ADR Centru: Modele de îmbunătățire a atractivității zonelor rurale, dezbătute la Riga
Continuând linia de reprezentare a Regiunii Centru în cadrul proiectelor de cooperare interregională europeană, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru implementează începând cu luna ianuarie a acestui an proiectul “GRISI PLUS – Geomatică și Soluții Informatice pentru Zonele Rurale”, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului INTERREG IV C.
Proiectul GRISI PLUS abordează procesul de dezvoltare regională dintr-o perspectivă nouă, utilizând informașiile de tip geografic, procesate cu ajutorul unor sisteme și aplicații informatice specifice, pentru îmbunătățirea nivelului de atractivitate economică a zonelor rurale din Europa. Pe durata celor 3 ani de desfășurare a proiectului, cei 14 parteneri proveniți din 11 state membre ale Uniunii Europene, printre care se numară și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, vor identifica și împărtăși cele mai bune practici din acest domeniu și vor depune eforturi pentru promovarea activităților și rezultatelor acestui proiect.
Principala sesiune de dezbateri a proiectului, destinată prezentării celor mai bune experiențe în domeniul utilizării instrumentelor geomatice pentru îmbunătățirea atractivității zonelor rurale din Europa a avut loc în cursul săptămânii trecute la Riga, în Letonia. În cadrul acestei sesiuni au fost prezentate și dezbătute peste 30 de modele de succes dintre care 3 au aparținut Regiunii Centru.
Cele trei bune practici prezentate de ADR Centru în cadrul dezbaterilor au vizat: instruirea cadrelor didactice în înțelegerea și utilizarea instrumentelor geomatice, prin proiectul ”GeoSpace”; stimularea spiritului antreprenorial în zonele rurale prin proiectul ”Rural-Manager” și dezvoltarea unei piețe ocupaționale alternative în zonele rurale, prin proiectul ”Noi oportunități de ocupare în mediul rural prin Telework”. Într-o fază ulterioară a proiectului fiecare regiune parteneră în GRISI PLUS va analiza din punct de vedere al fezabilității și transferabilității aceste bune practici și va elabora un plan de implementare la nivel regional a exemplului cel mai potrivit și viabil.
”Îmbunătățirea gradului de utilizare a tehnologiei GIS în procesul de planificare și programare a dezvoltării regionale dar și ca suport pentru luarea deciziilor la nivel politic și administrativ reprezintă un obiectiv mai vechi al ADR Centru, participarea în cadrul proiectul GRISI PLUS reprezentând o valoare adăugată în acest demers. Faptul ca bunele practici prezentate de noi în cadrul întâlnirii de la Riga, au fost apreciate de partenerii străini reprezintă un bun rezultat, însă interesul nostru se concentrează în mod special spre analiza și identificarea acelor bune practici, prezentate de partenerii noștri, ce vor putea fi transferate cu succes la nivelul Regiunii Centru. De asemenea, nu trebuie să uităm că acest proiect vizează îmbunătățirea gradului de atractivitate a zonelor rurale, Regiunea Centru deținând un potențial uriaș în acest domeniu. Bunele practici împărtășite în cadrul proiectului GRISI PLUS pot constitui un punct de pornire în valorificarea acestui potențial”, a declarat Simion Crețu, Director General al ADR Centru.
GRISI PLUS este doar unul din cele 4 proiecte de cooperare interregională finanțate în cadrul programului INTERREG IV C al Comisiei Europene, implementate la nivelul Regiunii Centru de catre Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Celelalte 3 inițiative vizează domeniile: Îmbătrânire și declin demografic, Sănătate în alimentație și Instrumente financiare de tip Non-grant pentru întreprinderi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Drepturi materiale suspendate pentru militari în România? MApN: „Este o informație falsă!”
Drepturi materiale suspendate pentru militari în România? MApN: „Este o informație falsă!” Inforadar, platforma de ştiri a Ministerului Apărării Naţionale, a anunţat, sâmbătă, 10 mai 2025 că a apărut o dezinformare în mediul online, referitoare la o aşa-zisă „dispoziţie” transmisă de MApN, prin care ar fi suspendată, cu începere de la 1 iunie 2025 , […]
PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii
PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională […]
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative Potrivit noilor măsuri anunțate de ANAF, românii care obțin venituri din închirierea locuințelor sau altor bunuri, vor avea obligația să respecte reguli fiscale mult mai stricte, începând cu anul 2025. Pe fondul presiunilor bugetare accentuate de criza economică, Agenția Națională […]