Sociologul Alin Tomuș: În următorul ciclu electoral viața ne va obliga să facem reforma administrativă
Sociologul Alin Tomuș: În următorul ciclu electoral viața ne va obliga să facem reforma administrativă
Sociologul albaiulian Alin Tomuș a afirmat, recent, într-o emisiune la Radio Unirea FM Alba Iulia, că în următorul ciclu electoral din România viața ne va obliga să facem reforma administrativă. „Problema demografică este o problemă reală.
Demografia va rezolva multe dintre problemele pe care politicienii se tem să le rezolve prin decizie politică. Cred că sunt mai bine de 3 ani de când v-am spus prima oară că este irelevantă o majoritate de aproape 70% dacă nu avem curajul să îndeplinim reforma administrativă a României, bazată pe cifre demografice, și dacă nu modificăm Constituția într-un anumit sens.
Este irelevant să ai o majoritate zdrobitoare în Parlament și să nu ai curajul să modifici ceea ce realitatea îți solicită”, a spus Alin Tomuș. „Oricât de mult ne îmbătăm cu apă rece, demografia arată cum stau lucrurile cu adevărat…
Dacă vă uitați peste cifrele demografice o să vedeți că zona Munților Apuseni este într-o depopulare accentuată. O să vedeți că sunt foarte multe comune în România în care administrația publică locală nu reușește să-și acopere nici măcar cheltuielile de funcționare.
Eu nu spun să comasăm unități administrativ-teritoriale de dragul comasării! Eu nu spun să desființăm unități administrativ-teritoriale de dragul desființării! Dar nici nu putem să mergem la infinit fără să impunem o reformă administrativă pe care o s-o impună de fapt viața la un moment dat…
Sigur că, în logica electorală, în 2024 nu se va întâmpla asta, dar în următorul ciclu electoral cu siguranță o astfel de măsură va trebui luată. Fie că vorbim despre regionalizare, fie că vorbim despre comasare, fie că vorbim despre desființare, există mai multe variante de lucru și, până la finalul anului 2028, eu cred că România va fi gândită altfel din punctul de vedere al unităților administrativ-teritoriale.
Nu pentru că îmi doresc eu asta, ci pentru că viața impune asta, cifrele demografice arată această necesitate”, a precizat sociologul albaiulian.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii