Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Alba Iulia câştigă un loc important pe scena culturală românească şi internaţională

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Domnule preşedinte,
Onorat Senat,
Astăzi aş dori să las deoparte subiectele politice şi să aduc în atenţia dumneavoastră poveştile. Mai exact, „Poveşti””, cea de-a şasea ediţie a festivalului Internaţional de Teatru de la Alba Iulia, care s-a desfăşurat între 5 şi 9 octombrie.
„Poveşti” este un eveniment extrem de important, care pune municipiul Alba Iulia pe harta oraşelor româneşti care au un potenţial cultural deosebit. Şi, dacă avem noroc, poate că în 2020, la Alba Iulia, o să aibă loc mult mai multe astfel de evenimente, dacă acest municipiu va fi ales Capitală Culturală Europeană.
Festivalul, organizat de către Consiliul Judeţean Alba şi Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş, se adresează unui public variat, de la copiii care sunt nerăbdători să vadă pe scenă personajele din poveştile preferate, până la tinerii care îşi doresc piese de teatru post-moderne sau adulţii ce văd în teatru un mod de relaxare, de evadare din viaţa cotidiană. Astfel, Festivalul Internaţional de Teatru de la Alba Iulia este printre puţinele festivaluri de acest gen din ţară care au drept ţintă un public de toate vârstele, şi care îşi propune să fie un formator pentru cei mici, dar şi să răspundă nevoii de cultură a adulţilor.
Au participat la Festivalul „Poveşti” trupe de la teatre de renume din ţară, dar şi din străinătate, din Franţa, Belgia şi Marea Britanie. De la Bucureşti au venit companii precum Teatrul Act, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, iar spectacole pentru copii au oferit Teatrele Ariel (Târgu Mureş), Gong (Sibiu) sau Teatrul Guliver din Galaţi.
Pe lângă spectacole, au fost organizate şi ateliere de creaţie teatrală (scenografie, scriere dramatică, sculptură, regie şi actorie), dar şi o serie de expoziţii de pictură, concerte, spectacole de stand-up comedy, conferinţe şi lansări de carte.
Sigur, a primat teatrul, ca în cazul oricărui festival internaţional dedicat acestei arte, iar publicul a avut de unde să aleagă, în funcţie de preferinţe sau de vârstă.
Astfel, timp de cinci zile, Festivalul Internaţional de Teatru de la Alba Iulia a răspuns nevoii de cultură a publicului albaiulian, care, aşa cum spunea şi Marcel Iureş, prezent pentru cea de-a patra oară la acest festival, este un public serios, un public care ascultă, un public care aşteaptă un an de zile această manifestare artistică.
Consider că prin acest tip de evenimente, municipiul Alba Iulia, care este cunoscut în special ca fiind un oraş istoric, devine şi mai vizibil şi îşi câştigă un loc important pe scena culturală românească şi internaţională.
Vă mulţumesc.
12 octombrie 2011
Alexandru PEREŞ,
Senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea