VIDEO| Într-o comună din Alba, se află singura livadă din România unde se cultivă merele cu miez roșu, Red Love: Fructele, o soluţie pentru creşterea imunităţii, extrem de bogate în antioxidanți
VIDEO| Într-o comună din Alba, se află singura livadă din România unde se cultivă merele cu miez roșu, Red Love: Fructele, o soluţie pentru creşterea imunităţii, extrem de bogate în antioxidanți
Pe dealurile însorite din apropiere de Sebeș, într-o livadă din comuna Doștat, județul Alba, se cultivă merele Red Love, un soi deosebit obținut de cercetătorii elvețieni după 20 de ani de experimentări, prin polenizarea încrucișată dintre un măr acru din Asia și unul dulce din Belgia, Europa.
Ferma de la Doștat este singura de acest fel din România. Proiectul a fost lansat în anul 2013, cu scopul de a aduce o calitate superioară pe lângă alte trei soiuri de mere care sunt comercializate din livada din județul Alba. În prezent, la Doștat sunt cultivate 2 hectare de teren cu măr Red Love, iar cantitatea de producție diferă de la an la an și poate atinge între 20 și 40 de tone la hectar.
Numele acestui soi, Red Love sau mărul cu inima roșie, nu este întâmplător. Denumirea a primit-o pentru că în secțiune, pulpa mărului are culoarea roșu intens, dar și un aspect surprinzător, de inimă.
Explicația pentru culoarea sângerie a mărului este conținutul de antioxidanți de 10-25 de ori mai mare decât în merele clasice. Este vorba de antioxidanți din familia antocianine, adică aceiași pigmenți benefici prezenți și în fructele de pădure sau în strugurii roșii.
De asemenea, merele Red Love au o contribuție esențială la creșterea imunității organismului și, pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine, apă și fibre, aduc suplimentar un efect antioxidant și antiinflamator.
Pomii fructiferi din soiul Red Love mai au și o altă caracteristică interesantă și anume faptul că sunt autofertili, adică au rezistența naturală crescută la boli și dăunători, așadar nu trebuie folosite multe pesticide pentru cultura lor. Merele sunt crocante și acidulate, cu aromă intensă de fructe de pădure și conținut redus de calorii.
Cei care doresc să achiziționeze mere Red Love o pot face de pe site-ul supermere.ro, unde pot intra și adăuga o cutie de 5 kilograme în coș care va ajunge la ușa clienților în cel mai scurt timp, cu tot cu transport. Kilogramul costă 12 lei, la care se adaugă costul livrării.
Fructele se păstrează la loc răcoros și se mențin aproximativ 2 luni, fără probleme. Cultivatorii recomandă ca fiecare măr să fie îmbrăcat într-o foaie de ziar, în cazul în care unul dintre ele prinde o urmă de boală să nu fie atacate și celelalte.
Povestea soiului Red Love a fost relatată și de nutriţionistul Mihaela Bilic, care susține că merele fac parte din alimentele funcţionale, adică acele produse care fac legătura dintre aliment şi medicament, care combină efectul de hrănire cu un efect benefic asupra sănătăţii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii