Biserica Ortodoxa S.R.L versus Biserica Catolica K.F.T.
-pamflet obraznic-
Daca tot romanu’ s-a nascut comerciant si stie ce este acela un SRL, pentru concetatenii care nu cunosc limba stramosilor nostri maghiari, trebuie sa facem precizarea ca intialele KFT inseamna tot SRL dar in limba celor care venind in Transilvania li s-au furat caii, dovedindu-se prin aceasta ca noi romanii ne aflam aici, vorba unui gazetar de doi lei, “inca de pe vremea dacilor”
Cele doua surori certate, Biserica Ortodoxa si cea Catolica, dupa ce au rezolvat problema impartirii clientelei (pardon, a enoriasilor) isi continua competitia pe tarimul liberei intitiative, ca tot sintem in capitalism.
Sub conducerea prefericitului general cu trei stele (invidios pe Papa “cu-ale sale trei coroane, puse una peste alta”) s-a dat un nou suflu BOR-ului in activitati care de care mai aducatoare de bani si profituri lumesti, infiintind si “puncte de lucru” pe tot cuprinsul tarii. Asa se explica de ce in ultimii 22 de ani s-au construit peste 3000 de biserici noi (la valoarea de inventar de miliarde de dolari) timp in care nu s-a reusit constructia nici unui spital nou. Asta dovedeste ca oamenii se gandesc mai mult la ce frumos o sa ii laude popa in curte decit la ce ii doare….. Iar in caz de boala, daca trebuie, cei cu bani se duc la catolicii din Viena in timp ce aia care nu au bani se duc dracului. Vorba lui Teodor Mazilu “Mortii cu mortii, vii cu vii. Invingatorii se intilnesc in finala !”
O mare victorie a ortodoxiei romanesti este viitoarea catedrala a mintuirii neamului, echivalentul ecumenic al Casei Poporului. Daca avem Casa Poporului, unde sa se duca bietul popor sa se mintuiasca decit la Catedrala Mintuirii aceluiasi popor, catedrala care musai trebuie sa fie la fel de mare, ca altfel vor ramane enoriasi pe dinafara suparati ca nu pot sa isi sfinteasca biletul de loto sau portofelul. Multi dintre cei care fac risipa de sarbatori cu milioane de cruci, odata intorsi acasa se cred suficienti de purificati ca sa treaca la risipa de injuraturi, betii, furaciuni, minciuni, preacurvie, impacati cu gindul ca si-au luat bilet de voie de la Doamne Doamne
` Iar Catedrala Minturii neamului (care inainte de a mintui neamul va mintui ametitoarea suma de jumatate de miliard de euro) va avea la subsol si un adapost antiatomic, semn ca preafericitul (colonel ?..general ?….numai fostul ministru Oprea poate sti) nu se prea grabeste sa ajunga sus la angajatorul sau, preferind politicos sa ii lase pe altii inainte, preafericirea sa raminind in urma sa stinga lumina.
Nu ne miram de ortodocsi, pentru ca au avut un glorios exemplu in Biserica Catolica ce in vremuri trecute se indeletnicea cu comertul de pacate. Aveai un pacat, marcai banu’ la biserica si biserica iti vindea o indulgenta. Aveai de batut o nevasta, un vecin enervant, faceai rost de bani si treceai la treaba. Iti placea precupeata din colt, popa iti spunea ca nu e voie, ca este pacat. Faceai pacatul, cumparai o indulgenta si popa iti spunea ca nu a fost frumos dar daca tot ai platit ai fost iertat si esti la fel de pur ca un nou nascut. Si pentru orice eventualitate, daca i-a placut precupetei, te sfatuia sa mai cumperi o indulgenta, sa nu faci drumul de doua ori.
Credeam ca era comerciala a bisericii Catolice a apus dar Alba Iulia continua sa ne ofere surprize. Dupa ce Alba Iulia a construit a 8-a minune a lumii, cunoscuta sub numele de CETATEA DIN POLISTIREN, un sobor de preoti catolici au fost “special guest stars” la procesiunea unor dubiosi autointitulati cavaleri templeri, care nu stim cum au inchiriat catedrala romano-catolica. Catolicii fiind mai rezervati, pentru ei sobor inseamna 3 preoti in timp ce la ortodocsi ar fi fost, evident, mai scump,
Procesiunea infantililor cavaleri templieri a provocat zimbete, mirare si, fireste, un val de fotografii din partea putinilor turisti aflati in drumul care urma sa fie sfintit de pasii vigurosi ai cavalerilor templieri, marea majoritate fiind insa ortodocsi paziti ca sa nu se rataceasca de cei trei preoti catolici. Valul de fotografii semana cu valul de fotografii pe care turistii il fac la Disney Land in timp ce defileaza Micky Mouse, Daisy si Pluto.
De la procesiune a lipsit cel mai inteligent, cult, rafinat si educat cavalier templier, pre numele lui de scena Irinel Columbeanu, care credem ca si acum isi aminteste cum in 2008, cind a fost primit in rindurile cavalerilor templieri de Alba Iulia, s-a impiedicat de sabia care era mai inalta cu un miner decit domnia sa. Probabil ca nu a putut veni fiind intepenit intr-un jacuzzi cu trei printese blonde si astepta serviciul de descarcerare.
Acest grup de copii intirziati care sufera si acum ca in copilaria lor nu au avut sabiute si pelerine se se joace, au pingarit mormintul si amintirea lui Iancu de Hunedoara, caruia i-au folosit numele ca sa isi denumeasca grupa lor de gradinita, desi Iancu de Hunedoara nu a avut absolut nimic, dar absolut nimic de a face cu adevaratii cavaleri templieri care au fost rasi (si arsi) de pe fata pamintului cu 100 de ani inaintea nasterii proprietarului Castelului Huniazilor.
Odata cu intrarea in circuitul comercial a catedralei catolice din Alba Iulia care a fost inchiriata cavalerilor templieri pentru jocul lor de societate, ne asteptam ca acest parteneriat sa se extinda si poate, cine stie, sa vedem de pilda si Ordinul Cavalerilor Manelei de Argint organizind in acelasi lacas de cult o procesiune in care cavalerii comandori Florin Salam si Nicolae Guta sa cinte educatilor cavaleri si gingaselor domnite “Hai Basescu la putere/Scapa tara de lichele” in timp ce un mic sobor de preoti le lipeste pe frunte bancnote de 10.000 forinti ca sint mai mari si au un curs de schimb mai mic
Radu Octavian
PS: Cinste insa adevaratilor preoti, multi si anonimi, ai ambelor culte, care slujesc cu pasiune, dedicatie si iubire de Dumnezeu in parohiile lor, bastioane ale crestinatatii de peste 1000 de ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]