Angajaţii ar putea scăpa de Poliţia concediilor medicale…
Persoanele aflate în concediu medical ar putea scăpa de verificarea la domiciliu şi asta pentru că, încă din luna octombrie a anului 2010, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru sănătate şi familie au propus adoptarea Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 26 aprilie 2010. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest sens. Este greu de înţeles de ce trebuie să schimbăm ceva ce s-a dovedit bun, ceva ce dă rezultate…
Reamintim că potrivit OUG nr. 36/2010, verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist. Pentru persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă care refuză verificarea prezenţei, plata indemnizaţiilor încetează de la data la care s-a constatat acest fapt. Totodată, OUG prevede şi creşterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5000 lei. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei. Reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate au obligaţia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate. Un alt lucru impus de OUG nr. 36/2010 este prelungirea concediului care se va poate face începând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91-a zi cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul se prelungeşte de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
Acest nou sistem de acordare a concediilor medicale a dus la o diminuare de aproximativ 45% a numărului de certificate medicale eliberate în ultimele luni. La nivelul judeţului nostru, dacă în 2009 au fost eliberate 73.317 certificate de concedii medicale, în 2010 până la sfârşitul lunii octombrie, s-au înregistrat 41.585 de certificate de concedii medicale. Astfel, dacă facem o comparaţie între perioadele cuprinse în intervalele ianuarie-octombrie 2009 şi ianuarie-octombrie 2010, numărul total de certificate medicale eliberate în primele 10 luni din 2009 este de 61.576 şi de 41.585 în primele 10 luni din 2010, ceea ce înseamnă o scădere cu aproape 20.000 de concedii medicale sau o scădere de 32%, adică mult mai puţini bani decontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Aceste date statistice nu arată altceva decât efectele benefice produse de noua lege. Cum e posibil să renunţi la ceva ce funcţionează? Mai bine revenim la ce a fost şi astfel angajaţii şi prescriptorii de concedii medicale vor reveni la vechile metehne. Românii vor putea să îşi facă rost de câteva zile de relaxare, să scape de muncă şi să fie şi plătiţi în această perioadă, iar medicii care acordă concediile medicale, chiar dacă bolnavul e unul închipuit, se vor alege cu un… cadou. Şi uite aşa vor fi cheltuiţi aiurea banii statului… (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi