Aiudenii sunt invitaţi duminică, în Catedrala „Sfinţii Trei Ierarhi”, la un concert de pricesne tradiţionale româneşti
Aiudenii sunt invitaţi, duminică, când mai sunt două săptămâni până la Marele Praznic al Învierii Domnului, la un concert extraordinar de pricesne tradiţionale româneşti. Evenimentul va avea loc, duminică, începând cu ora 18,00, în Catedrala „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiul Aiud, concertul fiind organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.
Concertul cuprinde un program divers de pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş. În program sunt incluse şi recitaluri susţinute de Grupul vocal „Muguri de tezaur”, Grupul vocal al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Cvartetul de Coarde „Augustin Bena” al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Aiud, iar intrarea este LIBERĂ.
„Venim cu drag şi în faţa aiudenilor pentru a aduce pricesnele româneşti într-un concert minunat oferit celor care îşi deschid sufletele pentru a primi aceste cântări. Ne mai despart doar două săptămâni de Marele Praznic al Învierii Domnului şi ne dorim să arătăm tuturor celor care vin la concertele noastre cât de frumoase şi de curate sunt pricesnele tradiţionale româneşti. Este, am putea spune, darul nostru de suflet pentru toţi creştinii care în această perioadă a Postului Mare se pregătesc să primească vestea minunată a Învierii lui Iisus” a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Concertul de la Aiud face parte şi el dintr-un amplu turneu de pricesne pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba îl organizează în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul turneului au avut loc evenimente similare la Alba Iulia, Sibiu şi Blaj, iar următoarea perioadă sunt programate concerte în Cluj-Napoca (7 aprilie), Cugir (8 aprilie), Teiuş (9 aprilie) şi Câmpeni (12 aprilie).
Catedrala ortodoxă din Aiud poartă hramul Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan, cei care sunt şi protectorii municipiului Aiud. Lăcaşul a fost construit în anul 1927 într-un stil monumental bizantin asemănător celui în care este realizată Biserica Sfânta Sofia din Istanbul.
***
Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri Brutăria Sântimbru, din județul Alba, recunoscută pentru pita de Sântimbru a oferit hrană și un strop de speranță, în pragul sărbătorilor de iarnă, oamenilor care își duc viața în […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor