Rămâi conectat

Actualitate

Abecedarele promise din august 2014 au ajuns în sfârşit la elevi, însă cu „DEFECTE” caligrafice şi „cerinţe greoaie”. Ce spun învăţătorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

abecedarAbecedarele de clasa I au ajuns pe băncile şcolilor la şase luni după începerea anului şcolar, dar se pare că unele dintre acestea au probleme cum ar fi caligrafia şi cerinţele greoaie, potrivit învăţătorilor.

Noile abecedare au fost publicate şi pe site-ul manuale.edu.ro, al Ministerului Educaţiei, unde pot fi consultate de oricine doreşte. Dacă un expert aruncă o privire mai atentă pe ele, însă, poate observa că acestea au câteva defecte, ceea ce nu este de mirare având în vedere timpul foarte scurt pe care Ministerul Educaţiei l-a acordat editurilor pentru realizarea proiectelor de manual, spun învăţătorii.

Caligrafia este principalul defect la unele abecedare, în timp ce altele nu sugerează interdisciplinaritatea şi au cerinţe uneori greu de descifrat, iar la toate manualele de Comunicare în Limba Română pentru clasa I lipseşte specificul local, jocurile de copii din folclor, apreciază învăţătoarea Cornelia Popa, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Cea mai mare problemă, care se regăseşte în două din noile abecedare, este caligrafia incorectă.

Spre exemplu, în două manuale, litera b mic şi litera z mic nu sunt corect scrise. „B scris cu bucla la jumătatea spaţiului (de pe linia caligrafică) e o greşeală metodică gravă”, atrage atenţia o învăţătoare, arătând pe imaginea din manual. „Manualul nu respectă principiul caligrafiei, în rest este foarte bogat în exerciţii, practic nu ai nevoie de un auxiliar la acest manual. Ordinea în care sunt prezentate literele le permite copiilor să formeze cuvinte repede. Practic, urmează prototipul vechiului abecedar, elevul este pus în situaţia de a comunica urmărind imaginea, însă unele imagini, în special cele de la poveşti sunt prea mici şi solicită foarte mult atenţia copiilor, sunt obositoare, iar manualul nu are un capitol de recapitulare din clasa pregătitoare”, a observat o altă învăţătoare. Alte manuale au imagini mari, clare şi interactive la poveşti, pentru care au acordat două pagini, nu doar una.

În alt abecedar, elevii au un capitol de recapitulare din care ar putea învăţa şi o lună, fiind foarte bine realizat. „Se vede că cine a făcut acest manual are mulţi ani de experienţă la clasă, cerinţele apelează la partea emoţională a elevilor, spre exemplu au un exerciţiu în care învaţă să facă un compliment sau să răspundă la unul. Caligrafia este foarte bună, avem despărţirea în silabe la capătul rândului şi e bogat în conţinut. De asemenea, sugerează mai bine interdisciplinaritatea decât alte manuale”, a apreciat aceasta.

Un alt Abecedar, însă, nu trece testul de interdisciplinaritate şi nici testul de claritate. „Un manual puţin mai sărac, imaginile sunt cam aglomerate şi nu sugerează interdisciplinaritatea. E îmbârligat”, apreciază învăţătoarea, dar mai spune că exerciţiile sunt diverse şi se specifică la începutul capitolelor care sunt competenţele pe care le urmăresc. „Ceea ce lipseşte din toate manualele, însă, este specificul local, jocurile copiilor din folclor”, a spus învăţătoarea.

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial. Documentele depuse atunci pe site-ul Sistemului Electronic pentru Achiziţii Publice au fost contestate de editori şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.

Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, primele manuale au ajuns pe băncile copiilor abia la sfârşitul lunii noiembrie, însă la clasa I, elevii au primit Abecedarul abia în semestrul al doilea.

Abecedarul a fost cel mai contestat manual dintre toate, iar editoriii de la Akademos au dat în judecată Ministerul Educaţiei, pentru modul în care au fost evaluaţi şi descalificaţi.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Indexarea pensiilor în 2025, imposibilă! Ajutor pentru pensionarii cu pensii mici cu o plată one-off

Unirea Ziarul

Publicat

în

Indexarea pensiilor în 2025, imposibilă! Ajutor pentru pensionarii cu pensii mici cu o plată one-off Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna (UDMR), a explica , la Digi24, în ce condiții coaliția de guvernare va putea discuta despre o nouă creștere a pensiilor, momentan acest lucru fiind imposibil. „Ordonanța de ajustare este piatra de temelie a bugetului, au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea