Rămâi conectat

Actualitate

Cum se contestă decizia de recalculare a pensiei 2024. Ce trebuie să conțină contestația și unde se depune

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cum se contestă decizia de recalculare a pensiei 2024. Ce trebuie să conțină contestația și unde se depune

Sute de mii de pensionari sunt nemulțumiți de rezultatul reclaculării pensiei. Indiferent ce îndrugă mincinos politicienii prinși la colț de acest rezultat nedorit în perioadă electorală al unei acțiuni care s-a dorit a fi un aspirator de voturi, sunt peste 700.000 de pensionari ale căror pensii vor fi diminuate.

Nu direct, pentru că ei vor primi pensia înscrisă în cuponul de pensie dinainte de 1 septembrie 2024, ci indirect, dar la fel de dureros, pentru că orice indexare viitoare se va aplica la valoarea diminuată a pensiei, cea recalculată.

Citește și: Recalculare pensii 2024: Ce se întâmplă cu pensiile care ar urma să scadă în urma deciziilor de recalculare. Precizările Casei Județene de Pensii Alba

Astfel, ei vor sta scriptic pe loc, până vor ajunge cu pensia la valoarea recalculată și abia de atunci vor primi indexări și majorări.

Faptic, puterea lor de cumpărare va scădea pentru că va crește inflația și este evident că nu vor putea cumpăra cu aceeași pensie, care scriptic „nu scade”, aceeași cantitate sau calitate de bunuri și servicii!

Casele județene de pensii sunt pline de oamenii nemulțumiți și nedumeriți, dar mai ales care nu știu cum să conteste noua decizie de pensie. Pentru ei, iată care sunt pașii de urmat.

Citește și: Recalculare pensii 2024: Peste 5.000 de decizii OPRITE la poștă de la distribuire în Alba. Care este cauza

În 45 de zile de la data primirii plicului cu noua decizie, pensionarul nemulțumit poate depune la casa de pensii județeană de care aparține o contestație. Aceasta poate fi depusă personal sau trimisă prin poștă cu confirmare de primire.

Contestația trebuie să conțină: numele, prenumele, adresa, CNP, numărul și data deciziei care este contestată, motivele contestării, cerințe specifice (dacă sunt), copii ale documentelor justificative (acte de muncă, dovezi suplimentare).

Pensionarii trebuie să aștepte 45 de zile pentru a primi un răspuns de la Casa de Pensii. Dacă decizia este favorabilă, pensia va fi recalculată conform noilor date.

Dacă hotărârea instanței este favorabilă, casa de pensii va fi obligată să recalculeze pensia în conformitate cu decizia instanței.

Citește și: VIDEO: Decizii de recalculare a pensiilor greșite, ridicate înapoi de poștași în Alba. Surse – Numărul deciziilor eronate din județ îl depășește chiar și pe cel anunțat oficial la nivel național

Dacă răspunsul casei de pensii nu este satisfăcător sau dacă nu se primește niciun răspuns în termenul legal, pensionarul are dreptul să se adreseze instanței. Se depune o cerere de chemare în judecată la tribunalul din raza de domiciliu, în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului la contestație sau de la expirarea termenului de 45 de zile în care casa de pensii trebuia să trimită un răspuns.

Se anexează la cerere copii ale documentelor depuse la casa de pensii, decizia contestată și răspunsul primit (dacă există).

Dacă hotărârea instanței este favorabilă, casa de pensii va fi obligată să recalculeze pensia în conformitate cu decizia instanței.

Dacă alegeți calea instanței, atunci este recomandabil să apelați la un avocat specializat în dreptul muncii și pensii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când se trece la ORA DE IARNĂ 2024: Data la care România dă ceasul înapoi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se trece la ORA DE IARNĂ 2024: Data la care România dă ceasul înapoi În noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică a lunii, se trece la ora de iarnă 2024. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. În ultima duminică din luna octombrie, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea