Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Pițărăii de la Limba, obicei vechi de pe vremea dacilor, păstrat cu sfințenie în satul din Alba: Copiii pleacă cu colinda din casă în casă, dis de dimineață, vestind nașterea Mântuitorului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pițărăii de la Limba, obicei vechi de pe vremea dacilor, păstrat cu sfințenie în satul din Alba: Copiii pleacă cu colinda din casă în casă, dis de dimineață, vestind nașterea Mântuitorului

Obiceiul pițăratului este o datină veche de pe vremea dacilor, care se păstrează și astăzi în satul Limba din județul Alba. Grupurile de copii, primii colindători, se trezesc în ajunul Crăciunului de la șase dimineața și merg din casă în casă, iar oamenii aruncă peste ei dulciuri și fructe, pe care cei mici le adună în trăistuțe.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Originea pițăratului s-a pierdut în negura timpului, dar obiceiul se transmite din generație în generație în satul Limba din județul Alba. Localnicii spun că, din câte știu, e de pe vremea dacilor și fiecare poate povesti cum era și el dus de părinți și bunici cu pițăratul.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2023. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi

Duminică, 24 decembrie, 2023, pițărăii de la Limba au pornit colinda dis de dimineață, vestind nașterea Mântuitorului cu multă bucurie în suflete.

”După ce au colindat în tot satul, au fost răsplătiți cu daruri de către Moș Crăciun, pregătite de „spiridușii” de la Asociația Limbenii și Primăria Ciugud. A fost o bucurie de nedescris, pițărăii dând startul magiei de Crăciun”, a scris Dorin Bucur pe Facebook.

Pițărăul este, de fapt, un colăcuț, sub formă de alfa, făcut de gospodine din aluatul rămas de la pâine, dar denumește și copilul care în ajunul Crăciunului se trezește dis-de-dimineață pentru a fi primul colindător.

Citește și: MESAJE de CRACIUN 2023. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Satul Limba din comuna Ciugud este apreciat de comunitățile învecinate pentru că are oameni harnici și gospodari, păstrători de tradiții, altruiști și veseli. În ajunul Crăciunului toți se trezesc devreme, își curăță curțile, își deschid larg porțile și își umblu vasele cu dulciuri, bomboane, fructe și alte bunătăți, apoi îi așteaptă pe pițărăi.

Copiii vin veseli din casă în casă, cu emoții și cu sufletul la gură, cu ochii sclipind și cu obrajii roșii, având plase sau trăistuțe viu colorate și încep a ura: “Bună dimineaţa la Moş Ajun! Ne daţi sau nu ne daţi, sau nu ne lăsaţi! Daţi-ne un covrig, că ne moare porcu’ de frig! Daţi-ne un colindreţ, că ne moare porcu-n coteţ! Hăăăăăăăăi, hăi!”, strigă ei în curțile oamenilor. Și nu termină bine că și ridică mâinile pentru a prinde dulciurile aruncate de vecini, iar apoi le iau de pe jos.

Bucuria celor ce primesc, și deopotrivă a celor ce dăruiesc, este mare. Prin acest obicei, oamenii aduc mulțumire lui Dumnezeu, pentru ceea ce au primit în acest an de la pământ. Zâmbesc și fac glume când văd copiii cum se îngrămădesc după bucate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Jandarmii din Alba, alături de o familie cu 5 copii, din Berghin, rămași fără tată: Au pus mână de la mână pentru a le construi o locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Jandarmii din Alba, alături de o familie cu 5 copii, din Berghin, rămași fără tată: Au pus mână de la mână pentru a le construi o locuință Jandarmii din Alba sunt alături de o familie cu 5 copii, din Berghin, rămași fără tată în urma unui tragic infarct. Aceștia au pus mână de la mână […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea