Astăzi se împlinesc 69 de ani de la abdicarea Regelui Mihai (30 decembrie 1947 – 30 decembrie 2016)
Astăzi se împlinesc 69 de ani de când Regele Mihai a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara, astfel că ziua de 30 decembrie – data la care a avut loc și abolirea monarhiei – are o semnificație istorică importantă pentru România.
În noiembrie 1947, M.S Regele Mihai și Regina-Mamă Elena au plecat la Londra, pentru a participa la nunta principesei Elisabeta (regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii), cu Principele Philip. Liderii comuniști români se așteptau ca Regele să nu se mai întoarcă în țară. Deși era conștient de situația în care se afla România, aflată sub presiunea venită de la Moscova, Regele Mihai a hotărât să se întoarcă, asumându-și riscurile acestui gest.
Regele și mama sa au revenit în România în 21 decembrie și Craciunul l-au petrecut la Sinaia. În 30 decembrie Regele a fost chemat de urgență la București. La Palatul Elisabeta liniile telefonice fuseseră dezactivate iar sentinelele din Corpul de Gardă fuseseră dezarmate și înlocuite cu gărzi din ”Divizia Tudor Vladimirescu” fidele comuniștilor. În plus, Palatul se afla în bătaia unei baterii de artilerie care ar fi tras dacă ar fi primit ordin de la comuniști.
La Palat, Regele și Regina Mamă Elena l-au primit în audiență pe prim-ministrul Petru Groza, care era însoțit de secretarul general al PCR, Gheorghe Gheorghiu Dej. Cei doi i-au cerut Regelui să abdice, în numele ”democratizării și modernizării” țării, iar când acesta le-a spus că poporul nu era în favoarea instaurării republicii, cei doi demnitari au trecut la acuze și amenințări. Pentru a contracara opziția legitimă a Regelui față de actul de abdicare (un document fals în forma și fondul lui), și apelul Regelui la legalitate și la voința poporului, comuniștii au recurs la șantaj, amenințând că, în cazul în care Regele nu ar fi semnat abdicarea, ar fi executat peste 1.000 de studenți anticomuniști care se aflau în arest.
Comuniștii știau că, dacă regele era pregătit să-și asume orice deznodământ, chiar unul tragic, în privința propriei persoane, nu ar fi putut niciodată accepta ca sute de tineri să moară din cauza sa. Asta l-a determinat să semneze actul de abdicare. După ce Petru Groza s-a văzut în posesia decretului semnat (foto) i-a arătat Regelui pistolul pe care îl avea în buzunar.
La 3 ianuarie 1948, Mihai I părăsește România luând drumul exilului. Se întoarce și se stabilește în țară după Decembrie 1989.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]