Rămâi conectat

Ştirea zilei

Autostrada Sebeș-Turda-Stadiul la finalul anului 2018: Progres de doar 5 la sută realizat în 2018 de constructorii lotului 2

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Situația nu îngrijorează pe nimeni în afară de șoferi! Pe lotul 1, de la Sebeș la Pârâul Iovului, s-a înregistrat în schimb un progres de peste 20 la sută anul trecut (61 la sută per total), ritm care ar permite deschiderea circulației până la finalul anului 2020.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat un grafic cu stadiul lucrărilor pe Autostrada Sebeș-Turda, aferent anului 2018, care relevă o situație îngrijorătoare privind loctul 2, aici înregistrându-se pe parcursul anului trecut un progres de doar 5%.

Citește și: Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi finalizat în cel mai bun caz în 2020. Constructorul promite pentru a treia oară mobilizare mai bună

În ianuarie 2019 stadiul lucrărilor pe lotul 2 este de 49,01%, ceea ce înseamnă că în 2018 lucrările aproape au stagnat, având în vedere că în ianuarie 2018 procentul raportat era de 44%. Într-un scenariu pesimist, dacă s-ar menține în continuare un ritm dezamăgitor ar însemna că tronsonul de la Pârâul Iovului la Aiud (24 de km), nu ar putea fi dat în folosință mai devreme de 2021 – 2022, și în niciun caz la finalul lui 2019, termen asumat de constructorii greci de la Aktor.

Asta ar însemna o întârziere de minimum 5 ani față de termenul avansat inițial în contract, și anume octombrie 2016. Anul trecut s-au făcut puţine lucrări pe lotul 2 având în vedere că a existat o schimbare de asociaţi la nivelul companiei de construcţii Aktor, ceea ce a determinat şi o modificare a strategiei şi schimbări în ceea ce priveşte angajaţii din punctele cheie. Schimbările de management au avut un impact negativ asupra lucrărilor efective și, în consecință a banilor decontați de CNAIR.

O altă problemă a fost intrarea în insolvenţă la începutul anului a foştilor parteneri de asociație, Euro Construct Trading `98.

Lipsa finanţării acestui proiect a atras şi o mobilizare slabă în ceea ce priveşte forţa de muncă. La nivelul lunii noiembrie 2018 pe şantier erau în medie doar 40 de muncitori și se turnase balast stabilizat pe circa 6 kilometri, iar asfalt pe circa 1,5 kilometri, pe ambele sensuri de mers.

De menţionat este că, pe lângă balast, constructorul mai trebuie să aştearnă trei straturi de asfalt. De menționat că, din punct de vedere tehnic, lotul 2 nu este unul dificil de realizat, având în vedere că sunt de construit doar trei poduri, două peste râul Mureş, iar unul peste calea ferată. CNAIR nu a luat atitudine public față de această situație și nici nu a anunțat vreo sancțiune.

Spre deosebire de cei de la Aktor, antreprenorul Impresa Pizzarotti care lucrează pe lotul 1 al A10 a făcut progrese în 2018

Potrivit graficului menționat, anul trecut constructorul a înregistrat un progres al lucrărilor de 21,5%, de la 39,5% în ianuarie 2018 la 61% în ianuarie 2019. Pizzarotti s-a mobilizat mai puternic în vara anului trecut iar de atunci, pe fondul unui ritm susținut al lucrărilor, s-au înregistrat procente chiar și de 3% pe lună.

Citește și: VIDEO. Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1: stadiul lucrărilor la începutul lunii decembrie 2018

Italienii au finalizat anul 2018 cu toate structurile importante ridicate pe traseul tronsonului lung de 17 kiloemtri, ce se întinde între Sebeș și Pârâul Iovului. Anul acestea vor fi cele două noduri rutiere de la capetele lotului – nodul rutier Alba Iulia Nord și nodul rutier Sebeș. În aceste condiții, există șanse reale ca să se poată circula pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda până la finalul acestui an.

Citește și: 2020–termen pentru finalizarea lotului 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda care poate fi respectat dacă ritmul bun se va menține

Autostrada Sebeş-Turda are o lungime totală de 70 de kilometri și va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj. Începând din 2018 se circulă pe loturile 3 și 4 care au fost finalizate și inaugurate în vara anului trecut. Acestea leagă Aiudul (de la Decea) de Turda, însumând aproximativ 30 km. De la finalizarea lor, drumul între Alba Iulia și Cluj a fost scurtat cu circa 20 de minute.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificate la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificate la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică Două eleve de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba engleză și logică. Citește și: FOTO Rebeca, Denis și Paul, elevi la Colegiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea