Sărbătoare 26 iulie 2024: Ce sfinți se pomenesc astăzi
Sărbătoare 26 iulie 2024: Ce sfinți se pomenesc astăzi
Vineri, 26 iulie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfantul Cuvios Ioanichie Schimonahul şi Sfântul Ermolae, sfinţi cu care românii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.
Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul este unul din cei mai renumiţi sihastri care s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea. Conform crestinortodox.ro, se crede că acesta era cu metania din Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă de alături.
S-a nevoit timp de 37 ani într-o peşteră, mai jos de biserică rupestră de pe Masivul Cetăţuia din Valea Chiliilor.
În 1638 a trecut la Domnul. Abia în 1944, sfintele sale moaşte au fost descoperite de părintele Pimen Bărbieru, egumenul Schitului Cetăţuia Negru Vodă. Din cauza regimului comunist ateu, moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie au fost reînhumate, pentru ca la începutul anilor 1990 să fie deshumate de părintele stareţ, protosinghelul Modest Ghinea.
Sfântul Ermolae a fost preot în Nicomidia în timpul împăratului Maximian (286-305). Sfântul Ermolae s-a numărat printre cei două mii de mucenici arşi de vii din porunca împăratului.
Conform sursei amintite, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Ermolae, împreună cu alţi doi preoţi, Ermip şi Ermocrat, au scăpat nevătămaţi din foc.
Din viaţa Sfântului Pantelimon aflăm că acesta trecea în fiecare zi prin faţa casei lui Ermolae. Într-o zi, Sfântul Ermolae l-a poftit în casă şi i-a spus că Hristos este singurul doctor adevărat, care a venit să ne mântuiască fără plată. La auzul acestor cuvinte, în Pantelimon s-a aprins dorul după Hristos, încât, la scurt timp, a primit botezul de la acesta.
Sfântul Ermolae a fost torturat şi omorât prin decapitare împreună cu preoţii Ermip şi Ermocrat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii