Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Economia României încetinește! Este de așteptat ca și inflația să crească la începutul anului viitor, iar deficitul bugetar va fi peste așteptări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Economia României încetinește! Este de așteptat ca și inflația să crească la începutul anului viitor, iar deficitul bugetar va fi peste așteptări

Economia României încetinește, arată prognoza de toamnă a Comisiei Europene, iar deficitul bugetar va fi peste țintele pe care ni le-am asumat.

În același timp, în contextul modificărilor fiscale, este de așteptat ca și inflația să crească la începutul anului viitor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Ce ne așteaptă din punct de vedere economic a explicat Christian Năsulea, profesor de economie mondială și director executiv al Institutului European pentru Studii Economice, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Ne așteptăm într-adevăr la o deteriorare a situației, care este cauzată în principal de modul în care statul român acționează în această perioadă în așa fel încât să încerce să ne rezolve niște probleme pe care le avem deja, urmând și un an electoral, ne așteptăm să fie luate decizii care să fie îndoielnice din anumite puncte de vedere”.

Datele oficiale arată că economia României încetinește.

„Deși, tehnic, «recesiune» înseamnă că avem două trimestre consecutive în care suntem pe minus, pentru România, care a avut rezultate extrem de bune pentru creșterea economică în anii trecuți, în special înainte de 2020, aceste rezultate deja sunt foarte, foarte slabe.

Practic, pentru percepția cetățeanului roman, deja aceste rezultate înseamnă sau se simt că o criză. Avem performanțe mult mai scăzute decât cele cu care eram obișnuiți. Și atunci, chiar dacă nu întrăm în „roșu:, chiar dacă nu întrăm pe minus, tot situația percepută de cetățenii români în ansamblu va fi una mult mai proastă”, a mai spus Christian Năsulea.

În contextul în care unele taxe se majorează de la 1 ianuarie, ne putem aștepta ca inflația să crească din nou. Asta înseamnă că sunt șanse tot mai mici ca dobânzile să scadă.

Christian Năsulea: „Ceea ce cred că ar trebui să sperăm pentru începutul începutul lui 2024 este ca rata inflației să nu treacă de 10%.(…)Cred că lucrul important pe care ar trebui să-l sperăm pentru 2024 este să nu vedem o creștere suplimentară a dobânzilor în așa fel încât să ne luptăm cu o inflație care să fie mai mare decât ceea ce prognozăm anterior. E posibilă o nouă creștere a dobânzilor în situația în care inflația se duce iarăși peste 10% crește foarte mult“.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea