VIDEO Pițărăii de la Limba, obicei vechi de pe vremea dacilor, păstrat cu sfințenie în satul din Alba: Copiii pleacă cu colinda din casă în casă, dis de dimineață, vestind nașterea Mântuitorului
Pițărăii de la Limba, obicei vechi de pe vremea dacilor, păstrat cu sfințenie în satul din Alba: Copiii pleacă cu colinda din casă în casă, dis de dimineață, vestind nașterea Mântuitorului
Obiceiul pițăratului este o datină veche de pe vremea dacilor, care se păstrează și astăzi în satul Limba din județul Alba. Grupurile de copii, primii colindători, se trezesc în ajunul Crăciunului de la șase dimineața și merg din casă în casă, iar oamenii aruncă peste ei dulciuri și fructe, pe care cei mici le adună în trăistuțe.
Originea pițăratului s-a pierdut în negura timpului, dar obiceiul se transmite din generație în generație în satul Limba din județul Alba. Localnicii spun că, din câte știu, e de pe vremea dacilor și fiecare poate povesti cum era și el dus de părinți și bunici cu pițăratul.
Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2023. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
Duminică, 24 decembrie, 2023, pițărăii de la Limba au pornit colinda dis de dimineață, vestind nașterea Mântuitorului cu multă bucurie în suflete.
”După ce au colindat în tot satul, au fost răsplătiți cu daruri de către Moș Crăciun, pregătite de „spiridușii” de la Asociația Limbenii și Primăria Ciugud. A fost o bucurie de nedescris, pițărăii dând startul magiei de Crăciun”, a scris Dorin Bucur pe Facebook.
Pițărăul este, de fapt, un colăcuț, sub formă de alfa, făcut de gospodine din aluatul rămas de la pâine, dar denumește și copilul care în ajunul Crăciunului se trezește dis-de-dimineață pentru a fi primul colindător.
Citește și: MESAJE de CRACIUN 2023. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
Satul Limba din comuna Ciugud este apreciat de comunitățile învecinate pentru că are oameni harnici și gospodari, păstrători de tradiții, altruiști și veseli. În ajunul Crăciunului toți se trezesc devreme, își curăță curțile, își deschid larg porțile și își umblu vasele cu dulciuri, bomboane, fructe și alte bunătăți, apoi îi așteaptă pe pițărăi.
Copiii vin veseli din casă în casă, cu emoții și cu sufletul la gură, cu ochii sclipind și cu obrajii roșii, având plase sau trăistuțe viu colorate și încep a ura: “Bună dimineaţa la Moş Ajun! Ne daţi sau nu ne daţi, sau nu ne lăsaţi! Daţi-ne un covrig, că ne moare porcu’ de frig! Daţi-ne un colindreţ, că ne moare porcu-n coteţ! Hăăăăăăăăi, hăi!”, strigă ei în curțile oamenilor. Și nu termină bine că și ridică mâinile pentru a prinde dulciurile aruncate de vecini, iar apoi le iau de pe jos.
Bucuria celor ce primesc, și deopotrivă a celor ce dăruiesc, este mare. Prin acest obicei, oamenii aduc mulțumire lui Dumnezeu, pentru ceea ce au primit în acest an de la pământ. Zâmbesc și fac glume când văd copiii cum se îngrămădesc după bucate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii