Bilanț la Serviciul Județean Anticorupție Alba, pe anul 2012
Serviciul Județean Anticorupție Alba a încheiat analiza activităților și a rezultatelor obținute în cursul anului 2012. Potrivit raportului întocmit, principalele obiective au fost prevenirea, combaterea şi cercetarea faptelor de corupţie în rândul personalului din unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor de pe raza judeţului Alba.
Conform datelor furnizate de reprezentantul serviciului, scms. Valentin Motoc, au fost cercetate 114 persoane din care 27 pentru fapte de corupţie, din totalul acestora 81 fiind cadre M.A.I., 15 având funcţii de conducere şi 66 funcţii de execuţie. Au fost puse sub învinuire 14 persoane, dintre care 6 funcţionari MAI. Au fost inculpate un număr de 9 persoane, din care 4 cadre M.A.I.
În dosarele instrumentate la nivelul serviciului, au fost reţinute 5 persoane, din care 2 personal M.A.I. şi arestate 4 persoane din care un angajat al M.A.I.
Unităţile de parchet au emis 8 rechizitorii – 3 de la DNA şi 5 de la alte parchete – fiind dispuse şi 4 soluţii de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, conform art. 18 ind. 1 C. penal.
Instanţele de judecată au pronunţat 20 hotărâri din care 9 hotărâri definitive prin care au fost condamnate 14 persoane – 5 din cadrul M.A.I. (3 cu funcţii de conducere şi 2 cu funcţii de execuţie) şi 11 hotărâri nedefinitive, fiind condamnate 12 persoane din care 2 personal M.A.I (1 cu funcţie de conducere şi 1 cu funcţie de execuţie).
Ca urmare a condamnărilor definitive, în anul 2012, din cadrul IPJ Alba au fost destituite 4 persoane, din care 2 cu funcţii de conducere(contabilul şef şi 1 şef de post) şi 2 cu funcţii de execuţie.
În aceste sens, un exemplu este sentinţa definitivă pronunţată la data de 26.09.2012 de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul impermeabilelor pentru poliţişti privind faptele de corupţie ale inculpaţilor comisar şef C. M., fostul angajat al IPJ Alba şi agent de poliţie C. A., prin care au fost condamnaţi fiecare la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani.
În cadrul activităţii de prevenire a corupţiei au fost realizate 82 de întâlniri şi instruiri cu caracter preventiv, la care au participat 1449 lucrători MAI, atât cu funcţii de conducere, cât şi cu funcţii de execuţie. La S.J.A. Alba au fost înregistrate şi soluţionate 6 petiţii, 2 apeluri TelVerde şi au fost consiliate şi primite în audienţă un număr de 14 persoane.
În vederea realizării obiectivelor D.G.A., Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie comise de către personalul M.A.I., prezentându-se, zilnic, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, str. Piaţa Ion I.C. Brătianu, nr. 1, judeţul Alba sau se pot înscrie în audienţă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200-1500. Totodată, persoanele interesate pot sesiza fapte de corupţie la linia telefonică gratuită anticorupţie TelVerde a D.G.A. – 0800.806.806 ori la numărul de telefon 0258 / 806.161 int. 20229.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]