Angajatorii sunt sancţionaţi dacă nu îşi trimit salariaţii la cursuri de perfecţionare
Accesul la formare profesională este unul dintre drepturile pe care le au salariaţii, potrivit legislaţiei muncii. De aceea, angajatorii sunt obligaţi să asigure participarea salariaţilor la programe de formare profesională pentru că altfel pot fi sancţionaţi de inspectorii de muncă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii sunt obligaţi să asigure, pe propria cheltuială, pentru toţi salariaţii, participarea la programe de formare profesională, astfel: minimum o dată la doi ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi; minimum o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi. Potrivit legii, angajatorii care au mai mult de 20 de salariaţi elaborează anual şi aplică planuri de formare profesională, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor. Modalitatea de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, dar şi alte aspecte legate de formarea profesională sunt stabilite prin acordul părţilor şi sunt incluse în acte adiţionale la contractele individuale de muncă. Neîndeplinirea obligaţiei de a asigura participarea la formare profesională nu este sancţionată de Codul Muncii, dar poate fi taxată de inspectorii ITM.
Citeşte şi: Valoarea punctului de pensie. Cum se calculează pensia
Inspectorii de muncă pot să dispună măsuri pentru ca angajatorul să remedieze neconformităţile constatate. Dacă nu sunt îndeplinite aceste măsuri la termenele stabilite, angajatorul poate să primească o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. Dacă angajatorul nu asigură participarea la formare profesională, Codul Muncii stabileşte că salariaţii au dreptul să ceară un concediu plătit pentru formare profesională de până la zece zile lucrătoare sau de până la 80 de ore. Concediul de formare profesională constituie vechime în muncă şi durata acestuia nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual. Regula se aplică indiferent că este vorba de un concediu cu sau fără plată.
Concediul fără plată de formare profesională este acordat la cererea salariatului, în perioada de formare profesională pe care acesta o urmează din propria iniţiativă. Concediul fără plată de formare profesională poate fi efectuat şi fragmentat, dacă este solicitat pentru a susţine examenele de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru a susţine examenele de promovare în anul următor, în cadrul instituţiilor de învăţământ superior. Dacă angajatorul are iniţiativa trimiterii la cursuri/stagii de formare profesională, atunci acesta va suporta cheltuielile necesare pentru participarea salariatului. Prin urmare, salariatul nu poate demisiona, pentru o perioadă de timp determinată, decât dacă despăgubeşte angajatorul cu sumele cheltuite pentru formarea sa profesională, prevede Codul Muncii. Dacă îşi dă demisia, salariatul trebuie să suporte cheltuielile de formare proporţional cu perioada nelucrată din cea stabilită în acord cu angajatorul. Perioada de timp în care angajatul nu poate demisiona este stabilită printr-un act adiţional la contractul individual de muncă. Dacă salariatul este concediat din motive disciplinare, atunci acesta trebuie să suporte cheltuielile de formare profesională.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]