Puncte gastronomice locale în județul Alba: 26 de locații din județul Alba unde poți să mănânci „ca la mama acasă”
Puncte gastronomice locale în județul Alba: 26 de locații din județul Alba unde poți să mănânci „ca la mama acasă”
În județul Alba funcționează 26 de puncte gastronomice locale (PGL), înfiiințate potrivit prevederilor Legii nr. 412/18.12.2023, cel mai nou fiind înființat luna trecută, la Micești, rezultă din datele Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba.
Majoritatea PGL se află în Munții Apuseni: Poșaga de Jos (Poșaga), Câmpeni și Botești, Albac și Fața, Arieșeni și Galbena – 2, Gârda de Sus – 3, Roșia Montană – 3, Rimetea – 3, Bucium, Nădăștia și Glod (Almașu Mare), Horea, Popeștii de Jos (Vadu Moților), dar PGL există și la Mereteu (Vințu de Jos), Mesentea (Galda de Jos) sau Pianu de Sus (Pianu). Conform legii, PGL este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru cel mult 15 persoane simultan.
Acesta poate funcționa în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală.
DSVSA Alba îi sprijină pe cei care doresc să își deschidă un PGL, după depunerea dosarului cu documentația specifică inspectorii veterinari urmând să inspecteze locul de preparare a alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate.
Citește și: VIDEO | La revedere, „Transalpina de Apuseni” – bun venit, „Transapuseana”! DJ 107I, lotul 1 – aproape finalizat!
Pentru deschiderea unui PGL, clădirile, anexele și spațiile pentru preparare și servire trebuie să îndeplinească o serie de condiții sanitar-veterinare. Astfel, în cazul clădirilor și anexelor se recomandă ca spațiul să cuprindă cel puțin următoarele categorii de zone: de depozitare materii prime și adaosuri (cămări, rafturi, dulapuri, frigidere, congelatoare, beciuri etc.); de materiale de întreținere și de igienizare-dezinfecție (magazii, dulapuri); de depozitare deșeuri (platforme, pubele); masă de pregătire (pot fi amplasate în exterior); zonă de gătire; toalete/WC-uri.
Spațiile pentru preparare și servire din punctele gastronomice locale trebuie să nu permită formarea condensului, a igrasiei și/sau apariția mucegaiului, desprinderea de tencuială, vopsea sau faianță/gresie (acolo unde este cazul) de pe pereți, tavane sau pardoseli; să asigure protecția împotriva dăunătorilor și să permită curățenia, dezinfecția și deratizarea ușoară, corectă și eficientă.
Mâncare preparată după rețete tradiționale și, pe cât posibil, cu materii prime locale
La PGL, produsele preparate și servite în punctele gastronomice locale sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale.
Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire. Se pot folosi și produse în stare conservată (gemuri, dulcețuri, conserve de legume, preparate de origine animală conservate etc.)
Produsele cu specific zonal pot cuprinde, fără a se limita la acestea: gustări/antreuri calde sau reci – brânzeturi, preparate din pește (icre, pește marinat sau afumat), rulade, salate de legume etc.; ciorbe, supe și borșuri (din pește, carne sau din legume); fel principal (mâncăruri din legume, din carne și legume, din carne tocată, fripturi servite împreună cu garnituri și salate, preparate din pește, organe comestibile, preparate de pasăre, vânat etc.); deserturi, produse de panificație și patiserie; preparate culinare atestate tradițional, băuturi răcoritoare și alcoolice; siropuri din fructe specifice zonei, legume și fructe proaspete și/sau conservate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | ZID împotriva alunecărilor de teren, FURAT de pe un drum forestier din Alba: „Îl face ca și pierdut”
VIDEO | ZID împotriva alunecărilor de teren, FURAT de pe un drum forestier din Alba: „Îl face ca și pierdut” În anul 2022, un număr de 45 de casete de beton ce formau un zid de sprijin taluz împotriva alunecărilor de teren, pe o lungime de aproximativ 78 de metri liniari, au fost sustrase de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 septembrie – Ziua Limbilor Europei. Se sărbătorește în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 septembrie: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, prorocit că va fi mare înaintea Domnului, întrecându-i pe toţii sfinţii cu mărimea darului lui Dumnezeu
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
25 septembrie – Ziua Internaționala a mediului marin. Ce este și cum poate fi protejat
-
Economieacum 3 zile
Hotel de 4 stele din Alba Iulia angajează personal pentru postul de Recepționer: Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
25 septembrie: Ziua Dăruirii. A dărui din inimă înseamnă a contribui la o activitate nobilă, valoroasă