AJF Alba: Precizări importante pentru contribuabili privind modificările legislative aduse de OUG nr. 80/2014
Prin OUG nr. 80/2014, publicată în Monitorul Oficial nr.906 din 12.12.2014 au fost aduse următoarele principale modificări şi completări ale Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal:
Incepând cu 1 ianuarie 2015 persoanele fizice care obtin venituri din activitati economice impozitate în sistem real au obligatia de a completa un Registru de evidenta fiscala în vederea stabilirii venitului net anual impozabil. Aceasta modificare este urmare a completarilor aduse Legii contabilitatii potrivit carora, începând cu 1 ianuarie 2015, persoanele fizice care desfasoara activitati în scopul realizarii de venituri din activitati economice au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii în partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii în partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise în acest sens, cu exceptia situatiei în care în legislatia fiscala se prevede altfel.
În domeniul taxei pe valoarea adăugată, de la 1 ianuarie 2015 intra în vigoare modificările privind stabilirea locului taxarii cu TVA pentru serviciile de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si pentru serviciile furnizate pe cale electronica prestate catre un beneficiar persoana neimpozabila, locul taxarii cu TVA fiind în statul unde este stabilit beneficiarul persoana neimpozabila. Pentru simplificarea platii TVA prestatorii acestor servicii pot aplica regimul special prin care pot alege statul membru de înregistrare pentru plata TVA, în acest caz nemaiavând obligatia sa se înregistraze în fiecare stat membru unde este stabilit beneficiarul serviciilor persoana neimpozabila. Prin acest regim special statul membru de înregistrare vireaza TVA-ul cuvenit fiecarui stat membru pentru serviciile de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune si serviciile furnizate pe cale electronica prestate catre un beneficiar persoana neimpozabila desfasurate pe teritoriul lor, pe baza decontului special de TVA în care prestatorul declara în euro suma TVA datorata fiecarui stat membru.
Începând cu 1 februarie 2015 organul fiscal anuleaza din oficiu codul de TVA, în cazul societatilor pe actiuni sau în comandita pe actiuni daca administratorii si/sau persoana impozabila însasi au înscrise în cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, iar în cazul societatilor cu raspundere limitata, in comandita simpla si în nume colectiv daca asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic si/sau administratorii si/sau persoana impozabila însasi au înscrise în cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
De asemenea, începând cu 1 februarie 2015, organul fiscal anuleaza din oficiu codul de TVA, daca societatea comerciala, supusa înmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si în termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala. În acest caz, reînregistrarea în scopuri de TVA se face la solicitarea persoanei impozabile, daca înceteaza situatia care a condus la anulare.
Reînregistrarea în scopuri de TVA, dupa anularea codului de TVA în cazul persoanei impozabile declarata inactiva si sau a celei cu inactivitate temporara înscrisa în registrul comertului, nu se mai face din oficiu de organul fiscal ci la solicitarea persoanei impozabile, daca înceteaza situatia care a condus la anulare.
Începând cu data de 1 ianuarie 2015 s-au adus completări articolului 160 privind taxarea inversa la livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit în România. Astfel, persoana impozabila care obtine licenta de furnizare a energiei electrice în perioada 1 – 31 decembrie a unui an calendaristic trebuie sa depuna la organul fiscal, în perioada 1 – 20 ianuarie a anului calendaristic urmator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrica cumparata în perioada din luna decembrie în care a detinut licenta de furnizare, care este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate în anul calendaristic în care se depune aceasta declaratie. Furnizorul de energie electrica nu aplica taxare inversa daca în momentul livrarii beneficiarul care avea obligatia de a depune la organul fiscal declaratia pe propria raspundere privind consumul propriu neglijabil de energie electrica nu figureaza în «Lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile pe propria raspundere pentru îndeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal» publicata pe site-ul ANAF.
În domeniul accizelor, începând cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor nu mai este stabilit în euro, ci în lei.
Modificările şi completările aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal pot fi consultate pe pagina de internet a DGRFP Brasov la adresa: www.finantepublice.ro/sectiunea Noutati.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]