Alba, județul în care femeile au uitat să nască normal: Cezarienele au ”BĂTUT” numărul nașterilor naturale, în ultimii 2 ani
O situație îngrijorătoare și deloc la modă în țările civilizate se perpetuează și pare să ia chiar amploare în România. În județul Alba, în ultimii 2 ani numărul nașterilor prin cezariană a depășit numărul nașterilor produse pe cale naturală.
O modă născută după anii 1990 – cezariana, a început să fie tot mai preferată de românce și din ce în ce mai girată de medici și îngăduită de sistemul sanitar românesc. Astfel s-a ajuns ca în ultimii ani România să tot urce, până pe primul loc, în topul țărilor din Uniunea Europeană cu un procent foarte ridicat de nașteri prin cezariană.
Deși este o procedură care ar trebui aplicată doar în situații excepționale, când viața mamei sau/și a copilului este realmente pusă în pericol, cezariana este practicată cu mare lejeritate în România și inclusiv în județul Alba. De altfel, într-un top al județelor, Alba se situează printre campioanele nașterilor prin cezariană.
Potrivit datelor transmise de DSP Alba, în Alba, în 2017 s-au înregistrat în total 2.266 de nașteri, iar în anul 2018 – 2.234 de nașteri. Majoritatea nașterilor au avut loc în cadrul Secției de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, unde profesează 9 medici. În 2017, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia s-au înregistrat 1.172 de nașteri, dintre care 620 prin cezariană și 522 pe cale naturală, în vreme ce în anul 2018 au fost înregistrate 1.140 de nașteri, dintre care 612 prin cezariană și 528 pe cale naturală.
Adică mai mult de jumătate din femeile care au născut la Spitalul Județean Alba Iulia au născut prin cezariană! O situație și mai îngrijorătoare s-a înregistrat la Spitalul Municipal Sebeș.
Potrivit datelor furnizate de conducerea unității spitalicești, aici, în 2017, 484 au avut loc prin cezariană și doar 164 pe cale naturală. În 2018 trendul s-a menținut la Spitalul din Sebeș: 335 de cezariene și doar 149 de nașteri naturale din totalul de 484 de nașteri. Aici activează 3 medici specialiști în obstetrică-ginecologie. În schimb, la Spitalul municipal Blaj, unde activează 2 medici ginecologi, cezarienele sunt ținute cât de cât sub control: 104 intervenții de acest fel au avut loc în 2017 din totalul de 318 nașteri și 96 cezariene înregistrate în 2018 din totalul de 309 nașteri.
Numărul nașterilor prin cezariană a explodat după Revoluție: 7,2% în 1990, 40% în 2017
Există o mare discrepanță între România și multe dintre celelalte țări europene în ceea ce priveşte naşterile prin cezariană. Spre exemplu, în Marea Britanie doar un sfert din femei nasc prin cezariană, în vreme ce Suedia se laudă cu doar 17% dintre naşteri prin cezariană.
În România s-a înregistrat însă cea mai mare creştere a proporţiei de cezariene, țara noastră ajungând pe primul loc în Europa din acest punct de vedere. Conform unui studiu publicat în revista ştiinţifică PLoS, nicio țară din Europa nu are mai multe cezariene decât noi. În lume, doar patru țări, Republica Dominicană, Brazilia, Egipt și Turcia, au peste 50% cezariene. România e în primele 10 din cele aproximativ 200 de țări ale Globului, țara noastră având o rată a cezarienelor de 36%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Primăria municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de arhitect – șef, grad II. Calendar și condiții de participare
Primăria municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de arhitect – șef, grad II. Calendar și condiții de participare PRIMĂRIA MUNICIPIULUI AIUD organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de conducere specifică de ARHITECT – […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Sport24 de ore ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ