori” în Cetatea Alba Carolina: Atmosferă de entuziasm și bună dispoziție În perioada noiembrie 2024 – mai 2025, Liceul Teoretic Teiuș derulează proiectul „4 US”, o inițiativă finanțată prin programul național „Împreună prindem curaj”, care are ca scop dezvoltarea personală și socio-emoțională a elevilor, consolidarea relațiilor între […]