Avertisment pentru români: „Să se aștepte la facturi duble sau chiar triple față de anul trecut”
Avertisment pentru români: „Să se aștepte la facturi duble sau chiar triple față de anul trecut”
Consumatorii români sunt avertizați de către analistul economic Adrian Negrescu să se aștepta la facturi duble, dacă nu în unele cazuri, chiar triple față de anul trecut.
Autoritățile vor să aplice 13 tipuri de prețuri pentru consumul de energie electrică un lucru despre care Adrian Negrescu a spus că ”reprezintă aproape o misiune imposibilă pentru furnizor, pentru că nu îl vor putea introduce în sistem. Având în vedere că nu au un software specializat, astfel de propuneri fanteziste introduse de parlamentarii în această modificare a ordonanței emise de către Guvern” a explicat analistul și a continuat spunând că: ”În esență se vor lua în calcul criteriile legate de consumul pe anul trecut, de consumul din prezent, cât consumi în fiecare lună. Și aici mă refer în special la energia electrică. Ai un preț de 0,68 lei dacă ai un consum de până în 100 de kW. Prețul crește la 0,80 de lei pe kilowatt dacă consumi undeva până în 255 de kilowați. Iar peste această suma, bineînțeles, plătești prețul pieței. Ce înseamnă prețul pieței? Prețul pieței este undeva la nivel de trei, patru lei pe kilowatt, față de 0,80 de lei cât era anul trecut pe vremea asta. Deci, chiar și plafonate prețurile la energia electrică cresc spectaculos în acest an. Oamenii să se aștepta la facturi duble, dacă nu în unele cazuri, pentru cei care, între ghilimele, au tupeul să consume mai mult de 300-350 de kilowați, deci să se aștepte la facturi duble sau chiar triple față de anul trecut”.
Despre legătura dintre consumul de anul trecut și cel din acest an Adrian Negrescu a spus că: ”Marii furnizorii nu pot să calculeze de pe o lună pe alta consumul populației decât dacă oamenii își dau indexul. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în momentul de față, din 9,7 milioane de contoare, cât sunt implementate disponibile în momentul de față la cetățeni, la firme, la populație, numai aproape 2 milioane sînt inteligente, adică sunt transmise în timp real datele privind consumul. Motiv pentru care, având în vedere că nu pot să citească atât de multe contoare pentru că nu au personal, nu au infrastructura necesară, distribuitorii nu trimit la timp la furnizori datele privind consumul populației, motiv pentru care s-a ajuns la această soluție arhaică din punct de vedere economic, dar care reflectă faptul că nu s-au mai făcut investiții în acest sistem de energie de ani de zile. Toți banii s-au dus la stat, statul nu a mai ajutat companiile să facă investiții în așa fel încât toată lumea să aibă contor inteligent și să vadă de la o lună la alta cît consumă și să plătească numai consumul pe care îl faci”.
Sfatul expertului este ca: ”În primul rând oamenii să-și trimită în fiecare lună indexul, să nu uite de această altă măsură și în al doilea rând, să se uite cu mare atenție în contractul pe care îl au, cel puțin la energia electrică, pentru că în această perioadă se modifică câteva milioane de contracte. De ce vă spun? Expiră contractele de anul trecut și se reînnoiesc. Dar atenție! Se reînnoiesc la noile tarife, despre care vă spuneam, sunt undeva între 3 și chiar 5 lei pe kilowatt, față de 0,40 lei sau 0,50 lei cât a avut fiecare anul trecut. Deci! Mare atenție ce semnați, mare atenție ce scrie în contract, iar dacă nu vă puteți permite să plătiți la actualul furnizor mergeți pe internet, pe comparatorul de servicii de la A.N.R.E. și căutați un alt furnizor care să vă ofere un preț mai mic la energie. Și sunt companii care și în momentul de față vin cu prețuri mai mici la energie față de compania cu care aveți contract de ani de zile!
În ceea pre privește economia de energie Adrian Negrescu apreciază că ”rămâne o provocare mai ales pentru cei care se încălzesc cu energie electrică, cei care au boiler, care au tupeul, între ghilimele, să aibă un boiler și să-și încălzească apa caldă, și e vorba de 1,2 milioane de bucureșteni care pentru care apa caldă reprezintă o curtezană, o favoare, o chestie pe care o au o dată pe săptămână sau chiar o dată pe lună pentru mulți dintre bucureșteni. Deci, trebuie să ne găsim soluții, pentru că, într-adevăr, statul ăsta nu ne ajută, e interesat să facă mai mult ban la buget și cam atât. Legat de măsurile de compensare, de plafonare care sunt în vigoare, prețul este tot dublu față de anul trecut. Anul trecut, de pildă, plăteam undeva nivel de 0,37 de lei pe kilowatt la firma la care eram arondat și acum acum ar fi trebuit să plătesc 4 lei pe kilowatt, motiv pentru care mi-am schimbat furnizorul în așa fel încât să plătesc mai puțin”, a conchis analistul Adrian Negrescu la B1TV, potrivit dcbusiness.ro.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul ASE, Cristian Păun despre antreprenoriat și investiții: ”Sfătuiesc tinerii să învețe să investească la bursă”
Profesorul ASE, Cristian Păun despre antreprenoriat și investiții: ”Sfătuiesc tinerii să învețe să investească la bursă” Profesorul ASE, Cristian Păun, originar din județul Alba, a vorbit în cea mai recentă postare despre antreprenoriat și investiții și ce presupun fiecare în parte. Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun despre distincția dintre speculație și investiție: „Nu este […]