Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Sărbătoare 26 iulie 2024: Ce sfinți se pomenesc astăzi 

Bera Larisa

Publicat

în

Sărbătoare 26 iulie 2024: Ce sfinți se pomenesc astăzi

Vineri, 26 iulie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfantul Cuvios Ioanichie Schimonahul şi Sfântul Ermolae, sfinţi cu care românii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul este unul din cei mai renumiţi sihastri care s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea. Conform crestinortodox.ro, se crede că acesta era cu metania din Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă de alături.

S-a nevoit timp de 37 ani într-o peşteră, mai jos de biserică rupestră de pe Masivul Cetăţuia din Valea Chiliilor.

În 1638 a trecut la Domnul. Abia în 1944, sfintele sale moaşte au fost descoperite de părintele Pimen Bărbieru, egumenul Schitului Cetăţuia Negru Vodă. Din cauza regimului comunist ateu, moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie au fost reînhumate, pentru ca la începutul anilor 1990 să fie deshumate de părintele stareţ, protosinghelul Modest Ghinea.

Sfântul Ermolae a fost preot în Nicomidia în timpul împăratului Maximian (286-305). Sfântul Ermolae s-a numărat printre cei două mii de mucenici arşi de vii din porunca împăratului.

Conform sursei amintite, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Ermolae, împreună cu alţi doi preoţi, Ermip şi Ermocrat, au scăpat nevătămaţi din foc.

Din viaţa Sfântului Pantelimon aflăm că acesta trecea în fiecare zi prin faţa casei lui Ermolae. Într-o zi, Sfântul Ermolae l-a poftit în casă şi i-a spus că Hristos este singurul doctor adevărat, care a venit să ne mântuiască fără plată. La auzul acestor cuvinte, în Pantelimon s-a aprins dorul după Hristos, încât, la scurt timp, a primit botezul de la acesta.

Sfântul Ermolae a fost torturat şi omorât prin decapitare împreună cu preoţii Ermip şi Ermocrat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 iulie 1921 | A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon prin care se recunoaște pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România

Bera Larisa

Publicat

în

26 iulie 1921 | A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon prin care se recunoaște pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea