Rămâi conectat

Politică Administrație

Augustin Lazăr, Procurorul general al României, la Alba Iulia: Nu este necesar un prag în cazul abuzului în serviciu. Avem încredere în judecător

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, spune că ”nu este practic să treci un prag” în cazul abuzului în serviciu deoarece orice prag ar fi propus ”cineva ar întreba de ce acela” și este ”practic să avem încredere în judecător” că individualizează și nu exagerează dacă este un prejudiciu mic. 

Procurorul general al României a declarat pentru ziarulunirea.ro, sâmbătă, la Alba Iulia, în pauza unei conferințe pe tema noilor coduri, că de 50 de ani de când există infracțiunea de abuz în serviciu nimeni nu și-a pus problema că ar trebui să fie neapărat un prag.

”În cazul abuzului în serviciu a fost declarată neconstituțională expresia <<îndeplinește în mod defectuos>> și ea trebuia înlocuită cu o expresie care a fost propusă de Ministerul Justiției ca fiind <<îndeplinește cu încălcarea legii>> a unei ordonanțe de Guvern sau a unei ordonanțe de urgență a Guvernului. Această expresie ni s-a părut potrivită pentru a actualiza textul de incriminare. Nu am mai avut în vedere un prag de prejudiciu, nici Ministerul Justiției nu l-a propus și nici noi, Ministerul Public nu îl propunem. Credem că nu este necesar un astfel de prag. Oricare ar fi propus cineva ar întreba de ce acela, că este arbitrar și atunci este de preferat să nu existe. Nu este practic să treci un prag în textul legii. Este practic să avem încredere în judecător că atunci când aplică o lege știe, raportat la prejudiciul

pe care l-ar putea produce o infracțiune de abuz în serviciu, să aplice, să individualizeze sancțiunea fără a exagera în cazul în care este un prejudiciu mic, spre exemplu”, a spus Augustin Lazăr.  

Întrebat cum comentează achitările pentru abuz în serviciu în urma deciziilor Curții Constituționale din vară, procurorul general a spus că va mai dura o perioadă de timp până jurisprudența va fi reechilibrată.

”S-a deschis poarta unor aprecieri care în jurisprudență sunt variate. Fiecare gândește conform formației sale. A existat o jurisprudență uniformă până în acest moment și va mai dura, cred, o perioadă de timp până jurisprudența va fi reechilibrată și se va ajunge la o conduită uniformă”, a declarat Augustin Lazăr.  

Procurorul general opinează că niciun stat european nu își permite ”să fie indiferent la conduita pe care ar trebui să o aibă funcționarii publici”.   

”S-au făcut susțineri că în Europa nu ar fi incriminată o astfel de faptă de abuz în serviciu. În realitate, niciun stat european nu își permite să fie indiferent la conduita pe care ar trebui să o aibă funcționarii publici și orice stat european are nevoie ca acea conduită a funcționarilor publici să fie în cadrul legal. Însă, modul în care este incriminată conduita peste conduita în afara legii a funcționarului public este foarte diferită și în unele state sunt incriminate, în locul abuzului în serviciu care la noi este o singură faptă, ei incriminează două, trei alte fapte. Iar într-o altă categorie de state este incriminat efectiv abuzul în serviciu sau o faptă care este numită aproximativ asemănător. Abuzul de competență, spre exemplu”, a mai spus Augustin Lazăr.

Baroul Alba,  în colaborare cu Baroul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a organizat, sâmbătă, la Alba Iulia, conferința cu tema ”Noile coduri – între tradiţie şi modernism, pe tărâmul principiilor fundamentale – controverse în aplicaţiile practice”.

La lucrările conferinței au participat peste 300 de judecători, procurori, avocați și consilieri juridici din toată țara, între invitați numărându-se și procurorul general al Procuraturii din Brescia, dr. Pier Luigi Dell’Osso. 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea