Andrei Caramitru: „Vânzând apă chioară, mergând cu calul și vânzând zarzavat pe marginea drumului NU merge – crăpi de foame”
Andrei Caramitru: „Vânzând apă chioară, mergând cu calul și vânzând zarzavat pe marginea drumului NU merge – crăpi de foame”
Economistul Andrei Caramitru, susține într-o postare pe pagina de Facebook că, pentru ca economia să funcționeze cu adevărat este nevoie de trei piloni, respectiv agricultură cu cooperative private, industrie cu energie ieftină și un sector IT puternic.
Citește și: Andrei Caramitru, despre viitorul economic al Europei de Est: „România are o șansă IMENSĂ, dacă nu suntem complet tâmpiți”
„Vânzând apă chioară, mergând cu calul și vânzând zarzavat pe marginea drumului NU merge – crăpi de foame, faliment, ne întoarcem în glod ca pe timpul lui Gelu și Menumorut.
Ca să funcționeze economia să devenim pe bune bogați e nevoie doar de câteva ingrediente – fezabile:
1. Agricultura : asocieri mari de producători, cooperative private ca în Elveția sau Olanda – care să își facă brand, procesare, să se finanțeze, să facă vânzare la comun. Fiecare de capul lui – nu merge sunteți prea mici – deci nu câștigați nimic. Și nu puteți face față competiției din afară care oferă cantități mai mari, totul mai ieftin și mai bun. Asta e realitatea, nu ai ce-i face. Cu o palmă de pământ și o sapă nu mai merge punct.
2. Industrie – e nevoie de preț de energie ieftin. Asta e cheia. Fără energie multă și ieftină nu ai cum să dezvolți industria. Și – în plus – ai nevoie în amonte oțel făcut la tine, minereuri și petrochimice. Deci – energie și minerit – și aruncat la gunoi green deal și ecologismul. Altfel nu ai industrie nu ai cum să faci față.
3. IT / tehnologie – ai nevoie de oameni smart (nu mulți, câteva mii) care vor să facă business-uri noi, să inoveze. Și de acces la capital. Deci – școli tehnice + fonduri de investiții.
Restul sunt detalii irelevante. Ce e bine e că avem multe din ingrediente – politehnici bune, energie și resurse, pământ bun. E doar nevoie de organizare și – având IQ mic în medie ca populație – să alegem dintre noi pe ăia mai smart care să ne organizeze (nu doar politic ci oriunde suntem în orice zonă)„, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
CALENDARUL înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2025 – 2026. Proiect, în consultare publică
CALENDARUL înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2025 – 2026. Proiect, în consultare publică Ministerul Educației a lansat în consultare publică calendarul înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2025-2026. Citește și: Înscrieri la creșa 1 Ampoi din Alba Iulia pentru anul școlar 2024-2025: Calendar și documente necesare Potrivit proiectului, calendarul propus este următorul: […]