Asistență gratuită pentru persoanele cu autism din județul Alba la Centrul de consiliere și asistență din Alba Iulia
Persoanele cu autism din județul Alba și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Alba.
Centrul oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, de felul specific în care a fost afectat de această tulburare și de disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
“Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.
În acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Alba, beneficiază de asistență 17 copii cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani”, se arată într-un comunicat remis presei de Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Alba.
Adriana Rațiu, psiholog în cadrul acestui centru, declară: “Activitatea centrului este realizată de un număr de cinci psihologi, angajați ai DGASPC Alba, care se implică activ în activitățile de recuperare a copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA).
Momentan, beneficiarii nostri sunt copii care intră în program în urma unui proces de evaluare psiho-comportamentală în care se stabilește nivelul dezvoltării cognitive, motrice și nivelul dezvoltării sociale. Deoarece numărul copiilor care apelează la serviciile centrului este destul de mare iar locurile sunt limitate, se realizează o selecție în care criteriul prioritar este vârsta acestora.
Încercăm să introducem într-un program de lungă durată (cel puțin 6 luni) copii mici, de 2-3 ani, cunoscută fiind nevoia unei intervenții precoce, iar ceilalți, de peste 8-10 ani sunt incluși în programe de consiliere periodice. Pe baza evaluărilor, se stabilește, împreună cu familia, planul de intervenție personalizat, acesta fiind implementat în cadrul activităților din centru, de către specialiști, dar și acasă, de către părinți. Împreună cu familia, facem tot posibilul să aducem o rază de soare în viața copiilor cu TSA, munca noastă fiind răsplătită de micile progrese pe care acești copii deosebiți se străduiesc să le cucerească.”
În tulburările de spectru autist terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) și copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenție specializată. Din acest motiv, este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la orice comportament neobișnuit al acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.
Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă:
-par că nu aud și nu răspund niciodată la nume;
-nu observă persoanele din jur și nu sunt interesați de jocul altor copii;
-par că nu știu să se joace cu jucăriile;
-au alte comportamente specifice tulburării (mișcări repetitive, atașament neobișnuit față de obiecte).
Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Alba a fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”.
Centrul funcționează în localitatea Alba Iulia, Str. Mihai Viteazul nr. 2 – 4, Jud. Alba (în cadrul Centrului de Servicii Comunitare „Arnsberg”).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică?
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică? Hidroelectrica a stornat facturile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, provocând multă confuzie printre clienții. Aceștia au fost anunțați de stornarea facturilor aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, însă au primit facturi cu valori negative. Hidroelectrica a informat că facturile emise […]