Rămâi conectat

Actualitate

ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative

Potrivit noilor măsuri anunțate de ANAF, românii care obțin venituri din închirierea locuințelor sau altor bunuri, vor avea obligația să respecte reguli fiscale mult mai stricte, începând cu anul 2025.

Pe fondul presiunilor bugetare accentuate de criza economică, Agenția Națională de Administrare Fiscală vine cu cerințe suplimentare pentru românii care obțin venituri din chirii. Începând cu anul viitor, aceștia vor trebui să respecte o serie de noi obligații fiscale, nerespectarea lor putând atrage sancțiuni severe.

Declararea contractelor de închiriere devine obligatorie, indiferent de beneficiar.

Citește și: De ce BNR vinde miliarde de euro pentru a ține cursul leului să nu se ducă la vale. Economist: Creșterea euro înseamnă inflație mare și presiune imensă pe datoria României

Persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței unor bunuri – fie ele locuințe, spații comerciale sau alte tipuri de proprietăți – trebuie să declare contractele de închiriere către ANAF, chiar dacă închirierea se face către firme sau persoane fizice. Noua regulă impune o rigoare mai mare în raport cu statul: orice contract nou sau modificat trebuie declarat în termen de cel mult 30 de zile de la data semnării sau schimbării sale.

Pentru bunurile aflate în coproprietate, este esențial să se specifice în documente cine dintre proprietari va gestiona relația cu fiscul, respectiv cine depune actele necesare.

Cum se determină venitul anual din chirii și ce trebuie plătit statului

Calculul venitului brut anual din închirieri include toate sumele stipulate în contract, indiferent de momentul în care chiria este efectiv încasată. În cazul contractelor în valută, statul impune convertirea sumelor pe baza cursului mediu anual comunicat de BNR pentru anul respectiv.

De asemenea, la totalul veniturilor se pot adăuga cheltuieli suportate de chiriaș în locul proprietarului, dacă acestea sunt prevăzute prin contract.

În cazul în care chiriașul este o persoană juridică, aceasta are obligația de a calcula și reține la sursă un impozit de 10% asupra venitului net, rezultat după deducerea cotei forfetare de 20%. Acest impozit trebuie virat la bugetul de stat până cel târziu pe 25 ale lunii următoare încasării chiriei. Astfel, proprietarul nu mai are responsabilitatea depunerii Declarației Unice și nici obligația de a păstra un registru fiscal.

În schimb, persoanele fizice care închiriază către alte persoane fizice trebuie să depună Declarația Unică în termenul legal. Chiar și în cazul chiriilor exprimate în valută, calculul se va face tot la cursul mediu anual al BNR.

Este important de menționat că proprietarii nu sunt obligați să țină evidențe contabile detaliate și nici să completeze registre speciale pentru aceste venituri. Cu toate acestea, nerespectarea cerințelor de declarare și plată poate atrage sancțiuni considerabile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă Meteorologii Accuweather au emis recent prognoza meteo pentru lunile iunie și iulie 2025. În premieră de când se fac măsurători, se pare că nu vom avea zile caniculare în iunie și iulie. Potrivit prognozei Accuweather, în luna iunie cea […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Adrian Negrescu:,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Economistul Adrian Negrescu: ,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune Economistul Adrian Negrescu susține că, în contextul avertismentului transmis miercuri de Comisia Europeană privind plafonările de preț la energie și gaze, românii se vor confrunta cu ,,patru valuri de scumpiri” care vor duce economia în recesiune. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea