ALBA: Problema întreţinerii pajiştilor de către fermieri, dezbătută de producătorii agricoli și Camera Agricolă
În această săptamană Camera Agricolă Judeteană Alba a fost prezentă la o serie de întalniri cu producătorii agricoli din judeţul Alba conform planificărilor .
Potrivit unui comunicat remis presei de director executiv al CA Alba, ing.Mirela Nemeș, “una din cele mai discutate probleme în localităţile din zona montană şi nu numai prezentate de specialiştii CAJ Alba, a fost cea referitoare la întreţinerea pajiştilor permanente .
De reţinut faptul că potrivit prevederilor legislative – utilizatorii de pajişti care încheie contracte de concesiune trebuie să asigure o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha pentru suprafaţa solicitată.
Unitatea Vită Mare (UVM) reprezintă încărcătura sau numărul de animale ce revin la un hectar de păşune. Pentru a calcula încărcătura de animale necesare pe hectar se va proceda astfel:
Se înmulţeşte numărul de animale care păşunează cu coeficientul prezentat mai jos, iar produsul se împarte la numărul de hectare utilizate pentru păşunat.
Conversia animalelor în – Unitate Vită Mare (UVM)
1.Tauri, vaci si alte bovine de mai mult de doi ani, ecvidee de mai mult de sase luni = 1,0 UVM
2.Bovine între sase luni si doi ani = 0,6 UVM
3.Bovine de mai putin de sase luni = 0,4 UVM
4.Ovine = 0,15 UVM
5.Caprine = 0,15 UVM
6.Scroafe reproducătoare mai mari de 50 kg = 0,5 UVM
7.Alte porcine = 0,3 UVM
În situaţia în care pentru parcelele concesionate de la consiliile locale nu se asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha pentru suprafaţa solicitată, acestea vor fi excluse de la plată.
Dacă pe pajiştile în proprietate sau contractate , fermierul nu poate asigura minim 0,3 UVM/ha cu animalele proprii sau ale altor fermieri, acesta va trebui să efectueze cel puţin o coasă pe an / suprafaţa nepăşunată.
In cazul în care în urma verificărilor , se constată ca fermierul nu asigură un nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha, acesta va trebui să prezinte adeverinţa eliberată de către medicul veterinar, care să cuprindă: nume fermier/CNP/CUI, ID fermier de la ANSVSA, efectivul de animale deţinut de fermier pe specii si categorii.
În cazul în care fermierul nu prezintă adeverinţa de la medicul veterinar sau din acest document nu reiese respectarea încărcăturii minime de 0,3 UVM/ha, parcela va fi exclusă de la plată.
În ordinul MADR nr.544/2013 se precizează metodologia de calcul a încărcăturii optime de animale pe ha de pajişte. Incărcătura de calculează în funcţie de producţia de nutreţ verde la hectar si de necesarul de nutreţ verde al unui animal, pe zi sau pe o anumită perioadă şi se stabileşte la nivelul fiecărei localităţi.
Toţi agricultorii care exploatează pajişti permanente vor ţine evidenţa păşunatului şi a cositului într-un registru de evidenţă a activităţilor, completat la zi.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Ilie Bolojan, despre plata impozitului local de persoanele cu dizabilități: ,,Este fairplay faţă de toţi şi corect faţă de toţi cetăţenii României”
Premierul Ilie Bolojan, despre plata impozitului local de persoanele cu dizabilități: ,,Este fairplay faţă de toţi şi corect faţă de toţi cetăţenii României” Premierul Ilie Bolojan a declarat că persoanele cu dizabilități trebuie să plătească impozit local deoarece așa este ,,fairplay” față de toți cetățenii care contribuie la bugetul statului. Prim-ministrul a adăugat că aceștia […]
Florin Roman: ,,Bonificație de 3% pentru firmele bune platnice, care și-au plătit birurile către stat la timp”. Peste 150 de mii de firme care primesc 160 milioane de lei
Florin Roman: ,,Bonificație de 3% pentru firmele bune platnice, care și-au plătit birurile către stat la timp”. Peste 150 de mii de firme care primesc 160 milioane de lei Florin Roman a anunțat că Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, pune în aplicare un amendament care privește firmele bune platnice. Mai exact, potrivit deputatului, firmele bune platnice […]
„Crăciun ca-n Alba” – echipe din întreg județul se întrec în prepararea tradițională a porcului de Crăciun. Bucatele vor fi degustate gratuit de public
„Crăciun ca-n Alba” – echipe din întreg județul se întrec în prepararea tradițională a porcului de Crăciun. Bucatele vor fi degustate gratuit de public Echipe de măcelari, bucătari și păstrători ai obiceiurilor de Crăciun se întrec, sâmbătă, la Alba Iulia într-un eveniment inedit care promovează gastronomia și tradițiile românești specifice sărbătorii Crăciunului. Evenimentul „Crăciun ca-n […]