ANAF, cu ochii pe firmele cu risc fiscal ridicat: Măsuri pentru prevenirea fraudelor și creșterea transparenței fiscale
ANAF, cu ochii pe firmele cu risc fiscal ridicat: Măsuri pentru prevenirea fraudelor și creșterea transparenței fiscale
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent în dezbatere publică o serie de noi criterii pentru identificarea operatorilor economici cu risc fiscal ridicat. Măsura vizează prevenirea fraudelor și creșterea transparenței fiscale.
Citește și: Meditații doar cu bon fiscal, obligația pe care o au profesorii din România. ANAF le-a declarat ”război”
Cine intră în vizorul ANAF?
Potrivit noilor reglementări propuse, în categoria firmelor cu risc fiscal ridicat se vor încadra:
-Companiile nou-înființate sau cele care au suferit schimbări de acționariat în ultimele 6 luni.
-Firmele inactive fiscal în ultimele 12 luni sau cele reînregistrate după o perioadă de inactivitate.
-Societăți care nu au puncte de lucru, active patrimoniale sau resurse financiare suficiente pentru achiziția de produse accizabile.
-Operatorii economici care nu au desfășurat activități economice în domeniul produselor accizabile în ultimii 36 de luni.
-Firmele cu un istoric fiscal negativ, inclusiv cele care au avut datorii restante, au beneficiat de eșalonări dar nu le-au respectat sau și-au pierdut garanțiile financiare în ultimii 5 ani.
-Societățile ai căror acționari sau administratori au mai condus firme intrate în insolvență sau radiate.
-Obligații suplimentare pentru firmele suspecte.
Conform noilor reglementări, firmele care vor fi încadrate la risc fiscal ridicat vor avea obligații sporite:
-Depunerea unor declarații pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile comercializate.Garanții suplimentare pentru plata accizelor.Controale și analize de risc suplimentare din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.ANAF promite măsuri rapide
-În termen de 5 zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial, autoritățile vamale vor transmite listele firmelor vizate către ANAF. Evaluarea și clasificarea acestora va dura maximum 30 de zile. În cazul în care sunt necesare informații suplimentare, ANAF poate solicita detalii suplimentare organelor fiscale locale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere de sănătate 2025: Românii vor avea acces facil și finanțat parțial sau total de stat la tratamente balneare
Vouchere de sănătate 2025: Românii vor avea acces facil și finanțat parțial sau total de stat la tratamente balneare Stațiunile balneare și balneoclimatice au fost profund afectate de pandemia de COVID-19, iar revenirea la nivelurile de dinainte de criză a fost lentă. În 2023, însă, s-a înregistrat un reviriment important, cu un număr total de […]
Și medicamentele banale ar putea fi eliberate cu rețetă: Cum s-ar putea schimba legea Parlamentarii au venit cu o propunere legislativă care îi afectează și pe cei aflați sub tratament, din dorința de a-i pedepsi mai aspru pe șoferii care consumă droguri. Ei cer ca toate medicamentele care conțin substanțe psihoactive – de exemplu codeină […]