Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Apa, extrem de importantă pentru organism! Ce trebuie să știe părinții și de ce trebuie să-și încurajeze copiii să consume apă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apa este un element cheie al unei sanatati optime. Din pacate, multi dintre noi evita apa și consumă lichide care sunt puțin nocive pentru organism. Cei mai predispusi sunt copiii care, in locul apei plate, beau sucuri (acidulate sau nu), iar adolescentii consuma multe energizante.

apaaaPotrivit unui studiu realizat in Statele Unite de catre cercetatorii prestigioasei Universitati Harvard, mai mult de jumatate dintre copiii americani sunt deshidratati. Mai mult, un sfert dintre ei nu beau apa deloc.

Cifrele spun ca 70% dintre baietii cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani beau zilnic lichide dulci.

De ce ai nevoie de apa

Corpul uman este compus din 65% apa si are nevoie de apa pentru mai multe procese fiziologice vitale organismului:

– circulatia sangvina

– metabolismul

– reglarea temperaturii corpului

– eliminarea toxinelor.

Este suficient sa pierzi 1-2% din totalul de apa pentru ca organismul sa trimita primele semnale de sete. De aceea nu este indicat sa astepti sa ti se faca sete ca sa bei apa.

Atunci cand iti e pofta de ceva dulce, nu da fuga sa-ti cumperi o ciocolata sau o prajitura, ci mergi sa bei un pahar cu apa. Pofta de dulce este de fapt un mesaj al corpului ca are nevoie de apa.

Iata ce semnale mai trimite organismul cand este deshidratat:

– oboseala, ameteala

– scaderea puterii de concentrare

– crampe musculare

– uscarea pielii

– culoare inchisa (spre maroniu) a urinei

– respiratie urat mirositoare

– schimbari de dispozitie

– frisoane

– dureri de incheieturi sau de spate

– constipatie

– durere de cap.

Deshidratarea severa ameninta viata. Dar nici deshidratarea mai usoara nu este lipsita de pericole. Specialistii spun ca functiile cognitive si abilitatile de concentrare la persoanele deshidratate sunt la fel de scazute ca la persoanele care au baut alcool.

Inlocuirea apei plate cu alt lichid este gresita

Corpul uman are nevoie de apa, nu de suc. Sucurile acidulate sau nu, bauturile pentru sportivi sau energizantele contin si ele apa, insa pe langa apa mai au si alte ingrediente care au efect diuretic, deci de deshidrateaza. Mai mult, acestea contin zahar care contribuie la aparitia disfunctiilor metabolice si a obezitatii. O cutie de suc pe zi, inseamna un plus de aproape 7 kilograme intr-un an. O cutie de suc pe zi creste riscul de diabet cu 85%, iar cei care beau si mai mult suc pe zi isi cresc simtitor riscul de a face cancer.

Atentie la sucul de fructe

Nici macar sucul de fructe, preparat in casa nu este sanatos. Specialistii spun ca un pahar de suc de fructe contine aproximativ 8 lingurite de zahar (din fructoza), iar un suc acidulat din comert, aproximativ 10 lingurite. Acesta creste riscurile dezvoltarii obezitatii, aparitiei ficatului gras, cresterii tensiunii arteriale si ale instalarii diabetului de tip 2, in special la copii. Cel mai sanatos este fructul, consumat ca atare, nu stors.

De ce trebuie evitate bauturile pentru sportivi

Multi oameni considera ca bauturile pentru sportivi sunt o alternativa in cazul deshidratarii pentru ca refac nivelul electrolitic. Partea proaspta este ca bauturile pentru sportivi contin de doua-trei ori mai mult zahar decat sucurile. In plus, acestea mai contin arome artificiale, coloranti, fructoza, niciunul dintre aceste ingrediente nefiind recomandate pentru o sanatate optima, cu atat mai putin copiilor.

Pentru refacerea nivelului electrolitic, poti adauga sare naturala, neprocesata, de Himalaya. Ea contine 84 de minerale diferite de care organismul are nevoie pentru o functionare optima. Apa din nuca de cocos este, de asemenea, buna pentru a restabili echilibrul electrolitic.

Sursa: articles.mercola.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății Din cauza valului de căldură care continuă să lovească România în această perioadă pot apărea complicații grave, mai ales pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii explică impactul caniculei asupra organismului uman. Citește și: Caniculă […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde Este alertă meteo de caniculă în aceste zile în România, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică din România recomandă populaţiei, mai ales persoanelor care suferă de inimă sau au afecţiuni respiratorii, renale sau metabolice, ca în perioadele […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul Originile cireşului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care porneşte de undeva din Japonia şi ajunge pe coastele Africii şi până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireşe, de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea