Alin Tomuș, sociolog: „Există în societatea europeană o convingere falsă că ceea ce se întâmplă acum este punctual și tranzitoriu”
Alin Tomuș, sociolog: „Există în societatea europeană o convingere falsă că ceea ce se întâmplă acum este punctual și tranzitoriu”
„Există în societatea politică europeană o convingere falsă că ceea ce experimentăm acum la nivelul relațiilor internaționale este un moment în istorie, punctual, tranzitoriu și că modul în care am fost învățați în ultimii 30 de ani să privim lumea va rămâne constant dincolo de turbulențele momentului”, afirmă sociologul albaiulian Alin Tomuș.
„În realitate, Europa pe care o priveau mulți prin ochii progresismului se schimbă și se schimbă fundamental indiferent dacă ne place sau nu, indiferent dacă ne convine sau nu. Ceea ce se întâmplă dincolo de ocean nu este nici punctual, nici tranzitoriu și va schimba lumea pentru câteva decenii de aici înainte. Acesta este un fapt și nu poate fi schimbat prin încăpățânarea de a refuza să privim realitatea. Realitatea are un mod straniu de a câștiga la sfârșitul fiecărei zile. O va face din nou, cu sau fără voia noastră, așa cum a făcut-o mereu de altfel.
Citește și: Bogdan Glăvan, despre autodistrugerea Europei: „Uitați de SUA, Europa și-a impus ei însăși taxe!”
În realitate Europa pe care o știm este la nivel profund dependentă militar de SUA chiar dacă țările UE și-au extins, treptat, capacitatea de producție. O să vedeți ce se va întâmpla, și se va întâmpla, în momentul în care SUA va opri ajutorul dat Ucrainei din punct de vedere militar. Iluzia că țările UE vor putea sprijini în continuare conflictul, e doar atât, o iluzie.
Europa cumpără gaz rusesc la o rată fără precedent în 2025, cheltuind miliarde de dolari. Pentru a vă face o idee, în primele 15 zile ale anului 2025, cele 27 de țări ale UE au importat 837.300 tone de gaze naturale lichefiate din Rusia față de cele 760.100 tone importate în aceiași perioadă a anului trecut. Nivelul din acest an este un record…
În Europa, politicile pro imigrație au stârnit în toate societățile o nemulțumire majoră și toate aceste nemulțumiri se vor vedea în modul în care se va vota în Europa în următoarele luni. Urmăriți cu atenție ce se va întâmpla în Germania pe 23 februarie.
Long story short, ceea ce se întâmplă acum nu este punctual, nu este tranzitoriu și nu mai poate fi rezolvat într-un palat, nici la Londra, nici la Paris, nici la Berlin. Trăim fără doar și poate un moment care va marca fundamental următoarele decenii, un moment despre care ne vom aduce aminte ca despre unul care a marcat viața societăților europene pentru foarte mulți ani. Nu spun nici că e bine, nici că e rău, spun doar că asistăm la un fapt de care este bine să ținem cont. Sper din suflet să avem inteligența de a înțelege că lumea se schimbă fundamental”, mai spune sociologul Alin Tomuș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Urări de Paște fericit 2025: Mesaje și felicitări de Paștele ortodox și ”Hristos a Înviat” pentru cei dragi
Urări de Paște fericit: Mesaje și felicitări de Paștele ortodox 2025 și ”Hristos a Înviat” pentru cei dragi. Modele de urări Paștele ortodox va avea loc pe 20 aprilie 2025, în același timp cu Paștele catolic. Cum Sărbătorile Pascale sunt un prilej minunat de a transmite cele mai bune gânduri, ți-am pregătit o serie de […]
Sâmbăta Mare: Ce este INTERZIS să faci în ultima zi în care mai au loc pregătiri pentru Paștele 2025. Obiceiuri și superstiții
Sâmbăta Mare: Ce este INTERZIS să faci în ultima zi în care mai au loc pregătiri pentru Paștele 2025. Obiceiuri și superstiții Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind o zi încărcată de semnificație spirituală, reculegere și pregătire sufletească. Este ziua în care trupul lui Hristos se odihnește în mormânt, […]