Rămâi conectat

Curier Județean

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia vrea să obțină o finanțare europeană pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic molecular

Unirea Ziarul

Publicat

în

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia vrea să obțină o finanțare europeană pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic molecular

Conducerea Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Alba Iulia , unde funcționează singurul Laborator de Genetică și Diagnostic molecular din județul Alba, vrea să-l doteze cu aparatură medicală performantă, cu ajutorul fondurilor europene, astfel încât să poată fi efectuate cât mai multe investigații la prețuri accesibile pentru diagnosticarea cancerului.

Investiţiile ce vor fi realizate prin acest proiect vor aduce ca beneficii tehnologii facile care permit accesul la mai multe investigații la preturi competitive si accesibile pentru populaţie.

În județul Alba, singura unitate sanitară care deţine un Laborator de Genetică și Diagnostic molecular este SJU Alba Iulia. „Având în vedere existența Laboratorului Genetică și Diagnostic molecular și a personalului medical specializat care activează în cadrul acestuia, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia își propune să doteze cu aparatură medicală performantă utilă: Sistem de secvențiere de capacitate medie, Sistem pentru secvențiere Sanger și analiză fragmente în diagnosticarea cancerului în vederea optimizării terapiei personalizate în funcție de profilul tumoral identificat.

Citește și: Construcția noului spital de oncologie și radiologie din Alba Iulia va demara în luna iulie 2024

Prin acest proiect se dorește asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacienților oncologici care sunt tratați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.

Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului este necesară suplimentarea gamei de analize medicale de genetică și diagnostic molecular și ulterior de accesarea subprogramului național de testare genetică, și anume: Cancer de sân, Cancer bronhopulmonar, altul decât cu celule mici, Cancer ovarian local avansat și metastazat și Cancer colorectal local avansat sau metastazat. Proiectul aduce ca beneficii tehnologii facile care permit accesul la mai multe investigații la preturi competitive si accesibile. Până în prezent, investigațiile necesare în diagnosticarea cancerului în vederea tratamentului specializat se externalizează, costurile sunt ridicate, iar timpul de aşteptare este îndelungat.

Dacă aceste investigații se vor lucra în laboratorul Spitalului Județean de Urgență Alba, timpul de aşteptare şi costurile vor fi reduse. Pentru lărgirea gamei de analize medicale de genetică și diagnostic molecular se va colabora cu medicii specialiști din cadrul spitalului, care vor ține cont de nevoile actuale ale pacienților.

Beneficiarul acestui proiect, în speţă Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, va asigura sustenabilitatea operaţională şi financiară a investiţiei, inclusiv lucrările de mentenanţă şi reparaţiile curente după finalizarea implementării proiectului pentru o perioadă de cel puţin 5 ani”, se menționează în raportul de specialitate întocmit pentru acest proiect de act administrativ.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 4.035.466,73 lei, (inclusiv TVA), cofinanțarea, reprezentând 2%, din valoarea eligibilă a proiectului, fiind în cuantum de 80.709,34 lei. Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pentru implementarea proiectului în condiții optime ar urma să se asigure din veniturile proprii ale SJU Alba Iulia.

De asemenea, se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale, inclusiv suportarea din bugetul propriu al SJU Alba Iulia a corecțiilor ce pot fi identificate în procedura de verificare a achiziției.

Sumele reprezentând cheltuieli de mentenanță, întreținere ale proiectului menționat pe întreaga perioadă de durabilitate a acestuia se vor suporta de către SJU Alba Iulia.

U.A.T. – Județul Alba și SJU Alba Iulia vor încheia un Acord de parteneriat în vederea derulării acestui proiect.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

12- 14 iulie 2024 | Festivalul dacic Singidava la Cugir: reconstiturea incinerării nobilului dac, ateliere, lupte de gladiatori și dansuri. PROGRAM

Bera Larisa

Publicat

în

12- 14 iulie 2024 | Festivalul dacic Singidava la Cugir: Reconstiturea incinerării nobilului dac, ateliere, lupte de gladiatori și dansuri. PROGRAM În urbea de la poalele Drăganei atmosfera istorică va fi adusă din nou în prim-plan, atât printre localnici cât și  printre vizitatori, prin intermediul Festivalului Dacic Singidava, un eveniment organizat de Orașul Cugir și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate