BANI pentru fermierii români care doresc să cultive usturoi: Ce cantitate e recomandată pentru consum
BANI pentru fermierii români care doresc să cultive usturoi: Ce cantitate e recomandată pentru consum
Programul Ministerului Agriculturii prin care fermierii sunt impulsionați să cultive usturoi va primi mai mulți bani.
Bugetul se va mări cu jumătate de milion de euro, până la cinci milioane, după ce numărul producătorilor care vor subvenția de 3.000 de euro pentru fiecare hectare cultivat a crescut de la an la an, iar România, a ajuns în Uniunea Europeană, al doilea mare producător.
Amalia Macarie cultivă usturoi, în Alba, și – deși a fost secetă – spune că de pe un hectar a strâns o producție record, de trei tone.
Amalia Macarie, producător de usturoi: „Anul acesta am mărit suprafața cultivată de usturoi. A contat foarte mult ajutorul de minimis, fără el cel mai probabil suprafața nu era aceasta.”
În piețe, kilogramul de usturoi se vinde cu peste 20 de lei, dar producția românească merge și la export, în țări ca Germania sau Italia.
Potrivit Eurostat, în topul producătorilor de usturoi din Uniunea Europeană, România ocupă locul doi, după Spania.
PRODUCȚIA DE USTUROI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
SPANIA – 315.720 TONE
ROMÂNIA – 30.130 TONE
ITALIA – 28.660 TONE
FRANȚA – 28.590 TONE
POLONIA – 25.200 TONE
În Cluj, de pildă, în ultimii trei ani, numărul celor au cultivat usturoi a crescut de patru ori.
Silvia Hicea, Direcția Agricolă Cluj: „Dacă în anul 2019 am avut șase persoane care au aplicat pentru programul usturoiul, în 2022 au ajuns la 37 de solicitanți și aproape 23 de hectare cultivate cu usturoi.”
Majoritatea fermierilor care au accesat ajutorul dat de Ministerului Agriculturii mizează pe soiurile românești. Dintre acestea cel mai popular este AGER – creat de un grup de cercetători craioveni. Urmează COPALAU – cu gust puternic și aromat și MASCA – mai picant. Totuși în plantații se folosesc și semințe din Spania și China care rezistă mai bine la îngheț dar și la temperaturi ridicate.
Apahidean Alexandru, profesor de legumicultură USAMV Cluj-Napoca: „La nivel de gust nu există diferențe mari. Dacă nu irigăm cultura suficient, atunci s-ar putea ca usturoiul să fie puțin mai iute.”
Creșterea suprafețelor cultivate cu usturoi a fost impulsionată și de consum.
Beneficiile consumului de usturoi includ faptul că întărește imunitatea, scade colesterolul rău și protejează celulele creierului.
Bogat în vitamina B6, vitamina C, seleniu și fibre, usturoiul întărește imunitatea. În același timp, scade colesterolul rău și protejează celulele.
Bianca Trifan, administrator restaurant: „Vin oamenii și ziua la terasă și ziua și dimineața și mănâncă usturoi. Suntem un popor făcut pentru usturoi, îl folosim peste tot.”
Medicii spun însă că usturoiul ar trebui consumat cu moderație – cel mult unu-doi căței pe zi – pentru că în cantități mai mari, poate da, de pildă, arsuri la stomac. Și, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, persoanele care suferă de diabet de tip I, hipoglicemie și inflamații acute ar trebui să se ferească de usturoi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]