Analistul economic Adrian Negrescu: „Aristocrația bugetară blochează salvarea. Fără reforme, doar taxele ne mai țin departe de Junk”
Analistul economic Adrian Negrescu: „Aristocrația bugetară blochează salvarea. Fără reforme, doar taxele ne mai țin departe de Junk”
Analistul economic Adrian Negrescu afirmă, în contextul semnalului de alarmă tras de Moody’s Analytics într-o evaluare potrivit căreia România ar trebui să acţioneze „urgent” pentru a accelera reducerile bugetare, că temerea sa este că „aristocraţia bugetară se va opune oricăror tăieri de costuri”, așa încât, „din păcate”, majorarea taxelor va rămâne singura variantă pentru ca ţara noastră să nu ajungă la Junk.
Potrivit analistului economic, citat de News.ro, creşterea taxelor este, însă, „cea mai proastă soluţie”, pentru că va duce sute de mii de firme în faliment şi va accentua sărăcia.
Citește și: Analistul economic Adrian Negrescu: „Urmează un nou val de creșteri de taxe. Dacă România nu face corecții fiscale se duce în Junk”
Războiul comercial declanşat de Donald Trump reduce perspectivele de creştere în România, Ungaria şi Republica Cehă, în condiţiile în care deficitele bugetare din Polonia şi România ating deja cele mai ridicate niveluri din UE, arată Moody’s Analytics într-o evaluare potrivit căreia România ar trebui să acţioneze „foarte urgent” pentru a accelera reducerile bugetare.
Gaurav Ganguly, şeful departamentului EMEA Economic Research de la Moody’s Analytics, a declarat pentru Reuters că tarifele au întunecat perspectivele pentru Europa în ansamblu, crescând riscurile de recesiune şi reducând perspectivele de creştere în Republica Cehă, România şi Ungaria.
El a spus că este „mult mai îngrijorat” de România, unde deficitul a crescut la 9,3% din PIB anul trecut, depăşind chiar şi nivelul din pandemia de COVID-19. Cifrele din primul trimestru anunţate săptămâna trecută au arătat că decalajul se adânceşte şi mai mult pe bază anuală.
„Dacă guvernul nu acţionează foarte urgent pentru a spori consolidarea fiscală, atunci, în special având în vedere această perspectivă de creştere mult mai sumbră, vom asista la o înrăutăţire a deficitului bugetar pentru 2025 şi 2026”, a avertizat Ganguly, estimând deficitul la 8,4% din PIB în acest an şi la 7,1% în 2026.
Analistul economic Adrian Negrescu afirmă că, altfel spus, avertismentul lui Ganguly vizează ori tăierea cheltuielilor şi eficientizarea colectării, ori creşterea taxelor.
„Îmi este teamă că aristocraţia bugetară se va opune oricăror tăieri de costuri, astfel că, din păcate, majorarea taxelor rămâne singura variantă ca să nu ajungem la Junk. Probabil înainte să crească taxele vor încerca, din nou, să se salveze prin inflaţie – depreciind moneda naţională şi mizând pe efectele liberalizării pieţei de energie”, spune Adrian Negrescu.
Analistul economic adaugă că, ulterior, „în al 13-lea ceas”, în cadrul unui acord cu FMI, se va ajunge la creşteri de taxe.
„Sunt doar scenarii. Indiferent de soluţia aleasă, efectele negative vor fi pe măsură. Cea mai proastă soluţie este reprezentată de creşterea taxelor. Va duce sute de mii de firme în faliment şi va accentua sărăcia”, avertizează analistul economic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]