Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi finalizat în cel mai bun caz în 2020. Constructorul promite pentru a treia oară mobilizare mai bună

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi finalizat în cel mai bun caz în 2020. Constructorul promite pentru a treia oară mobilizare mai bună!

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, care are 24 de kilometri și se întinde de la Sântimbru la Aiud, va fi finalizat și vom putea circula pe el în cel mai bun caz în anul 2020, dacă grecii de la Aktor se vor mobiliza mai bine de la începutul anului viitor, așa cum au promis, a spus, pentru Ziarul Unirea, inginer FIDIC Athanasios Dimitrakopoulos, coordonatorul contractului de pe acest tronson.

Termenul de finalizare al lotului 2, asumat de constructor, este finalul anului 2019, dar privind realist și având în vedere că progresul fizic depășește ușor 50%, în cel mai bun caz de la Sântimbru la Aiud vom putea circula pe autostradă doar în 2020.

”Anul acesta consider că a fost un an dezastruos pentru lotul 2 (…) Eu am sfătuit beneficiarul (n.r. – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România) să solicite asigurări ferme în fața antreprenorului în ceea ce privește realizarea acestui proiect. A prezentat o strategie în care arată că data finalizării lucrărilor va fi la finalul anului 2019. A prezentat o listă cu resurse, oameni etc. Mai mult de atât am sfătuit beneficiarul să solicite un plan clar de plăți către prestatori, furnizori și un plan de sosire a utilajelor, până în februarie, să fie clar că se mișcă lucrurile și antreprenorul face ceea ce spune. Aceste demersuri ar arăta o bunăvoință din partea antreprenorului având în vedere termenul asumat”, a spus ing. Athanasios Dimitrakopoulos, reprezentant al CNAIR, care urmărește în teren modul în care se desfășoară lucrările.

Citește și VIDEO: Pe Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1, s-a terminat structura supratraversării de la DN 1/ Se așterne balast stabilizat la podul peste râul Sebeș

În acest an s-au făcut puține lucrări pe lotul 2 având în vedere că a existat o schimbare de asociați la nivelul companiei de construcții Aktor, ceea ce a determinat și o modificare a strategiei și schimbări în ceea ce privește angajații din punctele cheie. Această schimbare a avut un impact negativ asupra lotului doi, mai ales în ceea ce privește finanțarea, noii șefi dorind probabil să se asigure că proiectul este în continuare unul rentabil. Astfel, constructorul a făcut foarte puțin și în consecință a primit o sumă relativ mică de bani de la CNAIR. O altă problemă a fost intrarea în insolvență la începutul anului a foștilor lor asociați pe acest tronson, Euro Construct Trading `98.

”Termenul e anul viitor. Experiența mea cu ei (n.r. grecii de la Aktor), din ultimii trei ani de când sunt în această funcție, îmi arată că e cam greu. Eu sunt foarte sceptic că vor termina proiectul anul viitor. La modul în care decurg lucrările, dacă îmbunătățesc situația, eu cred că vom ajunge în vara anului 2020 cu finalizarea, dar doar cu presiune și muncă susținută”, a mai spus  ing. Athanasios Dimitrakopoulos.

Lipsa finanțării acestui proiect a atras și o mobilizare slabă în ceea ce privește forța de muncă. În luna noiembrie, pe șantier erau în medie doar 40 de muncitori. Până în prezent, s-a turnat balast stabilizat pe circa 6 kilometri, iar asfalt pe circa 1,5 kilometri, pe ambele sensuri de mers. De menționat este că, pe lângă balast, constructorul mai trebuie să aștearnă trei straturi de asfalt.

Citește și VIDEO. Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2, la finalul lunii octombrie 2018: Structuri care ”plâng” după mâna constructorului

În mare pare, coordonatorul contractului a spus că lotul nu este unul dificil de realizat, din punct de vedere tehnic, având în vedere că au de construit doar trei poduri, două peste râul Mureș, iar unul peste calea ferată. Terenul e în mare parte drept și nu a fost mult de excavat.

Lucrările au avut puțin de suferit din cauza că pânza freatică pe circa 5 kilometri este aproape de suprafață, zona fiind astfel mlăștinoasă, dar s-a rezolvat prin crearea unui blocaj de piatră.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...