America ne certifică valorile: Aiudeanul Sergiu Paşca – Cel mai bun Student Român al Anului din Străinătate
Aiudeanul Sergiu Paşca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA a câştigat aseară Marele Premiu al Galei LSRS 2013 – „Studentul Român al Anului din Străinătate”. Liga Studentilor Români din Străinătate şi-a desemnat marţi seara premiile pentru cei mai buni studenţi şi absolvenţi români de peste hotare, în cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate ce a avut loc, începând cu ora 18.00, la Palatul Parlamentului, în Bucureşti.
Concursul “Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate” s-a desfăşurat pe 8 categorii, iar din cei peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi, doar 40 au ajuns în marea finală, printre aceştia numărându-se şi Sergiu. Juriul a fost format din personalităţi consacrate din zona academică, cea culturală şi cea publicistică: Ionel Haiduc – preşedintele Academiei Române şi membru corespondent în cadrul Academiei Muntenegrene de ştiinţe; Eugen Simion – critic şi istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru al Academiei Române şi preşedinte al acestei instituţii din 1998 până în aprilie 2006; George Ivaşcu – actor şi director al Teatrului Metropolis, în prezent conferenţiar universitar doctor la U.N.A.T.C Bucureşti şi la Universitatea de Litere „Lucian Blaga” din Sibiu; Sandra Pralong – consultant independent, preşedinte al Asociaţiei Române de Relaţii Publice şi fondator al Fundaţiei Synergetica; Radu Dudău – conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti; Raed Arafat – secretar de stat la Ministerul Sănătăţii; Liviu Mureşan – fondatorul şi preşedintele executiv al Fundaţiei EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării şi profesor asociat la Academia de Studii Economice, Bucureşti; Napoleon Pop – economist şi politician român, membru al Parlamentului României şi George Butunoiu, cel care a fost printre primii români care au înfiinţat o firmă de recrutare executivă în 1992.
Au urcat pe podium tineri remarcabili, care se bucură de succes peste hotare, dar care au nevoie de afirmare şi de recunoaştere publică în România. Ei sunt exemple fireşti ale generaţiei actuale, care se disting prin curaj şi creativitate în comunităţi academice şi culturale dintre cele mai diverse din străinătate.
Deşi nu a fost prezent la eveniment, Sergiu Paşca a ţinut să le mulţumească, printr-un mesaj video, tuturor mentorilor săi, atât din ţară, cât şi din străinătate. Vă prezentăm mai jos mesajul integral:
„Sunt absolvent al Facultăţii de Medicină Generală de la Cluj. Cercetarea mea este orientată în principal înspre înţelegerea bazelor celulare şi moleculare ale autismului, o boală despre care poate că ştiţi. Afectează sever comunicarea socială şi pentru care, din păcate, nu avem un tratament medicametos. Mă simt deosebit de onorat să primesc acest premiu. Mulţumesc juriului şi mulţumesc Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi îmi cer sincer scuze că nu pot să fiu alături de dumneavoastră în această seară. Aş dori însă să profit de ocazie şi să le mulţumesc celor care au contribuit pe parcursul anilor la formarea mea profesională începând cu ciclul preuniversitar. Astfel, le mulţumesc doamnei profesoare de chimie, Sorina Fulea de la Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” din Aiud, precum şi doamnelor profesoare de chimie şi biologie Popa Marcela şi Costan Zamfira. Vreau însă să-i mulţumesc şi principalului meu mentor din ţară, doamna conf. dr. Maria Donca, de la Catedra de Biochimie Medicală de la UMF Cluj, care m-a achitat şi a lucrat alături de mine timp de 6 ani. În laboratorul dânsei am reuşit să public primele articole legate de autism, iar publicarea acestora a facilitat atât obţinerea bursei IBRO cât şi admiterea mea la studii postdoctorale la Stanford, în pofida faptului că nu aveam doctorat. Totodată, doresc să-i mulţumesc mentorului meu de la Stanford, dr. Ricardo Dolmetsch, din departamentul de neurobiologie, unde momentan îmi desfăşor activitatea de cercetare. În final aş dori să le mulţumesc părinţilor mei şi soţiei mele, Anca Paşca, ea este sursa mea permamentă de inspiraţie şi de încurajare. Aş vrea să închei însă prin a sublinia că sunt mulţi români valoroşi în străinătate. Acest lucru este cunoscut, şi dacă nu este, asta va deveni tot mai clar an de an. Aceşti români pregătiţi în străinătate trebuie să contribuie la înnoirea rangurilor universitare şi a clasei politice. În cercetarea biomedicală, în ţări ca Germania, Coreea sau Japonia este de la sine înţeles că formarea elitelor universitare se face în Statele Unite. Diferenţa este că aceste ţări depun eforturi susţinute ulterior, pentru a-şi recruta aceşti tineri înapoi, sau măcar pentru a le oferi poziţii universitare în ţară. Sper să înţelegem cât mai repede că cercetarea nu este un lux, sau un moft, ci o investiţie naţională şi progresul sustenabil va veni de aici. Încă o dată, vă mulţumesc sincer pentru premiu şi îi felicit pe toţi câştigătorii galei acestui an. Vă doresc o seară minunată, care să catalizeze cât mai multe colaborări.”
Sergiu Paşca are 30 de ani şi este cercetător la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. În ultimul an de facultate, Sergiu şi-a încercat norocul şi a aplicat pentru o poziţie postdoctorală la Universitatea Stanford din America, după care a fost chemat la interviu şi a primit o bursă (IBRO Outstanding Research Fellowship) oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat, iar în ianuarie 2009 a plecat spre California. În 2011 a publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine un studiu despre autism, care a fost considerat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.
Ce spune Sergiu Paşca despre el:
„Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în Nature Medicine. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD.”
„Personal, vă mărturisesc că aştept ca numele acestui tânăr să îl rostim în Academia Româna ca membru peste câţiva ani când se va întoarce, sper, în ţară”, a mărturisit acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.
Jurizarea celor peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi în cele opt categorii s-a desfăşurat la sfârşitul lunii decembrie. În primă etapă, laureaţii ediţiilor precedente ale Galei au făcut preselecţia candidaţilor, iar selecţia finală a fost realizată de către un juriu prestigios. Categoriile pentru care s-au acordat premii sunt: “Studentul Român al Anului din America de Nord” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul postuniversitar), “Studentul Român al Anului din Europa” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul postuniversitar), “Studentul Român al Anului de pe alte Continente”, “Studentul Român Erasmus al Anului”, “Studentul Anului în România”, “Premiul Special în Arte” (categorie inaugurală) şi Marele Premiu, câştigat de Sergiu Paşca, „Studentul Român al Anului”.
Aşa cum am anticipat într-un articol precedent, perseverenţa, ambiţia şi eforturile deosebite depuse de Sergiu pe tărâmul cercetării la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Stanford din SUA, ajungând să se situeze pe unul din primele locuri din peste 1400 de cercetători postdoctorali din cadrul prestigioasei instituţii, i-a adus iată şi recunoaşterea în ţara mamă-ROMÂNIA. Domeniul cercetării, respectiv aplecarea sa asupra problemelor celor diagnosticaţi cu autism, reflectă esenţa sufletului său sensibil profund uman, dobândit mai la început în familie şi în comunitatea în care a crescut – oraşul Aiud, respectiv de a veni în sprijinul semenilor cu nevoi speciale, pe care nu i-a uitat nici când a ajuns la Stanford.
Felicitări Sergiu pentru prestigiosul premiu obţinut la tine acasă, chiar dacă vine după consacrarea ta internaţională. Îl meriţi din plin, iar cu siguranţă toţi românii sunt mândri de tine!!! Mult succes în continuare!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
9 octombrie | 60 de ani de la tragicul accident aviatic de la Cugir: 31 de persoane au murit după ce un avion s-a prăbușit în zona Dealului Cetate
9 octombrie | 60 de ani de la tragicul accident aviatic de la Cugir: 31 de persoane au murit după ce un avion s-a prăbușit în zona Dealului Cetate Din păcate anul 1964 a reprezentat un an negru pentru aviația românească. La 9 octombrie, un Iliusin IL – 18B a căzut în Munţii Lotrului, accident în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată